Brukerkonferanse ONE SEVEN

HomeMateriell/Stasjoner

Brukerkonferanse ONE SEVEN

Nordic Fire & Rescue Service AS arrangerte for andre gang ett to dagers seminar for eksisterende og nye kunder, med ønske å synliggjøre slukkemiddelet One Seven (OS) sine fortreffeligheter.

Seminaret ble denne gangen avholdt på IF sitt sikkerhetssenter i Hobøl kommune i Østfold, og samlet ca. 40 deltagere. Dette var et seminar satt sammen av foredragsholdere fra Sverige og Norge med deres ulike erfaringer, samt noen praktiske demonstrasjoner både i det innendørs showrommet og i den 100 meter lange tunnelen «Prøverøret». OS er et slukkemiddel hvor man har en blanding av skumvæske, vann og luft. Enkelt fortalt kan det sies at en dråpe vann/skumvæske blir tilsatt luft og man får ca. syv dråper ut.

Erstatter ikke vann
Siden 2006 er det levert 30 One Seven-anlegg i Norge til 20 forskjellige brannvesen. Som det ble nevnt av flere under de to dagene i Hobøl, er ikke One Seven en erstatning for tradisjonell slukking, men et av flere verktøy du har tilgjengelig i forskjellige sammenhenger. Så må det enkelte brannvesen lære seg dets fortreffeligheter og begrensninger. Noen brannvesen har sågar tatt i bruk One Seven ved røykdykking.

Pluss og minus
Av erfaringer som er gjort i Norge med OS kan nevnes god kastelengde, økt slukkekapasitet, lav vekt, det henger godt på vegger, lite trykktap og lite vannsøl innendørs som positive erfaringer. Negative erfaringer har vært økt fare for avbrenning av slange, man må jobbe litt ekstra der hvor OS brukes innendørs til branngasskjøling, det er dårlig til kjøling av for eksempel metaller som har vært utsatt for høy temperatur. Ettermonterte anlegg sliter med støy, men dette er mye bedre på de bilene hvor OS er integrert fra starten av. Skumvæsken er noe dyrere enn tradisjonell skumvæske, men forbruket er betydelig lavere med bare 0,3 – 0,6 prosent innblanding.

Søker mot brannen
Anlegget kan produsere både «vått» og «tørt» skum etter hvor mye vann som blandes inn. De som har disse anleggene, kjenner godt til OS sine egenskaper, men for de som var mer ukjent med produktet fikk de seg nok noen positive erfaringer, særlig under de praktiske demonstrasjonene. Det som overrasket Brannmannen sin utsendte mest var produktets evne til å søke inn mot kjernen av brannen og derigjennom få en rask og god slukkeeffekt med minimalt vann- og skumforbruk. Og da også med det resultat at vannsølet i brannområdet er minimalt. Som andre slukkemiddel hvor det brukes tilsetning av skum/såpe til vann, får du bedre inntrengning enn ved bruk av rent vann. One Seven er også meget bra for å dempe varmen fra yttersiden før røykdykkere trenger inn i bygningen, der hvor vinduene allerede er røket eller står åpne. Dette vil være med på å gi økt sikkerhet ved røykdykking. Slangen veier ca. 15 prosent av det en vanlig vannfylt slange vil gjøre. Det letter jo arbeidet betraktelig for de som skal forhale brannslangene. God kastelengde ved bilbranner kan være en stor fordel da man ikke kjenner til verken bilens drivstoff eller innhold ellers. Kastelengde kombinert med tilnærming mot hjørnene av kjøretøyet vil øke sikkerheten for innsatsmannskapene om det skulle bli en form for eksplosjon i kjøretøyet.
One Seven er en av flere leverandører innen dette segmentet. Dette er et CAFS-system (compressed air foam system) som flere leverandører kan levere, og er således ingen nyhet, men en videreutvikling av et eksisterende system. Se ellers omtale av CAFS i Brannmannen nr. 1-2009. 

COMMENTS