Samarbeid mellom brannskolene

HomeDiverse

Samarbeid mellom brannskolene

Høsten 2005 innvilget Norplus midler til et samarbeidsprosjekt mellom brannskolene i Sverige, Island og Norge der kompetanseutvikling var hovedtema. Midlene blir av alle landene brukt til hospitering hos hverandre. I februar – mars i år tilbrakte vi 11 intense, spennende og lærerrike dager i brannvesenet på Island.

Fakta om Island
300.000 innbyggere
180.000 innbyggere i Reykjavik og omegn
17.000 innbyggere i Akureyri
Nødnummer 112

Ansatte i brannvesene
300 heltidsansatte på 7 stasjoner
1300 deltidsansatte på 60 stasjoner
Reykjavik brannvesen
160 ansatte på 4 stasjoner
4 vaktlag med 5 mann på hver stasjon
Ansatte ambulerer mellom stasjonene
2 skift i døgnet fra 07.30
Brann – 1500 utrykninger i året 
Ambulanse – 21.000 utrykninger i året

23. februar ankom vi Keflavik flyplass utenfor Reykjavik i strålende sol og iskald vind. Skolesjefen på Brunamálaskólan, Elisabet Pálmadóttir, møtte oss og tok oss direkte til Den blå lagune for å myke opp støle reisemuskler. En helt spesiell følelse å svømme rundt utendørs i vann med over 30oC og kuldegrader i lufta. Varme kilder og varmt vann er et av Islands kjennemerker, som vi skulle stifte jevnlig bekjentskap med. 
Under hele oppholdet bodde vi midt i begivenhetenes sentrum på brannstasjonen Skògarhild midt i Reykjavik. Denne bygningen huser også landets største alarmsentral, sivilforsvarets hjelpekorps og politi, kystvakta og en kommandosentral. Vi fikk med oss alt som gikk ut av meldinger, og aktiviteten var meget stor. Brann og ambulanse har felles vaktlag med fem mann hvor to har ansvar for ambulansetjenesten.

Kun syv av brannstasjonene på øya har kasernert vakt. Av disse ligger fire i Reykjavik og de tre andre i Akureyri, i Keflavik og på flyplassen i Keflavik. Island har til sammen 300 heltids ansatte og 1300 deltidsansatte fordelt på 60 stasjoner. 
I løpet av oppholdet på sagaøya var vi på en 2-dagers biltur der vi blant annet besøkte flere små deltidsstasjoner. Det som overrasket oss mest var alt det flotte utstyret de hadde både på de små og store stasjonene, og vi fant mange godt tips og løsninger å ta med oss hjem til brannskolen.

Utdanning
Brannskolen på Island er sentrert rundt én person, Elisabet Pálmadóttir. Hun har ansvar for alt fra utvikling av læremidler og retting av eksamener, til organisering av all undervisning og tilrettelegging av praktiske øvelser på deltidsopplæringa. Til undervisningen leier hun inn brannmestere. På samme måte som i Norge er utdanningen statlig, mens brannpersonellet er kommunalt ansatt. Staten dekker kursene, mens kommunene dekker tapt arbeidsfortjeneste. De aller fleste bor hjemme mens de er i opplæring, og det blir dermed ikke utgifter til kost og losji.
Brannvesenet søker først og fremst etter folk med yrkesfaglig bakgrunn både til heltid og deltid.

Heltidsutdanning
Internopplæring 90 timer
Grunnkurs  15 uker fordelt på to perioder
Lederkurs  5 dager i Reykjavik
Brannmester   7 dagerskurs i utlandet (Sverige)”skreddersydd” kurs

Deltidsutdanning
Internopplæring 20 timer
Fredag – søndag 5 samlinger à 30 timer

Forebyggende
Generell opplæring 70 timer
Større tilsyn  30 timer
Saksbehandling 30 timer

I midten av mars hospiterte Trond Willard, Ole Jonny Wang og Terje Storslett fra Norges brannskolen på Redningsverkets skole i Sandõ, mens Oddur Hallgrimsson og Thordur Bogason var hos oss fra 21. – 29. mars. Men dette er to helt andre historier.

COMMENTS