Stor interesse rundt fagskolen

HomeDiverse

Stor interesse rundt fagskolen

Fagskolen for brann-, redning- og sikkerhetspersonell vil ha oppstart høsten 2019 med et inntak på 80 elever. Studiet vil være underlagt offentlig regelverk og vil gi 120 fagpoeng etter ferdig studie. For brann- og redningstjenesten og 110-sentralene vil det fra 2021 kun være mulig å ansette beredskapspersonell og alarmoperatører som har gjennomgått den toårige skolen.

Fagskolen har sin bakgrunn i NOU ”Ny utdanning for nye utfordringer” som ble utarbeidet i 2012.
Ut fra en helhetlig vurdering anbefalte utvalget at grunnutdanningen i en fremtidig utdanning for brannvesenet legges på fagskolenivå, mens lederutdanningen legges på høgskolenivå. Fagskolenivået vurderes som best egnet i forhold til praktisk forankring og tilknytning til utøvelse av fag. En grunnutdanning på fagskolenivå vil etter utvalgets vurdering best muliggjøre en helhetlig tilnærming for heltids- og deltidspersonell. Videre er høgskolenivået vurdert som best egnet for å gi brannvesenets ledere tilstrekkelig lederkompetanse.

Et sentralt punkt i planleggingen er å ha et langsiktig perspektiv. I en svensk studie om brann- og redningstjenesten i 2030 pekes det på at man bør besitte evner til å kunne å både kunne benytte og håndtere det nyeste innen teknikk, inneha digital-, sosial- og kulturell kompetanse samt kunne arbeide på tvers av organisatoriske og geografiske grenser. Det fremtidige brann- og redningspersonellet må også kunne ha en breddekompetanse som gjør dem istand til å jobbe både i beredskap og med forebyggende og samfunnssikkerhetsoppgaver.

I prosessen med å planlegge fagskolen er det mange problemstillinger som diskuteres. Dette er noen av de sentrale:

Opptakskrav

Det er tenkt at de fysiske opptakskravene ved opptaket til skolen skal være lik Arbeidstilsynets krav til røyk- og kjemikaliedykking. I tillegg tenker man ett intervju. Men det stilles likevel noen spørsmål:

– Bør de fysiske kravene være mer arbeidsrelaterte som Fredrikstad-testen eller Canada-testen?
– Bør de fysiske kravene være like for kvinner og menn?
– Bør svømmedyktighet, mm inngå i de fysiske kravene?
– Hva bør de testes for utover dette – høyde, klaustrofobi, praktiske ferdigheter, stressmestring, evne til lagarbeid?

Inntakskrav

Fagskolen er et studie som er lagt mellom videregående skole og høyskole. I utgangspunktet skal fagskolen være en videreføring av en yrkesfaglig retning i videregående skole.

Hvilken kompetanse er viktigst ved inntak?
    •    Generell studiekompetanse
    •    Studiekompetanse fra yrkesfaglig retning
    •    Realkompetanse (det kreves minst 5 år hvis det skal erstatte studiekompetanse)
    •    Bør man kreve minimumsalder eller gi alderspoeng?

Grunnkompetansen

Studiet skal gi en grunnutdanning som gjør at studenten kan ansettes og være klar til å kunne utføre vanlige brannmannsoppgaver etter en kortere opplæring på sin arbeidsplass om interne rutiner mm.

– I hvilken grad bør studiet inneholde mer spesialiserte emner innen beredskap som tunnelbrann, båtkunnskap, USAR?
– I hvor stor grad bør studiet inneholde spesialiserte emner innen forebygging og samfunnssikkerhet?

Kompetanse etter endt studie

Studenten skal etter endt studie besitte kompetanse om brann, redning, forebygging og samfunnssikkerhet. Men hva vil brann- og redningstjenesten vektlegge av kunnskaper og ferdigheter?

    •    Det har tradisjonelt blitt tatt inn mange håndverkere, men hvor viktig er praktiske ferdigheter i brann- og redningstjenesten i framtida? Er praktisk forståelse godt nok hvis studentene får en god innføring i bruk av verktøy og læres opp i bygningskonstruksjoner, materiallære mm i løpet av studiet?
    •    Hvordan kan og vil brann- og redningstjenesten utnytte den bredere kompetansen som studentene innehar?

Fagskoleprosjektet vil i løpet av våren og sommeren jobbe bredt med å få innspill fra alle nivåer i brann- og redningstjenesten for å kunne utarbeide en studieplan som tilfredsstiller fremtidas krav og de forventinger som brannmiljøet stiller til elevene.

Innspill til fagskoleprosjektet kan også gjøres på mailadressen: brannutdanning@dsb.no

 

COMMENTS