Godt samarbeid ved skogbranner

HomeBrann

Godt samarbeid ved skogbranner

Store mannskapsressurser fra flere brannvesen, Sivilforsvar og Heimevern var i aksjon ved skog- og lyngbrannene i Vindafjord kommune nord i Rogaland. I tillegg gjorde frivillige en formidabel innsats.

Skogbrannen startet søndag ettermiddag 8. mai. Brannene ble slokket fire dager senere, men med etterslokking varte innsatsen en uke. Totalt mellom 5.000 – 6.000 dekar ble rammet av brannene. Av dette var 3.000 dekar produktiv skog, i tillegg kom noe planteskog. 
Brannen startet i Vikebygd helt på grensen til Hordaland fylke. Brannvesenet så raskt at dette kunne bli en stor brann med fare for at bolighus og gårdsbygninger kunne bli rammet. Utfordringen var å få tak i folk og utstyr raskt nok. Alle egne mannskaper fra Vindafjord brannvesen ble satt i innsats umiddelbart med fokus på å redde bygninger. Samtidig ble skogbrannhelikopteret rekvirert og dette kom allerede etter en og en halv time. 
Et KO for innsatsen med brannsjef Tor Gunnar Skaar og lensmann Ingvar Gjærde ble etablert i bygdehuset i Vikebygd mens varabrannsjef Oddvar Krakk tok plass i helikopteret og styrte innsatsen derifra. 

Brannen utviklet seg med voldsom fart og etter hvert brant det mange steder, men søndag kveld var det ikke lenger fare for husene. Oppe i fjellet var imidlertid brannfronten på 2 – 3 km bredde. 
Neste morgen ble det lagt plan for innsatsen og store ressurser fra Sivilforsvar og Heimevernet ble satt inn. Forsvaret bisto også med to helikoptre slik at man til tider brukte to helikoptre til slokking og ett til forflytning av mannskaper og utstyr. Denne samlede innsatsen gjorde at man klarte å avgrense brannene.
Nabobrannvesen i Etne, Tysvær og Karmøy bidro under hele innsatsen. Befal og mannskap fra disse brannvesen avløste i lederfunksjoner om natta og sto for vakthold om natta. På grunn av sikkerheten ble det ikke foretatt slokking om natta i ulendt terreng.

Godt samarbeid med alle
Brannsjef Skaar uttaler til ”Brannmannen” at han var godt fornøyd med innsatsen selv om noen ting bør forbedres.
– Vi hadde godt med utstyr som bærbare pumper og slangemateriell til å bekjempe brannene. Underveis i innsatsen gikk vi til innkjøp av vanlige spader og plastbøtter til etterslokkingen. Det som imidlertid var et problem var den dårlige kommunikasjonen med mannskapene. Skogbrannkanalen rakk ikke ut overalt til mannskapene i fjellet og forflytta vi oss til fjellet så mistet vi dekning med mobiltelefoner. Dette må vi forbedre, sier brannsjefen.
Skaar berømmer det gode samarbeidet med Sivilforsvar, Heimevernet, nabobrannvesen og lokalbefolkningen.
– Innbyggerne i Vikebygd sto for forpleining hele døgnet og serverte tre måltider daglig under innsatsen. De gjorde en kjempejobb. De lokale bøndene stilte med 15- 20 gjødselvogner som var i kontinuerlig bruk og dette var av uvurderlig nytte for oss.

– Sivilforsvaret og Heimevernet var godt organiserte og bidro med mye mannskap og utstyr. Disse var veldig enkle å jobbe sammen med. Forsvaret var også meget velvillige og tilbød seg assistanse gjennom HRS før vi rakk å rekvirere dem. Helikopterstøtten de ga oss var helt uvurderlig hjelp i det ulendte og bratte terrenget da våre egne mannskaper var helt utslitte.
– Jeg savner imidlertid mer råderett over skogbrannhelikopteret. Helikopteret dro fra oss til branner i andre kommuner, men vi burde kunne beholdt dette til vi var ferdige. 
I slutten av mai ble det gjennomført debriefing med egne mannskaper og bønder i området. Her kom det fram at mannskapene etterlyste bedre informasjon underveis i innsatsen. Det sviktet også noe med loggføringen på grunn av mange arbeidsoppgaver. Et konkret tiltak er at brannvesenet vil foreta en registrering av alt lokalt utstyr som kan være nyttig ved en lignende situasjon i fremtiden.

Meget godt organisert
Sist, men ikke minst, vil brannsjef Tor Gunnar Skaar berømme sine egne mannskaper for innsatsen de sto for. Mannskapene i Vindafjord uttrykker på sin side at de synes brannsjef Skaar og varabrannsjef Krakk gjorde en kjempejobb på det organisatoriske og taktiske planleggingen samt i gjennomføringen av slokkearbeidet.
Senioringeniør Even Skredsvig i DSB roser Vindafjord brannvesen for meget god organisering.
– Det var meget god samhandling mellom bakkemannskaper og helikopter. God bakkestøtte er nødvendig for en god helikopterinnsats. Brannbefalet disponerte også godt alle ressursene. Det viser våre tilbakemeldinger både fra flyver av skogbrannhelikopteret og HRS, sier Skredsvig. 
Med hensyn til brannsjef Skaars kritikk av manglende råderett over skogbrannhelikopteret, sier Skredsvig:
– Dette er alltid en vanskelig sak fordi det blir en prioritering i forhold til de meldingene vi får og hvilke reelle trusler som oppstår. Vi har en tett dialog med HRS og skogbrannhelikopteret under slike aksjoner og vi må ut fra dette gjøre en sterk prioritering basert på trange økonomiske rammer.

Ressursbruk Vindafjord:
40 mann fra Vindafjord brannvesen
40 mann fra Sivilforsvaret
100 mann fra Heimevernet
19 mann fra Karmøy brannvesen
15 mann fra Etne brannvesen
12 mann fra Tysvær brannvesen
12 mann fra driftsavdelingen i Vindafjord kommune
15 – 20 gjødselvogner
1 skogbrannhelikopter
2 Forsvarets helikopter

COMMENTS