HomeRedning

Dyreredning – En oppgave for norske brannvesen?

Etter å ha deltatt på et Animal Resque-kurs (heretter AR) i England i april 2012 er jeg overbevist om at AR er en oppgave norske brannvesen bør ta på seg på lik linje med tauredning, overflateredning og andre redningsoppgaver.

Høsten 2011 sto det en artikkel i Brannmannen om AR-kurs i England. Som utdannet agronom og brannmann i Sandefjord i 25 år, tenkte jeg at dette er noe vi mangler i Norge. Etter en mail og en telefon til Jim Green, var jeg med støtte fra eget brannvesen og Fagforbundet påmeldt på et AR 3-kurs i Lyndhurst syd i England. Lyndhurst er en liten by, som ligger midt i New Forest-området, som strekker seg fra Southampton til Bournemouth på Englands sydkyst. Her har de en stor stamme med ville hester (ca. 4500), og mange store gårdsbruk som driver med hest, kyr og gris.

Ikke rutiner tidligere
Gjennom årenes løp har brannvesenet i området hatt hundrevis av utrykninger med store dyr involvert, og brannmennene Jim Green og Anton Phillips har opparbeidet seg stor kompetanse innen faget. Jim og Anton var deltidsbrannmenn i tillegg til jobber som skogvokter og gårdbruker. De oppdaget fort i arbeidet som brannmenn at brannvesenet ikke hadde gode rutiner og prosedyrer som omfattet arbeid med store dyr. De startet med å utvikle det systemet som i dag har spredt seg til brannvesen over hele England.
Med Jim og Anton i spissen ble det utarbeidet rutiner og utstyr for å sikre brannmannskapene under innsats, og for å utsette dyra for minst mulig lidelse hvis ulykken skulle være ute. Så å si alle brannfolk i England har i dag et AR 1-kurs, der de lærer de mest grunnleggende teknikker. Det er disse som er først på skadestedet, de sikrer skadestedet og gjør klart for AR 2-mannskaper, som utfører selve redningsoperasjonen. Dette er mannskaper som til daglig jobber med diverse redningsoppdrag (USAR), de blir igjen ledet av personell med AR 3-kurs, og som er spesialister på området.

Veterinærer sterkt involvert
 Veterinærmyndighetene i England er med på opplegget, og nå er det veterinærer med på alle utrykninger som involverer store dyr. Alle store dyr blir i mer eller mindre grad injisert med beroligende midler eller helt bedøvet før de blir håndtert av brannvesenets mannskaper. Det er stor fare for mannskapenes sikkerhet når dyr som veier fra 300 til over 600 kg, utstyrt med ”våpen” som horn og jernbeslåtte hover, skal håndteres. Dyr tenker ikke, de reagerer, og kan lett skade en brannmann for livet dersom man er uheldig.

God opplæring
Etter en flott flytur fra Sandefjord og en togtur med British Rail, ble jeg innlosjert like ved brannstasjonen i Lyndhurst i Hampshire fylke. Jeg ble tatt vel imot som eneste utenlandske deltager, med te og kake på mandags morgen. Det ble lange dager med mye teori og praktiske øvelser utover i uka. Da dette var et kurs for ledere, var mye av kurset fokusert på hva slags metoder som skulle brukes ved forskjellige hendelser. Det ble brukt en fullskala ”plasthest” for å øve innfesting av stropper på dyr som satt fast på utilgjengelige steder.  Spesielt nyttig til dette arbeidet var noe de kaller en stroppguide. Dette er et flattjern, som er bøyd i en bue med håndtak, med en krok i enden. Det er da lett å få stropper under og rundt dyr som sitter fast i gjørme eller lignende uten å komme for nær dyret. Instruktører og kursmateriell var av god kvalitet, og de praktiske øvelsene var godt planlagt og læringskurven var bratt. Dagene ble som vanlig i England avsluttet på den lokale puben og stemningen i gruppa var god.
Kurset ble avsluttet med en teoretisk prøve og en stor praktisk øvelse, der vi fikk brukt for alt vi hadde lært i løpet av uka.

Mange oppdrag med dyr
I Norge i dag har vi over 100.000 hester, 300.000 kyr og en mengde griser. Et raskt googlesøk viser at brannvesen rundt om i Norge stadig er ute på oppdrag som involverer store dyr. Trafikkulykker med dyretransport, eller dyr som har gått seg fast i gjørme og myr, er ikke sjelden. I de aller fleste tilfeller går det bra, men med enkle midler og litt kunnskap kan vi utføre arbeidet på en sikrere måte både for mennesker og dyr. En hest koster i dag fra 10.000 kroner og oppover til mange hundre tusen, så her er det også store verdier å redde. Etter en telefonrunde til noen operasjonssentraler for politi og brannvesen viser det seg at det ikke er noe faste rutiner for hvem som skal varsles ved slike oppdrag. Det er stort sett telefonnummer til nødslakt og viltnemnd som blir brukt, og de kommer med våpen!

Dette er det mulig å få gjort noe med. Jim Green reiser rundt i hele Europa og holder kurs for brannvesen i AR. Han kommer gjerne til Norge, eller hvis noen flere med spesiell interesse for temaet vil dra over til England på kurs, tar han i mot oss med stor entusiasme.
Ta gjerne kontakt med undertegnede hvis det er noe dere lurer på angående temaet.

COMMENTS