Ny utdanningsmodell på vent

HomeDiverse

Ny utdanningsmodell på vent

NOU om fremtidig utdanning for brannpersonell ble lagt fram i februar 2012. Det regjeringsoppnevnte utvalget foreslo en fagskolemodell for grunnutdanningen mens lederutdanningen skulle legges på høyskolenivå. I høst anbefalte DSB at begge typer utdanning lokaliseres til Trondheim. Etter det har lite skjedd på tross av klar oppslutning om modellen i høringsrundene

Hovedsetet for begge utdanningsnivåene foreslås lagt til Trondheim ved henholdsvis Fagskolen i Trondheim og Høyskolen i Sør-Trøndelag. DSB foreslo også et tredje nivå i modellen på regionalt nivå, hvor Tjeldsund, Stavern, Oslo (Lahaugmoen) og Bergen skulle være regionale fagavdelinger underlagt Fagskolen. 
DSB anbefalte overfor Justis- og beredskapsdepartementet at det skulle nedsettes en prosjektgruppe som skal utarbeide de videre planene for implementering av ny utdanningsmodell, herunder etablering av et fagskolestyre, ansettelse av lærekrefter, utarbeidelse av læreplaner og de praktiske detaljene.

På politisk hold har lite skjedd siden i høst. Krefter i Nord-Norge arbeider sterkt for å legge fagskolen til Tjeldsund og utvikle skolen der. Imens har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut kjøpt 70 prosent av aksjene i Sintef NBL – Norges branntekniske laboratorium med tilhold i Trondheim, noe som gjør brannlaboratoriene i Sverige og Norge til Nord-Europas største branntekniske forskningsmiljø.
Faren er at saken på typisk norsk vis blir en politisk kasteball om lokalisering med resultatet at brannpersonell ikke får den moderne type utdanning som fremtiden krever innen lang tid. En type utdanning som skal gjøre fremtidens brannmann og leder istand til å kunne håndtere stadig økte krav.

Snarlig avklaring?
Brannmannen stilte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen følgende spørsmål:
Brann- og redningspersonell er den eneste yrkesgruppen som idag har en etatsutdanning. NOU om fremtidig utdanning for brannpersonell har en klar oppslutning i brannmiljøet. Kan vi forvente en avklaring om type utdanningsmodell snarlig?

En klar majoritet i brannmiljøet ønsker en tilknytning av en fremtidig utdanning til etablerte utdannings- og forskningsmiljøer med de muligheter det gir for god tilflyt av godt kvalifiserte lærekrefter. Med en lokalisering til Trondheim kan dette oppnås med godt resultat. Kan brannmiljøet forvente at de sterke faglige grunnene for å legge en fremtidig utdanning til Trondheim tas hensyn til fremfor distriktspolitiske hensyn?

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen svarer:
 
 –    Som Brannmannen skriver ble NOU 2012: 8 Ny utdanning for nye utfordringer overlevert Justis- og beredskapsdepartementet (JD) 28. februar 2012. Hovedformålet med utredningen var å få en vurdering av dagens utdanningssystem, en gjennomgang av det samlede utdanningsbehovet i brannvesenet og forslag til utdanningsmodeller for brannvesenet, som ivaretar utdanningsbehovet for hel- og deltidsbrannpersonell. Jeg er opptatt av at brannvesenet skal ha forsvarlig kompetanse, og at det skal være god kvalitet og faglig utvikling i brannvesenet.

–    Utredningen omtalte at det er behov for en større omlegging i dagens brannutdanning fra dagens etatsstyrte utdanning til en åpen offentlig utdanning. Basert på gjennomgangen av aktuelle utdanningsnivåer anbefalte utvalget fagskole og høgskolenivået som mest egnet for fremtidig utdanning for personell i brann- og redningsvesenet. Med bakgrunn i utredningen og høringsuttalelsene fikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i oppdrag å bistå JD med å utarbeide et godt beslutningsgrunnlag for en ny brannutdanningsmodell. DSB har på denne bakgrunn vurdert ulike modeller for den framtidige brannutdanningen og har oversendt sin anbefaling til JD.   
–    Saken er nå til behandling i departementet. Jeg vil være tydelig på at det er en rekke faglige, administrative og økonomiske forhold som må vurderes før det kan konkluderes i saken. Jeg vil ta synspunktene fra Brannmannen med i den videre behandlingen av saken. 

COMMENTS