HomeRedning

Grimpday 2014

GRIMP
“GRIMP” – Groupe de Reconnaissance et d’Intervention en Milieu Périlleux (Søk og redning i ulendt terreng). Internasjonal tauredningskonkurranse som arrangeres i Namur, Belgia hvert år. Første gang arrangert i 2006. 35 lag fra rundt 20 nasjoner i Europa, Asia og Kanada, konkurrerer i teknisk tauredning, båreforsereing og avansert førstehjelp. Deltagende lag har primært bakgrunn fra brann og redning, fjellredningstjeneste, politi og forsvar. Øvelsene blir avholdt rundt om i byen med scenarioer som omhandler; vannforsering, høyhus, broer, trær, bratt lende, anleggsmaskiner og lignende. De siste årene har den store festningen i byen vært sentrum for øvelsene med vollgraver og høye kanter. I år var nesten hele arrangementet nede i Namur by. Med andre ord så var det en nesten ren urban tauredningskonkurranse dette året.

Lørdag 7. juni var dagen det niende GRIMPDAY ble arrangert i Namur, Belgia. Vi hadde i år et lag bestående av redningsmennene Kristian Schatvet og Truls Aronsen, brannkonstabel Kenneth Mørk, innsatsledere Steinar og Geir fra politiet (U05) og Stener fra beredskapstroppen. 
Vårt store problem hvert år er å kunne få til samtrening, da vi er seks mann som jobber fem forskjellige skift. Vi klarte to treninger, hvor alle unntatt pasient var til stede og en trening med tre mann. Vår store fordel i år var at kompetansen på tau var meget høy, så det var et felles metodesett som var målet for treningene. Vi fikk samlet og skaffet til veie alt det utstyret vi mente vi kom til å trenge på konkurransen og begynte å pakke torsdag 5. juni på kvelden. Totalt reiste hver mann med ca. 30 kg utstyr (180 kg totalt). Vi kunne ha med hva vi ville av utstyr, men alt måtte bæres hele dagen, så det gjaldt å finne en balansegang mellom for lite og for mye utstyr.

Seks scenarier
Måten konkurransen ble arrangert var at man gjennomfører seks scenarier i en stjerneformasjon, altså tilbake til checkpoint etter hvert scenario. Alle lag fikk også tildelt en ny controller (fra et annet lag) for hvert nye scenario. Felles for alle øvelser var at vi hadde 1 time og 30 minutter til disposisjon og det skulle alltid brukes to tau. Sikkerhet for alle og komfort for pasient var også viktig. Leder blir vurdert for seg selv, laget blir vurdert, pasientsikkerhet og komfort vurderes og til sist så teller tiden 30 prosent av alle oppgaver. Det betyr at hvis man er kjapp kan man få inntil 30 poeng på tid og går man over 1,5 timer mister man 30 poeng av 100 mulige.

Stor variasjon
På de to første øvelsene (stillas og stigebil) brukte vi kun 30 minutter på hver. Tredje øvelse var båre over elven ved hjelp av en tyroller travers (zip line). Også her klarte vi det på en bra tid, under timen. Fjerde øvelse var inne i teateret i byen, med lysene skrudd av. Heldigvis hadde vi skaffet oss hodelykter dagen før, slik at det å jobbe i mørket ikke var noe problem. Femte oppgave var en maler som hadde falt ned fra undersiden av en bru og hang 10 cm over vann og 8 meter fra elvebredden. Siste oppgave var en trafikkulykke, med bil utenfor en steinmur, på festningen i byen. Med 25 meter ned til bilen var vi nødt til å sende alt utstyr vi trengte til avansert førstehjelp ned med tau. På denne øvelsen var det førstehjelp som var det essensielle, men også her ble vi vurdert på det tautekniske og tid. Dette var den eneste øvelse vi brukte lang tid på (1 time og 26 minutter). Utfordringen var at vi ble vurdert opp mot standarden på førstehjelp i Belgia og ikke de prinsipper vi jobber etter i Norge til daglig.

Det er noen utfordringer med at det er en controller fra et annet lag som gir oss poeng og ikke en controller fra arrangør. For det første blir det veldig tilfeldig hvor streng eller «snill» controller man får. En og samme øvelse blir bedømt veldig forskjellig avhengig av kompetansen til controlleren.

Et lag hadde en ulykke da de skulle føre båren med pasient over elven ved hjelp av zip line. De hadde en sjakkel (millon) som kun var skrudd til for hånd (skal bruke verktøy) som løsnet. Dette igjen gjorde at båren løsnet og datt i vannet da den fikk en vridning. Pasienten og båren havnet opp ned i vannet og ble liggende slik i 30-40 sekunder før sikkerhetsbåt og redningsdykkere var på plass. En deltager fra et annet lag hoppet ut i vannet og holdt tak i båren, men hun klarte ikke å snu den før dykkere var på plass. Pasienten skjønte at dette kom til å ende i vannet så hun rakk å trekke pusten, samt at hun har padlet kajakk, så hun var vant til å være opp ned under vann. Heldigvis svelget hun ikke vann og hendelsen endte med at man «slapp med skrekken».

God faglig påfyll
For min del er denne konkurransen en veldig god måte for faglig påfyll innen tauredning. Man møter igjen deltagere fra andre land, ser på, diskuterer og snakker fag. Ikke minst ble det i år et godt faglig utbytte for meg, da både U05 (innsatsleder Oslo) og beredskapstroppen var representert. Dette vil igjen gjøre det enklere når man møtes på reelle hendelser hjemme i Oslo. Takk til alle på laget for en bra plassering og ikke minst takk til;

  • OBRE for støtte og utstyr
  • Varri AS for lån av utstyr mm
  • Didriksons Norge AS for jakker
  • Vestoppland Politidistrikt for støtt
  • Brannmannen for støtte
  • Hode over vann for lån av utstyr
  • Petzl, Belgia for lån av båre
     

Uten disse ville det ikke vært mulig for oss å delta i denne konkurransen. Vi er klare for 2015 med et lag. Og så til mine venner i Bergen, for tredje året på rad vinner vi på walk over…..

Hva med et lag fra Bergen også i 2015?

Resultater Grimpday 2014            
1 Höhenrettung Berliner Feuerwehr : 881
2 Grimp Genève : 874
3 V.V.F Venezia Italy : 868
4 GRIMP 51 : 839
5 GRIMP 95 : 834
6 GRIMP SIS Neuchâtel : 827
7 Team Oslo : 824
8 WYSOKOŚCIÓWKA.org : 821
9 Grimp 54: 810
10 Bombers de Barcelona: 809
 

COMMENTS