Tauredningsgruppa i Rjukan og NotoddenBrannkonstabel Rolf Saunes sier at - med vår lokale tilknytning og vår relativt kort utrykningstid til for eksempel Gaustatoppen vil vi være svært tidlig framme ved en hendelse

HomeRedning

Tauredningsgruppa i Rjukan og Notodden

Rjukan med sine bratte fjell, dype juv og frosne fosser er et eldorado for klatrere, ikke bare fra Norge, men fra hele verden. Med en så stor oppmerksomhet og ikke minst med den populære Gaustatoppen i umiddelbar nærhet, er det uunngåelig at det oppstår ulykker og dødsfall.

    –    Det har gjennom årene vært mange klatreulykker i området og dessverre enkelte dødsfall, sier en av initiativtakerne til klatregruppa, brannkonstabel Rolf Saunes.
Spesielt er området rundt Rjukan et svært populært mål for klatrere fra hele verden. Området kan by på mange utfordringer som for eksempel isklatring i juvet ved Vemork. Det arrangeres for eksempel årlig Isklatrefestival i Rjukan som er et populært evenement.  

Først framme
–     Vi vet at kompetente klatregrupper vil bli varslet ved slike hendelser, men brannvesenet vil som regel være først framme ved en hendelse og da bør vi kunne gjøre nytte for oss, sier Saunes. Når sant skal sies så har vi mye klatrekompetanse blant oss i brannvesenet som bør komme til nytte. 

Gruppa

Gruppa består av fire mannskaper fra Tinn brannvesen og fire fra Notodden brann- og feiervesen, som alle har erfaring med klatring. 
 –     Det er mye erfaring og kunnskap inne gruppa. Av den årsak kommer vi nok i all hovedsak stå for opplæring av nye medarbeidere selv. På en annen side imøteser vi gjerne en dialog med andre klatregrupper vi kan identifisere oss med for å dele kunnskap og erfaring. Videre er det avgjørende at vi har et godt samarbeid med påfølgende øvelser med samarbeidspartnere som for eksempel Norsk Luftambulanse. Vi ser fram til en tverrfaglig øvelse vi skal gjennomføre i nærmeste fremtid, sier Saunes. 

Isklatrer omkom
Det var en representant for klatrergruppen som var blant de første framme ved da ulykken var ute 22. februar i år. En 33 år gammel italiensk isklatrer mistet livet under klatring i en av fossene i juvet ved Vemork. 
 –     Italieneren var ikke en del av isklatrefestivalen, men at deltakerne i festivalen var i umiddelbar nærhet gjorde at det var mange kvalifiserte på skadestedet i løpet av relativt kort til, sier Saunes. Vi var allikevel tidlig på plass på skadestedet og bisto med at den omkomne ble fraktet opp fra det 200 meter dype juvet. 

Også skredberedskap?
Etter flere hendelser med snøskred i området vurderer også Tinn brannvesen å utdanne og etablere en beredskap for slike hendelser. –    

Vi ønsker selvfølgelig ikke å konkurrere med for eksempel Røde kors. Vi vet at ulike hjelpeorganisasjoner har stor og uvurderlig kompetanse og utstyr, men vi ønsker et samarbeid. Men med vår lokale tilknytning og vår relativt kort utrykningstid til for eksempel Gaustatoppen vil vi være svært tidlig framme ved en hendelse. Det er dem som er i nød som har vårt fokus og de fortjener en kvalifisert bistand så fort det lar seg gjøre.

COMMENTS