Verdensmester i fridykkingBjarte Nygard sammen med redningsdykkere og kollegaer i Oslo brann- og redningsetat

HomeVannredning

Verdensmester i fridykking

Bjarte Nygard (29) fra Oslo brann- og redningsetat ble i august verdensmester i fridykking under et stevne i Århus i Danmark. Etter nesten fire minutter undervannssvømming, slo Bjarte til med et dykk på totalt 199 meter, bare 14 meter bak verdensrekorden.

Profilen
Navn: Bjarte Nygard
Alder: 29 år
Sivil status: Forlovet
Hjemsted: Kaupanger i Sogn
Arbeidsgiver: Oslo brann- og redningsetat

Med denne prestasjonen er Bjarte norges første verdensmester i fridykking, med seier i øvelsen DNF (dynamisk uten finner). For de fleste av oss, uansett om vi er redningsdykkere eller sportsdykkere, framstår 199 meter som nærmest utrolig og det er bare å ta av seg hatten, bukke dypt og gratulere.

Bakgrunn
– Jeg tok som 16-åring et PADI-kurs*, men den aktive dykkingen begrenset seg til noen dykk i ferien. Noe forhold til fridykking hadde jeg ikke i det hele tatt på denne tiden. sier Bjarte.
– De første gangene jeg trente på å svømme under vann var før jeg skulle inn til førstegangstjeneste i marinen. I 2004 gjennomførte jeg redningsdykkerkurs hos Statens Dykkerskole i Bergen og satt igjen med en klar formening om hva jeg hadde lyst til å jobbe med fremover. Under oppholdet i Bergen ble også interessen for undervannsjakt vekket. I denne sporten jakter man på fisk med harpun med kun lungene som eneste luftreserve.

Redningsdykker og fridykker
– Jeg flyttet i 2007 fra Bergen til Oslo da jeg fikk jobb i Oslo brann- og redningsetat og det var naturlig for meg å søke opptak til redningsdykkertjenesten, sier Bjarte. Etter gjennomførte opptakstester i basseng, hadde jeg endelig nådd et stort mål. Nå får jeg ofte spørsmålet; ”Bassengtesten var vel enkel for deg vel?” Jeg tror aldri en slik test blir enkel, men i noen av øvelsene hadde jeg litt ekstra å gå på. I Oslo var det ikke noe miljø for undervannsjakt, men derimot kom jeg i kontakt med Oslo Fridykkerklubb, som er en klubb som fremmer konkurransefridykking.

 Grenser
– Noe av det som gjør fridykking så interessant er at man aldri vet når sin egen grense er nådd. I begynnelsen, når jeg som uerfaren fridykker gjorde mitt første forsøk, klarte jeg 60 meter (uten svømmeføtter) og etter to måneder med trening satt jeg personlig rekord med 75 meter. Jeg var på dette tidspunktet sikker på at jeg nå hadde nådd min personlige grense for hva jeg kunne makte.

Mentalt og fysisk
– Jeg trener kanskje mindre enn hva man kan forvente og har et langt mer avslappet forhold til sporten enn mange andre. Til vanlig trener jeg fridykking kun en dag i uka og lever det man kan kalle et normalt liv. Andre går langt mer opp i sporten enn som så og må kunne betegnes som Yogapraktiserende toppidrettsutøvere. Før konkurranser blir det imidlertid mye mer trening, sier Bjarte.
– På det mentale plan har jeg utviklet min egen metode for å finne roen, fortsetter Bjarte. Jeg lytter til musikk og prøver å stenge alle andre forstyrrende lyder ute. Jeg har også en systematikk i hvordan jeg mentalt skal forberede meg ved at jeg går nøye gjennom utstyret fra tær til hode og ikke minst visualiserer hvordan selve dykket skal gjennomføres. 
På den tekniske siden er det også mye å hente. 
– Jeg har ingen bakgrunn innen svømming og det var en stor utfordring å lære seg dette. I øvelsen hvor jeg vant er det viktig å gli langt og bruke få svømmetak. Den vanligste feilen mange gjør er å svømme fortere mot slutten når det blir vanskelig. Å svømme rolig og kontrollert når det føles som verst er kanskje den største utfordringen. Man skulle kanskje tro at det å holde pusten blir enklere og mer behagelig ettersom man trener mer. Slik er det dessverre ikke. Pustetrangen man føler når man holder pusten kommer av høye CO2-verdier. Dette er jo noe som folk flest ikke ønsker. Dette kan du til dels fjerne ved hyperventilering og å varme opp på forhånd. Prestasjonsmessig er dette den største tabben man kan gjøre. Når kroppen føler at den må puste setter den i gang en formidabel sparemekanisme som gjør det mulig å holde pusten lenger. Derfor er det faktisk en fordel om du får pustetrangen så tidlig som mulig. Det er ubehagelig, men veldig effektivt, sier Bjarte.
 
Besvimte
Det er flere ulike grener innen VM i fridykking og Bjarte stilte også opp i grenen der man svømmer med finner. Her er verdensrekorden 250 meter. Alt fungerte maksimalt fram til 238 meter da det svartnet for Bjarte og han måtte gå til overflaten. 
– Jeg klarte å henge meg på en av baneskillene, men hodet gikk under vann igjen. Jeg fikk med en gang assistanse av en av sikkerhetsdykkerne og kom til meg selv etter noen få sekunder. Dette er en del av sporten og det har til dags dato ikke vært dødsulykker i en organisert konkurranse. Dette var første gang jeg besvimte og det var litt ergerlig at det skulle skje i VM. 230 meter hadde holdt til en ny verdensmestertittel, men i og med at jeg besvimte i overflaten ble jeg disket, sier Bjarte.

Også i dybden
Den grenen av fridykking der utøverne skal forsøke å nå størst mulig dybde er kanskje den delen som har fått mest oppmerksomhet i filmer og media. Også her har Bjarte gjort det bra. 
– Fridykking i dybden med finner har jeg forsøkt meg litt på og jeg har en personlig rekord på 67 meter, sier Bjarte. Dette er en liten sport i Norge, men desto større i for eksempel middelhavslandene. Grenen er meget krevende mentalt.

Talent
Med bare to års erfaring er Bjartes prestasjoner oppsiktsvekkende og det er ingen tvil om at han er et stort talent som miljøet sikkert venter seg mye av i årene som kommer. 
– Under en konkurranse i fjor presterte jeg 150 meter og mange ba meg delta på dette års verdensmesterskap, noe jeg syntes var litt tullete. Jeg var tross alt bare en nybegynner, sier Bjarte. Det er morsomt å ha kommet så langt inne denne idretten, spesielt med tanke på at jeg som liten hadde et snev av vannskrekk.

Aldri alene
Dersom du ønsker å begynne med fridykking, anbefaler Bjarte at du tar kontakt med en klubb for å få informasjon. 
– Dersom du ønsker å trene er det absolutt avgjørende at du har med deg minst en sikkerhetsdykker. Det er ikke uvanlig at man besvimer og da har man et stort problem. Er du alene da er det 100 prosent sikkert at du vil omkomme. Under kvalifiseringen i VM i øvelsen jeg vant, var det hele 20 deltakere som besvimte. Dette er med andre ord en sport man aldri utøver alene, understreker Bjarte.

COMMENTS