Skiptvet brannvesen

HomeMateriell/Stasjoner

Skiptvet brannvesen

«Klart vi kan». Det er mottoet til Skipvet kommune og det gjenspeiler seg i brannvesenet i kommunen. De setter sin ære i å kunne gjøre en god jobb og gi trygghet til kommunens innbyggere.

Landbrukskommunen Skiptvet ligger i hjertet av Østfold med grenser til Våler, Spydeberg, Askim og Sarpsborg. Kommunen har 3.600 innbyggere og et areal på 101,6 kvadratkilometer. 
Brannvesenet i Skiptvet består av 16 mannskaper. Sjef for teknikk og næring i kommunen, Knut Bjørnstad, er også brannsjef. Det er ikke krav om vaktordning for mannskaper eller overbefal. Kommunen har imidlertid valgt å ha en kombinert brannvakt/teknisk vakt-ordning, med to mann alltid på vakt.

Risikobildet i kommunen er oversiktlig med typiske risikoer som omsorgshjem, forsamlingslokaler, skoler og barnehager samt mye landbruk. 
– Omsorgshjemmet med opptil 70 pasienter og 130 ansatte er vårt største brannobjekt, men her jobber vår varabrannsjef Magne Kvande som vaktmester til daglig og sikkerheten er god. Kvande kjører jevnlige øvelser og har høyt fokus på brannsikkerheten. Vi har også tre mottak for mindreårige asylsøkere, men disse er sprinklet og har direktevarsling til 110-sentralen. For øvrig merker vi økt gjennomgangstrafikk av tyngre kjøretøy på fylkesvei 115, som er en relativt dårlig vei. Med mye skog utgjør dette en brannrisiko. Her har vi en skogbrannreserve på 74 mann fordelt på fem roder som vi har kjørt storøvelser med, sier Bjørnstad.

Brannvesenet har hatt fokus på branner i landbruket og har i samarbeid med Gjensidige Forsikring og bondelaget gjennomført øvelser. Dekningen av alarmanlegg er god og man har ikke hatt større gårdsbranner på mange år.

God blanding
Skiptvet brannvesen har hatt en stabil og god mannskapsstyrke i mange år. Halvparten av mannskapene har gjennomført deltidsreformen og fire er påmeldt til neste kurs. Nye mannskaper gjennomfører et eget nybegynnerkurs som Eidsberg brannvesen står for. Halvparten av mannskapene er utrykningssjåfører.
– Vi er heldige som har mange engasjerte, praktiske unge folk i styrken. Enkelte av disse har også erfaring som vikarer i større brannvesen. Sammen med eldre erfarne mannskaper utgjør de en god blanding. Rekruttering har ikke vært noe problem så langt, sier brannsjefen.

Hele 11 av mannskapene arbeider i kommunen. Det gjør det enklere å avvikle øvelser. 
– I mars gjennomførte vi heldagsøvelse med nedbrenning av hus, sammen med Sivilforsvaret som sikret vannforsyningen. Her deltok også røykdykkere fra Spydeberg for å få øvelse. I april skal vi gjennomføre øvelse i tung redning hvor Sarpsborg brannvesen deltar med mannskap og utstyr. Her vil også mannskap fra Askim brannvesen delta.

Godt utstyrt
Brannstasjonen ligger sentralt i kommunens tettsted, Meieribyen, med kort innsatstid til de særskilte brannobjektene. Her har mannskaper lagt ned mye dugnadsarbeid i å lage møterom, kontor og dusj. 
Bilparken begynner å bli gammel med 20 år på de to førstebilene, men for øvrig er bilene godt utstyrt med gassmåler, IR-kamera, hurtigfrigjøringsutstyr og hjertestarter. Hydraulisk frigjøringsutstyr ble anskaffet for to år siden med støtte fra Gjensidige Forsikring på 90.000 kroner. Nå håper brannvesenet at Gjensidige Forsikring kan bidra med midler til innkjøp av båt som kan brukes ved hendelser i Glomma.   
Skiptvet innførte nødnett i 2011 og er godt fornøyd med det.
– Dekningen og talekvaliteten er god og vi er veldig fornøyd med at vi nå har fått talemelding. Nødnett har også gitt oss en bedre kontakt med andre nødetater enn tidligere. Utgiftene våre til samband er kanskje fordoblet, men samtidig slipper vi ansvaret for basestasjoner og sparer vedlikeholdsutgifter, sier brannsjefen.

Det forebyggende arbeidet med tilsyn av 18 særskilte brannobjekter gjennomføres av brannsjefen i samarbeid med Askim brannvesen. De fleste av objektene er skoler, barnehager og overnattingssteder.
– Vi synes det er viktig med egen kompetanse på det forebyggende arbeidet. Det sparer oss for utgifter til konsulenter, men det er viktig med andre øyne som ser på objektene. Derfor er samarbeidet med Askim veldig nyttig spesielt fordi mange av objektene er kommunale som jeg som leder av teknikk har ansvaret for, sier brannsjef Bjørnstad. 

Feiertjenesten kjøpes av Askim kommune.
Brannmannen stilte brannsjef noen spørsmål om aktuelle temaer:

Det er foreslått å fjerne kravet om tvungen feiing og bruke feieren til tilsyn av boliger. Hva er din mening om dette?
– Jeg er enig i at feieren kan brukes til mer forebyggende arbeid, men er bekymret for om folk alltid er kompetente til å vurdere selv når de bør feie. Her i kommunen gjennomfører vi feiing annet hvert år og tilsyn hvert fjerde år. Det synes vi er en god løsning.

Diskuteres regionalt samarbeid?
– Vi har et meget godt samarbeid med våre nabobrannvesen og bistår ved branner og øver sammen. For kommunen er det viktig å ha et selvstendig brannvesen, men det krever at vi har god nok kompetanse og utstyr. Det mener jeg vi har per dags dato. Jeg oppfatter det som ensidig fra DSB sin side at den eneste løsning for å yte godt brannvern er å slå seg sammen til større enheter. Jeg har tro på lokale krefter som gjør jobben på en smidig måte uten mye byråkrati som vi fort ser at det blir når enheter blir store, sier brannsjef Bjørnstad.

Hvilke utfordringer står dere overfor?
– Vi har en ROS-analyse som må oppgraderes. Det er en kontinuerlig prosess, men vi mener at det ikke vil dukke opp nye forhold som krever tiltak. Naturskapte ulykker vil bare i liten grad kunne skje her i kommunen. Imidlertid vil langvarig strømbrudd forårsaket av sterk vind kunne lamme mange funksjoner.

Hvilke mål har Skiptvet brannvesen?
– Bilparken begynner å dra på årene og vi må se på nyanskaffelser i fremtiden. Samtidig er vi i den heldige situasjonen at vi får hjelp raskt fra naboene, slik som fra Askim som ligger bare 15 km unna. 
– Et annet viktig mål er å sikre etterveksten når både brannsjef, varabrannsjef og flere eldre mannskaper snart kan gå av for aldersgrensen. Skal vi fortsette som et selvstendig brannvesen må vi forberede oss med hensyn til rekruttering og kompetanseøkning, avslutter brannsjef Bjørnstad. 

Fakta:
Skiptvet kommune
Innbyggere 3600
Areal 101,6 km²
18 særskilte brannobjekter
Budsjett: ? mill. kroner, ? kr per innbygger.
Utrykninger i 2011: 
Branner  12 
Ulykker    1
Totalt   25
Antall tekniske vaktoppdrag i 2011 var 203.

Bilpark: 
MAN 12.232 4×4 1993-modell mannskapsbil med 2500 liter vann. 
Mercedes 1120 F 1991-modell med 1500 liter vann, importert fra Nederland.
Volvo F6 1985-modell tankbil med 7.000 liter vann.


 

En sann ildsjel

Siden Magne Kvande begynte i brannvesenet i Skiptvet i 1979 har han bare gått glipp av en eneste brannøvelse. Han er en av Norges mange ildsjeler i brannvesen som gjør en stor innsats for at beredskapen skal være best mulig. 
I dag er Kvande varabrannsjef samtidig som han er vaktmester og brannvernleder på kommunens omsorgshjem. Ansvar for biler og brannstasjonen har han hatt i mange år og det bærer tydelig preg av at han har lagt ned mye arbeid i praktiske løsninger og i stell av biler og utstyr. Selv om bilene begynner å bli gamle er de nypolerte og i god teknisk stand.

Kvande har tatt de fleste kurs innen faget og har vært en pådriver for å skaffe utstyr.  
– Magne er helt enestående med sitt voldsomme engasjement. For oss er han gull verdt, sier brannsjef Knut Bjørnstad.
På omsorgshjemmet driller han damene med hard hånd i branninstruksene og kjører praktiske øvelser. For brannvesenet er han primus motor i øvelsesopplegg både internt og opp mot samarbeidspartnere som Sivilforsvaret og nabobrannvesen. Opplæring av nye mannskaper står Kvande for.

– Bedre opplæring enn det får du ikke, sier brannsjef Bjørnstad. 
I år fyller Kvande 60 år, men han har ingen umiddelbare planer om å gi seg. 
– For å få tid til alt blir det en del sjonglering med mitt ordinære arbeid og det blir nok noen timer gratis arbeid også, men jeg har alltid synes dette er moro å drive med. Derfor henger jeg nok med noen år til, sier Kvande.
 

COMMENTS