Førstehjelp til store og små dyr

HomeRedning

Førstehjelp til store og små dyr

Brann- og redningstjenesten gir førstehjelp til mennesker, men hva med våre firbente venner? Med tanke på deres anatomi er de faktisk ikke så ulike oss mennesker når det gjelder skader i forbindelse med branner.

 Etter å ha lest en artikkel om dyreredning i Brannmannen tidligere bestemte jeg meg for å sjekke dette nærmere. Dette satte meg i kontakt med Jan Helge Olsen fra Sandefjord brannvesen som skrev artikkelen og hadde vært i kurs i England. Litt senere skulle de arrangere Norges første kurs innen dyreredning for brannfolk, hvor jeg deltok med stor glede og tok med meg masse lærdom tilbake til Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR).

 

Opplæring og utstyr

Som fagansvarlig innen temaet dyreredning i vårt brannvesen ønsket jeg å dra dette videre, så jeg reiste også en uke til Rescue centeret i Danmark for videreutdanning i faget redning av store dyr. Nå var det på tide med innkjøp av riktig verktøy og å heve kompetansen for resten av mannskapet i NRBR. Et godt samarbeid med nyåpnede Romerike hesteklinikk gjorde at jeg kunne arrangere kurs for hele heltidstyrken hos oss i NRBR.

Vi hadde en halv dag med teori der vi gikk igjennom ulike momenter en kommer utfor ved redning av store dyr, og hvordan vi skal forholde oss til ulike dyrearter. Resten av dagen gikk med til praktiske øvelser hvor blant annet øvelseshesten Odin, innleid fra Sandefjord brannvesen, fikk gjennomgå. Her lærte mannskapet hvordan de skal håndtere slynger, stropper og tau for å utføre løft eller redning av store dyr som sitter fast eller ligger/står i vann og myr. Vi fikk disponere hester og veterinærer som lærte oss hvordan vi håndterer hester, setter grime på og hvordan hestetransport gjøres.

Hund og katt med røykskade

Sammen med en veterinær lærte vi også om brannskader og HLR på smådyr som hund og katt. De skal behandles veldig likt som med oss mennesker når det kommer til brannskader og eksponering av røyk. Dette var ganske lærerikt for mannskapet da vi har hatt flere tilfeller der hunder, katter og andre små dyr har blitt berget ut fra brennende hus med røykskader.

Vi gikk også til innkjøp av oksygenmasker som er tilpasset dyr. Dette er nå lagt på samtlige av våre syv mannskapsbiler sammen med oksygenbagen. Disse maskene kobles direkte på ventilasjonsbagen og kan brukes til både ventilering ved HLR eller bare ren oksygentilførsel. Det finnes mange varianter og størrelser av disse maskene men vi valgte å ha to forskjellige på hver bag som i grove trekk dekker de aller fleste arter og størrelser dyr.
 

 

Hundefanger og reptilklype

I tillegg til dette har vi to komplette kit med redningsutstyr bestående av stropper, slynger, tau, grimer, hundehalsbånd, kroker og en «nål» som brukes for å sy stropp rundt en hest fra ryggsiden, slik at mannskapet ikke behøver å oppholde seg i nærheten av bein der faren er stor for å bli sparket. Vi har også 1,5 meter lang hundefanger som kan brukes for å få kontroll på aggressive hunder i forbindelse med trafikkulykker, innlåsninger eller andre oppdrag der sinte hunder kan være et hinder.

Som kjent blir brannvesenet ofte brukt til de rareste oppdrag så derfor har vi også en reptilklype i disse settene, egentlig en enkel søppelplukker som kan brukes dersom slanger eller andre ulovlige krypdyr er tilstede og vi ikke kan konstatere om det innebærer giftige dyr eller ikke.
Jeg vet at en del brannvesen allerede har satt i gang tiltak for å kunne håndtere hendelser med dyr, og håper enda flere vil engasjere seg fremover. Ikke minst fordi store deler av dette temaet handler om sikkerheten til mannskapet.
 

COMMENTS