Samlokalisering i praksis

HomeDiverse

Samlokalisering i praksis

Beredskapen på HPI (Hydro Porsgrunn Industripark) flyttet 29.august i fjor inn i nye lokaler. Den 8.november fikk også Porsgrunn brannvesen drømmen oppfylt om ny brannstasjon. Det spesielle med denne situasjonen er at de flyttet under samme tak.

En ny brannstasjon står høyt på ønskelisten til mange brannvesen, og Porsgrunn Brannvesen var intet unntak i så måte. Diskusjonen om lokalisering og økonomiske bevilgninger gikk fram og tilbake over en årrekke. I en bystyresak i 1994 ble det gjort vedtak om å vurdere et samarbeid med HPI, og i desember samme år undertegnet Porsgrunn kommune og HPI en intensjonsavtale. Det skal ikke legges skjul på at mannskapene i det kommunale brannvesenet var mildt sagt lite tilfreds med denne løsningen, men til tross for protestene ble det 19.juni 1997 gjort vedtak om samlokalisering. \

Offisiell åpning
Brannmannens utsendte ble meget godt mottatt av brannsjef Svein T. Omsland, sjefen for beredskapen på HPI, Svein Håtveit og informasjonssjefen for Porsgrunn kommune, Vivi Sævik som sørget for at vi fant oss godt tilrette. Alle de inviterte gjestene samlet seg rundt stasjonens eneste glidestang da det ble proklamert at ordfører Elisabeth A. Nilsen hadde valgt å ”gli” inn i åpningssermonien. Etter en noe usikker nedfart kunne ordføreren med et ansikt som viste både glede og lettelse, motta applaus fra en fullsatt vognhall. Elisabeth A. Nilsen overlot scenen og oppmerksomheten til den pensjonerte SV-politikeren Arne Ulman som skulle få æren av å klippe snoren. Ulman, som var en av initiativtakerne til samarbeidsavtalen, kunne fortelle at han var fornøyd med at prosjektet var vel i havn, men at vegen fram hadde vært vanskelig.
Det ble en flott og innholdsrik åpningssermoni, med taler, sang og musikk.

Stasjonen
Etter at åpningsseremonien var vel overstått, ble de besøkende delt i grupper og tatt med på en omvisning. Stasjonen er bygget på og rundt den ”gamle” stasjonen til beredskapen på HPI og har et bruttoareal på hele 3.747 m2 . Vognhallen er stor, som den nødvendigvis må være når den skal huse to brannvesen. På samme plan finner vi feiernes moderne dusj og garderobefaseliteter.

Stasjonen har ingen gymsal, men til gjengjeld et stort trimrom med et imponerende utvalg av apparater. Stasjonens andre etasje inneholder blant annet røykdykkerverksted og en utrykningsgarderobe som også skal brukes som et debriefingsrom. Den ene delen av garderoben var møblert med en sittegruppe av det ”røffe” slaget der mannskapene kan sitte og prate om det de måtte ha på hjertet.

Resepsjonen i stasjonens 3.etasje er stor og flott dekorert med en fin blanding av historiske branneffekter og moderne kunst. Det er i det hele tatt lagt stor vekt på kunstnerisk utsmykking på Porsgrunns nye brannstasjon. Rett innenfor resepsjonen har administrasjonen kontorer med et flott møterom. I samme etasje finner vi også mannskapenes soverom, spisesal, dagligrom og et stort og lyst kjøkken. Undervisningsrommet er godt utstyrt og forholdene lagt vel til rette for audiovisuell undervisning. Porsgrunn brannvesens 110-sentral deler sitt lyse og trivelig lokale med alarmoperatørene fra HPI.

”Brannmannen” ønsker Porsgrunnn brannvesen og beredskapen på HPI lykke til, og vi håper og tror at dere, tross den noe turbulente opptakten vil dra lærdom av hverandres kunnskap og erfaring slik at dere vil komme styrket ut av samarbeidet.

Roy Larsen, ”Brannmannen”
Lars Fossum (foto)

Publisert: 05-01-2000

COMMENTS