For å hindre at brannen spredte seg videre i Vestfjordgata, ble det brukt Brøyt gravemaskin for å rive bygårdene under brannen. Første gang Brøyt ble benyttet i Vågan under brann, var den andre storbrannen i Kabelvåg på begynnelsen av 90-tallet.
Torsdag 22. september klokka 00.34 fikk brannvesenet i Vågan melding om brann i en bygård i Vestfjordgata. Ved ankomst var det kraftig røykutvikling og til dels høy temperatur i bygget. Store innsatsstyrker med blant annet bil og mannskap fra Avinor, Sivilforsvarets FIG-gruppe og RS ”Kaptein Skauge” ble satt inn i slukkearbeidet. 35 personer ble evakuert fra sine leiligheter, som ligger like ved brannstedet, og store deler av Svolvær var dekket av kraftig røyk.
Brøyt
– Nærmere to timer etter at brannen hadde startet, spredte den seg gjennom en brannvegg, som delte de to bygårdene fra hverandre. Røykdykkere prøvde å ta seg inn i det andre bygget, som inneholdt leilighet og skobutikk nede, men måtte gi opp. Jeg besluttet da å rekvirere en Brøyt gravemaskin fra kommunenes egne rekker. Det forteller brannsjef i Vågan, Svein Christiansen.
Brøyten ble satt inn for å rive den andre bygården, for dermed å hindre at brannen spredte seg videre til andre trehus i samme området.
Stoppet brannen
Takket være den innsatsen som Brøyten, ved sjåfør Rune Selnes la for dage, klarte brannvesenet å få kontroll på brannen, og hindret den i å spre seg videre. At det er en utradisjonell måte å drive brannslukning på, og som nok ikke står beskrevet i noen bøker brukt ved Norges Brannskole, er vi ikke i tvil om. På dette området har Vågan brannvesen erfaring fra tidligere branner, der Brøyt har vært brukt med hell. Under en stor bybrann i Kabelvåg på begynnelsen av 90-tallet, satte brannvesenet inn Brøyt for å hindre brannen i å spre seg. Begge gangene fikk ikke eierne med seg noe av sine personlige eiendeler.
Andre brann med evakuering
Dette var den andre brannen på kort tid der politiet måtte evakuere beboerne i området. 16. august klokka 06.24 rykket brannvesenet ut til en brann i Richard Withsgate i Svolvær. Det brant utvendig, men på grunn av kraftig røykutvikling valgte politiet å evakuere et nærliggende hotell. Brannen ble raskt slukket og de evakuerte kunne returnere igjen.
Mangler varmesøkende kamera
Vågan brannvesen mangler varmesøkende kamera noe som vanskeliggjør arbeidet til røykdykkerne. I begynnelsen av året omkom en ung kvinne i en brann, der røykdykkerne lette lenge før de fant henne. Også under storbrannen i Vestfjordgata kunne et varmesøkende kamera vært benyttet for å lokalisere varme og sikre røykdykkerne i deres arbeid.
Kom til nytte
Vågan brannvesen fikk i 2010 en Bronto Skylift på 32 meters høyde. Denne kom til sin fulle rett under storbrannen, og gjorde en formidabel innsats med slukking fra høyden. Liften ble innkjøpt til kommunen etter at Vågan brannvesen fikk laget en ROS-analyse av Skansen Consult i Bergen, som påpekte manglene ved høydeberedskapen i kommunen.
COMMENTS