Uholdbar brannordning!

HomeDiverse

Uholdbar brannordning!

- Brannordningen med dagkasernering og hjemmevakt er fullstendig ubrukelig og medfører altfor stor belastning på mannskapene. Det mener brannfolkene på Notodden. De har nå fått støtte av Arbeidstilsynet som krever av kommunen finner en annen løsning.

Helt siden den nye brannordningen ble innført 1. januar 2003 har brannfolkene på Notodden hevdet at vaktordningen er både fysisk, psykisk og sosialt belastende for dem og deres familier. Tidligere hadde man et døgnkasernert brannvesen med fire manns styrke. Nå har man fire mann i en dagkasernert styrke. Etter kl. 15.30 på hverdager og i helger er to mann kasernert på brannstasjonen mens to mann har hjemmevakt. Åtte ansatte utgjør fire vaktlag på fast døgnvakt. Tre ansatte har ordinær dagtid pluss hjemmevakt. I tillegg kommer ti deltidsansatte med hjemmevakt.

– Ordningen har vist seg å være helt ubrukelig. Tidligere var vi fire mann som rykket ut sammen fra stasjonen. Nå rykker to mann ut fra stasjonen mens to kommer hjemmefra. De to som har hjemmevakt har med seg utrykningsbil hjem, men de er selvfølgelig ikke ferdig kledd når de ankommer brannstedet. Vi har også opplevd uhell under utrykning hjemmefra. Imens må frustrerte utrykningsledere stå og vente med å utføre innsats til alle fire er på plass. Vi mister også all mulighet til å forberede en innsats på vei til brannstedet, sier tillitsvalgt Kåre Helgaseth til ”Brannmannen”.
Med 174 utrykninger i fjor utenom ordinær dagtid, har belastningen på hjemmevaktene blitt stor. 
– Det er en stor belastning for hele familien når alarmen går, særlig om natta når hele huset vekkes. Stressfaktoren er høy for oss som skal komme oss av gårde så fort som mulig, sier Helgaseth.

Misnøyen med ordningen kom raskt opp og i allerede i 2003 sendte Arbeidstilsynet en rapport til Notodden brannvesen der de fremla deres vurdering av arbeidstidsordningen og varslet pålegg om at kommunen måtte dokumentere hvilke konsekvenser omleggingen av vaktordningen kunne få for mannskapene. Saken ble da avsluttet med bakgrunn i brev fra DSB og brannsjefen hvor det fremgikk at de oppfattet ordningen som lovlig. Senere har KFO henvendt seg til Arbeidstilsynet med spørsmål om lovligheten av ordningen. Nå har imidlertid Arbeidstilsynet slått fast at ordningen er i strid med arbeidsmiljøloven. ”Det kommunen har definert som en hjemmevakt er en ordinær vakt der arbeidsstedet er flyttet hjem til den enkelte arbeidstaker”, skriver Arbeidstilsynet i sitt brev. Arbeidstilsynet retter kritikk mot kommunen fordi det i forkant ikke ble gjort kartlegging av hvilke konsekvenser den nye ordningen ville få for mannskapene og deres arbeidsmiljø. I vedtaket fra Arbeidstilsynet skrives det at det blant mannskapene er avdekket psykiske og sosiale belastninger. Tilsynets folk har gjort omfattende intervjuer med ansatte i brannvesenet. I pålegget fra Arbeidstilsynet heter det at kommunen må innføre en arbeidstidsordning som er i henhold til de krav arbeidsmiljøloven stiller til arbeidstid og arbeidstidsordninger og de krav som stilles til at ikke arbeidstagerne skal utsettes for uheldige fysiske og psykiske belastninger. Frist for gjennomføring er 1. september i år.

For stor belastning
Etter Arbeidstilsynets varsel om pålegg har Notodden kommune protestert og bedt om at Arbeidstilsynet avventer videre behandling til sentrale parter har diskutert og funnet en løsning. Rådmann Jan Lasse Hansen viser også til at brannordningen er godkjent av DSB og at en rekke kommuner har hjemmevaktordninger. 

– Vi sier ikke at det ikke er lovlig med hjemmevaktordninger, men vi mener denne ordningen som Notodden brannvesen har medfører for stor belastning for mannskapene. Når de skal rykke ut fra hjemmet innen ett minutt betyr det at det legges mange begrensninger på hva mannskapene kan gjøre på sin hjemmevakt. Arbeidstakerne må bo i umiddelbar nærhet til brannstasjon og sentrale objekter. De er også gjennom hjemmevaktordningen sterkt bundet til hjemmet og må organisere hjemmevaktene som om de var på jobb med hensyn til barn og familie. Med så mange begrensninger anser vi at dette i realiteten betyr at arbeidsstedet er flyttet hjem, sier inspektør i Arbeidstilsynet, Marianne Pedersen. 
Kommunenes Sentralforbund (KS) ser meget alvorlig på Arbeidstilsynets vedtak og de har sendt brev til Direktoratet for arbeidstilsyn og DSB hvor de ber om møte for å avklare situasjonen. 

– Det synes som om Arbeidstilsynet ikke aksepterer en hjemmevaktordning med forspenningstid fastsatt i forskrifter til brannloven. Et slikt pålegg tilsynet her har gitt, vil være dramatisk for brannvesen over hele landet, sier forhandlingsleder Per Kr. Sundnes i KS til avisa Varden.
Kåre Helgaseth avviser dette og mener KS blander kortene. 
– Dette handler om måten Notodden brannvesen praktiserer sin vaktordning på. Ikke om brudd på dimensjoneringsforskriftene. Vi har ingen hjemmevakt i tradisjonell forstand, men en beredskapsvakt der vi har med utrykningsbil hjem. Det er ikke mange som har en slik ordning.
Arbeidstilsynet uttaler også at de forholder seg til Notoddens vaktordning og ikke om 267 av landets kommuner har hjemmevaktordninger.
Det lokale arbeidstilsyn vil nå avvente tilbakemelding fra deres direktorat om saken.

COMMENTS