Søgne og Songdalen brannvesen

HomeMateriell/Stasjoner

Søgne og Songdalen brannvesen

På det blide Sørland like utenfor Kristiansand, ligger Søgne og Songdalen brannvesen som dekker et areal på 370 km2 med ca 15.000 innbyggere. På sommeren dobler nesten innbyggertallet seg da skjærgården trekker til seg mange turister.

Jordbruk og industri er viktige næringer i kommunene. Ellers er kan de skryte på seg at Rockefeller giftet seg i Søgne med en lokal heltinne og at Bjørnstjerne Bjørnson har bodd i kommunen.
”Brannmannen” ankommer Søgne brannstasjon i et deilig vårvær. Brannstasjonen ligger like ved den eldre delen av Søgne kommune med en idyllisk kanal med typiske sørlandshus helt inntil elven. Brannsjef Eddie Hoel og leder beredskap og varabrannsjef Johnny Flæte er blide som Sørlandet selv og viser ”Brannmannen” rundt på brannstasjonen.

Brannstasjonene i Søgne er snart historie, de er nå på jakt etter nye lokaler. En utfordring blir å finne plassering i forhold til innsatstid og om de skal leie eller bygge nytt. Antagelig vil den ny stasjonen bli liggende litt nærmere de nye butikkene og boligbebyggelsen som har skutt opp de siste årene.
I 1980 vedtok kommunene å slå Søgne og Songdalen sammen til et brannvesen, dette ga brannvesenet et godt løft. Utstyret har også blitt bedre takket være økonomisk deling av utgifter.

Søgne og Songdalen brannvesen har to brannstasjoner. En i Søgne med 16 deltidsansatte som har ukesvakt og en stasjon på Finsland i Sogndalen med 12 deltidsansatte uten vaktordning. Fem personer er heltidsansatt, hvorav to er feiere. Totalt er det 35 ansatte.
I Søgne består utrykningstyrken av tre mannskaper, en formann og overbefalsvakt.
På utdanningssiden har de kommet langt. Alle mannskaper har gått igjennom grunnkurs deltid og har utrykningskjøringskurs eller fått det gjennom overgangsordninger. Alt befal har befalskurs 3, noe som nå er blitt et forskriftskrav og som de føler var kjærkomment.

Høy aktivitet
Aktiviteten og stemningen i korpset er veldig bra. Derfor er heller ikke rekrutteringen noe stort problem, men det kan noen ganger være et problem med bosted og arbeidssted i forhold til utrykningstiden. De fysiske testene har gått veldig bra. Alle mannskaper får et års abonnement på det lokale treningsstudioet. 
Av øvelsesfasiliteter har de et flott containerhus for varme og kalde øvelser. Hver mandag er det øvelse, totalt har de 13 øvelser pluss to spesielle i året. Dagen før ”Brannmannen” var på besøk hadde de hatt en av sine spesielle øvelser, hvor det ble holdt et kurs for mannskapene i overflateredning.

Nytt utstyr som blant annet Aquasaver er kjøpt inn for denne tjenesten. 
– Filosofien vår er å bli gode på det vi skal gjøre og overflateredning er en av de tingene. Av andre ting vi føler vi er blitt gode på, er hurtigfrigjøring. Med E39 gjennom kommunene blir det bruk for denne kunnskapen. Samarbeidet med ambulansetjenesten i kommunene er bra og så langt mener kommunelegen at det ikke har noen hensikt med hjertestartere i brannbilene, sier brannsjefen.
I vognhallen står en henger med oljevern og farlig gods-utstyr, men ved større hendelser vil Kristiansand brannvesen – som har tyngre beredskap – bistå Søgne og Songdalen brannvesen. Overtrykksventilering og varmesøkende kamera er godt innarbeidet i rutinene og er gode hjelpemidler når de brukes riktig.

Fremtiden
I fremtiden tror de redningsbegrepet vil bli sterkere og at sivilforsvaret og brannvesenet integreres bedre. 
– Fremskutt enhet er også en spennende løsning som kan være vært å se nærmere på. Ellers er vel regionalisering også fremtiden. Det jobbes allerede med et samarbeid mellom Vennesla, Birkenes, Lillesand, Kristiansand og Søgne og Songdalen brannvesen. Dette er helt i oppstartsfasen og vi spiller med åpne kort, men det er mange spørsmål? Hvordan blir det personellmessig, vil noen miste jobben?  Dessuten er det viktig at eventuelle besparelser brukes til å styrke brannvesenet, sier Flæte og Hoel.
Det nye nødnettet har de store forventninger til som kanskje alle andre. Nå savner de kartsiden og håper det bedrer seg med Tetra-sambandet. De har også et håp om et bedre røykdykkersamband med Tetra.

Utfordringer
E39 gjennom kommunene gir utfordringer og utrykninger til trafikkulykker bare øker. 
– Hurtigfrigjøring og tradisjonelt klippeutstyr er ofte i bruk. Ellers har vi et fyrverkerilager som kan bli en utfordring, det har i de siste årene vært flere dårlig eksempler på hvordan det kan gå. Planlagte seksetasjers høyhus og drabantbyutbygging vil også gi oss nye utfordringer, sier brannsjef Hoel.
Rolf C. Aalvik jobber med forebyggende og forteller at det er 99 brannsynsobjekter i kommunene. Lokal presse brukes aktivt til å informere kommunenes innbyggere om brannvern, de arrangerer også ”Aksjon boligbrann” hvor de i samarbeid med feierne går fra dør til dør. Feierne går ellers hvert fjerde år tilsyn i boliger. Besøk i barnehager og pensjonistforeninger er også tiltak forebyggende bruker aktivt.


Fakta:
Innbyggere: Søgne 9609, Songdalen 5621.
Areal: Søgne 148,5 km2, Songdalen  217 km2
Antall særskilte brannobjekt: ca 100   90% dekning
Antall utrykninger i 2006:
Totalt 190
10 – 12 bygningsbranner
10 – 15 pipebranner
10 – 15 trafikk ulykker
80 unødige/falske 
Budsjett 8 millioner kroner
Kostnader pr. innbygger: 393 (best i Vest Agder)

Oversikt bil:
Lunde(Søgne):
Befalsbil: 2004-modell Honda CRV
Mannskapsbil: 2001-modell Scania P114CB 4×4 dobbeltkabin, Rosenbauer påbygg. 3000 liter vann, 200 liter skum. Warn vinsj, Weber hydraulisk frigjøringsutstyr.
Tankbil: 1997-modell Scania P94L 10 000 liter
Skogbrann/utstyrbil: 1988-modell Toyota Hilux pickup 4×4
Tilhengerpumpe: Ziegler TS 16/8
Båt: Rana 16 fot 25 HK
Oljevern/farlig gods-henger
Feierbil: Opel
Feierbil: Citroen

Finsland (Songdalen):
Mannskapsbil: 1986-modell Mercedes Unimog 4×4, dobbeltkabin, 800 liter vann.
 

COMMENTS