– Det hele begynte med at brannsjef Knut Larsen kom med en vogn han mente vi kanskje kunne bruke på Grip. Jeg tilbød meg å bistå med å bygge den opp, forteller Trond Sæther der vi sitter om bord i Gripekspressen på vei ut i havgapet en snau times ferd ut fra Kristiansund.
Fiskeværet Grip var i sin tid Norges minste kommune inntil den ble slått sammen med Kristiansund i 1964. Da var det rundt 120 fastboende på øya. Etter det fortsatte fraflyttingen helt til de siste fastboende forlot hus og hjem i 1974.
I alle år har det vært et skrekkscenario at det skulle oppstå brann her. Bebyggelsen står svært, svært tett og ved en brann vil spredning kunne skje ekstremt hurtig, ikke minst siden det også nesten alltid er mye vind ute på øya.
Håndkraft, enkelt og greit
– Vogna Larsen kom med var egentlig bare en ramme med hjul på. Varabrannsjef Torbjørn Sagen hadde brukt den til transport av materialer på hytta si. I vinter har vi så innimellom bygget den opp og så fikk vi satt den ut på øya nå på vårparten. I dag skal vi montere den helt ferdig, forteller Sæther.
– Vi har bygget på kasser og fått satt opp utstyret. Den er utstyrt med en totakts brannpumpe som suger sjøvann. Vi har 12 25-meters slanger, strålerør og vannskjermer, forteller Jensen.
– Men brannbilen er ikke utstyrt med motor?
– Nei, det er den ikke. Den skal drives med håndkraft. Årsaken er at med motor kan man risikere at den ikke starter den dagen en brann skulle oppstå. I tillegg er denne så enkel å betjene at hvemsomhelst på øya skal kunne bruke den. Dessuten ville det ikke være formålstjenlig å ha en motordrevet bil siden det er så trangt og smalt mange steder at noe slikt kommer du bare ikke frem med, forteller Jensen.
– Det ble foreslått at vi skulle benytte en ATV, men fant fort ut at det ikke ville fungert så godt. Denne er mye mer hensiktsmessig. Dessuten krever den mye mindre service og vedlikehold enn en motordrevet brannbil. Vi satser på håndkraft, enkelt og greit. Det er jo dessuten ingen avstander å snakke om her, understreker Sæther.
Spesialkonstruerte vannvegger
”Veiene” på Grip er betongstøpt og ikke særlig brede. Enkelte steder er avstanden mellom husene så liten at du må gå sidelengs mellom dem.
– Jeg tror neppe det er mange andre steder der det er så trangt og smalt mellom husene som her. Og svingene er svært krappe. Skulle vi hatt en ATV måtte alle ha lært seg å kjøre den. Nå har vi en enkel doning som krever lite vedlikehold og som ikke vil ha noen startproblemer noensinne, smiler Jensen.
– Inntil i dag har det vært beredskap på øya med brannskap som har 50 meter lange slanger. Dessuten har man hatt en tung pumpe som til nå måtte bæres dit den skulle settes opp. Det samme var det med slangene. Nå har vi fått flere grenrør slik at vi kan koble oss opp med flere slanger samtidig. Med brannbilen har vi dessuten mye bedre kontroll på utstyret. De fleste som er på øya vil nå selv kunne frakte alt utstyr raskt og effektiv dit det skal i en håndvending, forteller Jensen.
Det er brannvesenet i Kristiansund som eier utstyret og som har ansvar for at det fungerer. Nå vil Jensen og Sæther kurse de som er interessert i det slik at flere blir kjent med utstyret.
– Med dette utstyret på plass skal det kunne være mulig å få tatt brannen før vi rekker å komme oss ut på øya. Ikke minst er det viktig med vannvegger. Vi har faktisk måttet spesialkonstruere en del vannvegger i og med at det er så trangt mellom husene, sier Sæther.
Vil sove bedre nå
Vel tilbake i byen treffer vi Terje Larsen. Han er født og oppvokst på Grip og det var hans familie som var den siste som flyttet vekk fra øya i 1974.
– Min far hadde ansvaret for brannsikkerheten den gangen og den interessen har jeg overtatt. Jeg er veldig, veldig glad for det som skjer nå. Det er også Riksantikvaren som har bidratt med en del midler til brannsikring, ikke minst på grunn av den gamle kirken der ute. Det jobbes med ytterligere sikring av den med overrislingsanlegg på plass som kan styres fra brannvakta i byen, forteller Terje Larsen. Han er tilsynshaver for kirken for Riksantikvaren.
På hver side av øya er det dessuten montert infrarøde kamera slik at hele bosettingen er overvåket for å avsløre de første tilløp til brann.
Det er 44 boliger på Grip og rundt 150 mennesker bor der om sommeren.
– Nå skal vi sette oss inn i hvordan vi bruker brannbilen. Det er mest sannsynlig at en brann oppstår når det bor folk der om sommeren. Vi kommer helt klart til å sove bedre om natta når vi har fått dette ustyret på plass og når vi har lært oss å bruke det skikkelig. Det å hindre spredning er nok den viktigste innsatsen vi kan gjøre, sier Larsen.
– Fra vi får alarmen til vi er der ute vil det sikkert gå en time i beste fall. Vi skal rekvirere båt eller eventuelt helikopter. Da er det klart det er bra vi ikke trenger ta med oss utstyr ut på øya. Nå har vi en brannbil som har alt nødvendig utstyr på plass til enhver tid. Og vi vet helt sikkert at den vil starte, smiler Trond Sæther og Jørn Jensen.
COMMENTS