Første kurs i dyreredning

HomeRedning

Første kurs i dyreredning

Landets første kurs i dyreredning ble avholdt i Vestfold i september. Deltagere var 12 brannmenn, veterinærer og lærere fra Norges Brannskole. Arrangør var Sandefjord brannvesen som er det første brannvesen i landet som har etablert dyreredning som en tjeneste de tilbyr.

Brannmester Jan Helge Olsen har vært pådriver for dyreredning i Norge etter at han deltok på et kurs i England for to år siden. Olsen, som er utdannet agronom, mener at flere brannvesen bør ha kompetanse innen dyreredning.

  • Brannvesen er stadig ute og redder dyr, men det har ikke vært noen opplæring om hvordan dette må utføres og hvilket utstyr man trenger. Det kan føre til livsfarlige situasjoner for brannmannskapene når et stort dyr føler seg presset og feil teknikk kan føre til at dyret omkommer, sier Olsen.

Det første kurset i dyreredning foregikk over to dager på Melsom videregående skole i Stokke i Vestfold. Skolen, som tidligere var en ren landbruksskole, har studiespesialisering innen toppidrett hest og har stall med 83 hester. Stallsjef ved skolen, Terje Olsen Nalum er glad for at brannvesenet setter dyreredning på dagsorden. 

  • Vi sliter med kompetanse på redning av dyr og derfor er det godt å vite at det nå finnes slik kompetanse slik at dyrene kan få riktig hjelp, sier Nalum.

Egensikkerheten viktigst

Til kurset hadde Jan Helge Olsen fått tak i Anton Phillips som er brannmester i Hampshire Fire Brigade i England. Phillips er en de store kapasitetene på dyreredning i England og han har undervist brannfolk over hele Europa pluss i Australia og USA i temaet. I tillegg er han selv bonde med stall til 50 hester. 

  • I England har alle brannvesen i dag spesialiserte lag som rykker ut til dyreredning. Det er nødvendig for å kunne gjøre redning av dyr på en riktig og sikker måte, sier Phillips som kjenner til at flere brannfolk har blitt alvorlig skadet under redning av store dyr når de ikke har hatt opplæring på dette. 

Phillips anbefaler at brannvesen etablerer samarbeid med veterinærer som kan rykke ut raskt når dyr skal reddes. 

  • Veterinærer kjenner reaksjonsmønsteret til dyr og vet hva som kan og bør gjøres. I tillegg vil veterinæren være den som kan avslutte en redningsinnsats fordi det er farlig eller fordi dyret ikke kan reddes, sier Phillips.

Phillips poengterer at det viktigste med opplæringen er å få brannfolk til å forstå at de ikke skal ta unødvendig risiko, bruke riktig verneutstyr samt beskytte seg mot sykdommer man kan få i nærkontakt med dyr. Han viste mange eksempler med filmer og bilder på hvor galt det kan gå når man ikke forholder seg riktig. 

Mye av opplæringen er rettet mot hest fordi det er det vanligste dyret som brann- og redningstjenesten rykker ut for å redde, men Phillips hadde også mange gode tips om håndtering av andre dyr, også i situasjoner som ved brann eller når brannfolk møter på farlige dyr. Blant annet kunne han fastslå at det eneste som hjelper for å sette kamphunder og slanger raskt ut av spill er å bruke CO2-apparat mot dem.  

Typiske situasjoner

Etter en teoridel fikk deltagerne trene på praktiske øvelser. Sandefjord brannvesen har sammen med Melsom videregående skole kjøpt inn øvelseshesten Odin. Odin er i hardplast, veier 200 kg og har bevegelige bein og hode slik at å håndtere den blir så realistisk som mulig. 

Øvelsene var blant annet en skadet hest i en veltet hestehenger og en hest som satt fast i en myr – typiske situasjoner som mange brann- og redningstjenester har vært borti. Til øvelsene ble det brukt utstyr som Sandefjord brannvesen har kjøpt inn. 

  • Riktig utstyr gjør jobben lettere og sikrere. I tillegg handler det om å etablere prosedyrer og gi brannfolk en opplæring slik at de er bevisste på farer, sier Jan Helge Olsen. Han har selv vært hos Ringerike brann- og redningstjeneste og i Lillehammerregionens brannvesen og kjørt dagskurs for mannskaper der. Olsen anbefaler at dyreredning etableres som en regional tjeneste på lik linje med andre spesialtjenester. 

Ønsker noen informasjon om kurs og spesialutstyr kan de ta kontakt med Jan Helge Olsen på epost: jan-heo@online.no 

 

Anbefaler kurset 
Brannmester Morten Sivertzen fra Kongsberg brann og redning var en av deltagerne på kurset. Han anbefaler kurset på det sterkeste og oppfordrer brann- og redningstjenester til å gi brannfolk en slik opplæring.

  • Kurset var veldig bra med gode forelesere og mange praktiske eksempler. Temaet er absolutt aktuelt. Brann- og redningstjenesten rundt i landet har hatt mange redningsoppdrag med dyr og det vil antagelig bare bli flere med stadig mer hestehold. Brannfolk kan i utgangspunktet ikke mye om dyr og har hatt lite fokus på sikkerhet i forbindelse med dyreredning, men gjennom et slikt kurs får man god kunnskap om å gjøre en riktig og sikker redning av dyr. I tillegg viste kurset hvilket utstyr det er relevant å bruke. Mye av dette har vi i dag i form av stropper mm og det er lite som kreves av investeringer for å gjøre jobben, sier Sivertzen som gir honnør til Jan Helge Olsen for at han har tatt initiativet til et slikt kurs.

COMMENTS