Hvilken støtte har vi fra forbundet vårt “når vi står i føyka”

HomeDiverse

Hvilken støtte har vi fra forbundet vårt “når vi står i føyka”

Er vi som jobber som brannmenn rundt om i Norges land egentlig klar over hva våre respektive forbund står for. Gjør vi et bevisst valg når vi blir medlem av et forbund, eller er det slik at man automatisk blir med i det forbundet som resten av gjengen er i når man blir tilsatt? Hvis det er tilfelle vil jo det si at forbundene går i arv.

På baksiden av Fagbladet nr.1/2014 kunne man se et bilde av en brannmann fra Drammen foran en brannbil (kjekk kar forresten, dette handler ikke om han eller Drammen). Jeg kaller det for reklame for Fagforbundet hvor de skryter av at de organiserer over 2200 brannmenn, er disse klar over hva det vil si å være organisert i Fagforbundet? Hva Fagforbundet står for?

Det finnes flere forbund som vi brannmenn er organisert i, Fagforbundet, BTY, Det Norske maskinistforbund og sikkert flere. Jeg kan ikke si så mye om hvordan de andre forbundene opererer, det har jeg ikke kompetanse på, men jeg har etter ett hardt år mot kommunen fått erfare hvordan Fagforbundet opererer, noe jeg ønsker å dele med mine brannmannskolleger heltid som deltid.
Vi som da har blitt valgt til det “ærefulle” oppdraget å være tillitsvalgt for en gruppe med brannmenn. Er vi klar over hva vår jobb er, og vår myndighet i det respektive forbund?

Vanligvis er det brannsjefer og beredskapsledere vi slåss mot nede på vår egen arbeidsplass, men når saker blir såpass store at det skal til politisk behandling, slik at man må koble inn hovedtillitsvalgt for å ha en stemme inn i administrasjonsutvalget, hvem er det som er tillitsvalgt for brannvesenet nå? Hvem er det som tar avgjørelser på vegne av brannvesenet nå? I 99 prosent av tilfellene vil nok tillitsvalgt i brannvesenet og hovedtillitsvalgt være enige, men hva den dagen vi ikke er det? Er vi som gruppe forberedt på det?

Min historie 
Min historie er som følger:
Porsgrunn brannvesen inngikk en avtale om leie av mannskaper med Herøya industripark gjennom entreprenøren Nokas Beredskap til en sum av 3.8 millioner kroner pluss moms (saken har vært omtalt i Brannmannen tidligere). Dette kan ikke gjøres uten at det foreligger en avtale mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte. Det har juristene til kommunen og LOs juridiske avdeling vært enige om, jf. AML § 14-13(2)

Når saken startet hadde jeg full støtte i Fagforbundet og jeg ble sendt via kompetansesenteret i Skien til LOs juridiske avdeling, Jan Davidsen var på stasjonen i Porsgrunn for å høre på oss før han gikk av med pensjon. Han skulle hjelpe til og kort sagt hadde jeg full oppbakking på alle plan i Fagforbundet. Jeg var med på alle møter som var med administrasjonen i kommunen og hadde møter med ordfører og gruppeledere. Hovedtillitsvalgt var også med, men ba meg snakke i alle møter fordi etter hans eget utsagn “jeg har ikke helt skjønt det enda, så du prater”. Med kort tid igjen til bystyrevedtak ble jeg plutselig utelukket fra alle møter. Rådmann ga også utrykk for at han ikke ville ha noe med tillitsvalgt i brannvesenet å gjøre, og ville kun forholde seg til hovedtillitsvalgt. Disse hadde noen møter hvor det hele endte opp i at hovedtillitsvalgt gjorde en avtale med rådmann. Helt i strid med hva 100 prosent av de organiserte i Fagforbundet ved Porsgrunn brannvesen ønsket. Dette fikk vi beskjed om to dager før bystyrevedtak.

Videre har jeg nå prøvd siden desember å gjøre avtalen mellom hovedtillitsvalgt og rådmann ugyldig. På bakgrunn av AML § 14-13(2) hvor det står: ” Skal det inngås skriftlig avtale med tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder”. 
Jeg har en juridisk vurdering gjort av advokatfirmaet Thorkildsen og Co som sier at det er tillitsvalgte i brannvesenet som skal godta innleien.

Hovedavtalen
Jeg har vært hele veien fra hovedtillitsvalgt, til kompetansesenteret, videre til teknisk leder sentralt i fagforbundet og helt til leder av fagforbundet Mette Nord. Alle hevder at hovedtillitsvalgt er min overordnet, og kan ta avgjørelser på vegne av brannvesenet, selv om dette er i strid med Fagforbundets vedtekter og handlingsprogram. På spørsmål om hvor det var skrevet fikk jeg beskjed om at dette sto i hovedavtalen:

Hovedavtalen del B sier:

Jf § 2-2 Tillitsvalgte
Arbeidstaker tilsatt av kommune/fylkeskommunen og som er valgt/utpekt av medlemmene i sin arbeidstakerorganisasjon til å ivareta de oppgaver som fremgår av denne avtalen.

Jf § 2-3 Hovedtillitsvalgt
Tillitsvalgt som er valgt/utpekt av medlemmene i sin arbeidstakerorganisasjon for og koordinere og bistå de tillitsvalgte i deres arbeid ovenfor kommunen/fylkeskommunen jf § 3-3d).

Når de ble gjort oppmerksom på dette fikk jeg beskjed om at det sto i vedtektene til Fagforbundet. For de av dere som har lyst til å lese disse, så er det vedtektene 11.7 til 11.7.8 som omhandler tillitsvalgte og der står det ingenting om at hovedtillitsvalgt er en overordnet.
Etter dette fikk jeg til slutt mitt beste svar til nå fra kompetansesenteret: “det er et ulovfestet prinsipp” at hovedtillitsvalgt fungerer som overordnet istedenfor koordinerende, og «vi vet hva som står i hovedavtalen, men det er ikke det som menes». Og

Fagforbundet sentralt mener dette er en “organisatorisk selvfølgelighet”. 
Ganske komisk å tenke på at det er brannvesenet som gruppe som følger Fagforbundets handlingsplan 2013-2017 og vedtektene til Fagforbundet, hvor hovedtillitsvalgt går imot, og Fagforbundet sentralt støtter hovedtillitsvalgt.

Kun rådgivende som tillitsvalgt
For å summere opp, vil det da si at ved å være organisert i Fagforbundet, så har vi som virksomhetstillitsvalgte kun en rådgivende posisjon og ingen kontroll over egen hverdag når de store beslutningene skal tas. Man er 100 prosent avhengig av å ha en hovedtillitsvalgt som støtter den enkelte virksomhet.

Jeg vil fortelle min historie fordi jeg ikke var klar over at ved å være organisert i Fagforbundet så har man ikke bestemmelsesrett over sin egen virksomhet, og at man må stole på en hovedtillitsvalgt som ganske sikkert kommer fra en helt annen virksomhet. 
Til slutt vil jeg bare si at jeg skulle ønske vi som branntjenestemenn heltid som deltid kunne vært organisert i ett og samme forbund, uten at jeg skal si noe som helst om hvilket forbund det burde være, men vi hadde ganske sikkert vært mye sterkere da.

COMMENTS