Reklame for en million kroner

HomeDiverse

Reklame for en million kroner

Da Trondheim brannvesen tidligere i år utstyrte en av sine mannskapsbiler med reklame, fikk saken stor oppmerksomhet. Men Trondheim brannvesen var ikke først ute med reklame på brannbil. I fjor høst fikk Grue brannvesen i Hedmark ny brannbil som har reklame for en rekke lokale firmaer.

Grue brannvesen er et lite deltidsbrannvesen med 16 mann. Kommunen har 5.500 innbyggere på 840 kvadratkilometer. Som i de fleste andre småkommuner er ikke økonomien på topp, men brannvesenet fikk bevilget to millioner kroner til innkjøp av ny brannbil. Det holder til en liten ny brannbil eller en bra brukt bil, men brannvesenet hadde høyere mål.
– En brann eller ulykke i en liten kommune er jo like ille som i en bykommune og derfor trenger vi like bra utstyr. For to millioner kroner fikk vi en ny stor brannbil, men ikke alt det utstyret vi ønsket, sier brannmester Per Ivar Bekk  i Grue brannvesen til ”Brannmannen”.

– Løsningen ble at brannsjefen gikk til kommuneadministrasjonen med spørsmål om vi kunne prøve å få inn penger selv ved å bruke begrenset reklameplass på den nye bilen. Dette fikk vi et positivt svar på og dermed gikk vi ut til næringsliv i kommunen, bank, industri og butikker og spurte om de ville være med å kjøpe denne ekstra beredskapen til kommunen. Og svaret var positivt, sier Bekk.
Bekk satte opp avtaler der firmaene kunne kjøpe spesifikke ting til brannbilen. Hvis firmaet bidro med mer enn kr. 10.000 fikk de mulighet til å få sin firmalogo på brannbilen. Bilen har 13 reklameplasser og bidragene varierte fra kr. 10.000 til 100.000. I tillegg kom en mengde mindre bidrag. Målet var at alt brannvesenet fikk inn av midler, skulle gå uavkortet til utstyr. Det var også viktig at bilen skulle se ut som en brannbil   

– Firmaene var med og kjøpte en beredskap som kommunen ikke hadde råd til. De fleste firmaene så mest viktigheten av å kjøpe beredskapsutstyr og mindre på reklameplassen. Vårt konsept slo til og nå har vi en brannbil som med utstyret har en verdi på drøye tre millioner kroner. Da spiller det vel liten rolle at vi har brukt litt plass til reklame. Dette beviser jo at lokale firmaer er opptatt av god beredskap, sier brannmester Bekk som tror at dette konseptet er mulig også i andre små kommuner.
30 år etter at den forrige brannbilen sto klar i Grue, har nå brannvesenet en ny og topp utstyrt brannbil. Bilen er en Scania Crew Cab 114C med firehjulstrekk og 340 HK som er levert av Autokaross Floby. Bilen har 3400 liter vann og 120 liter skumvæske. Rudbergpumpen gir 3000 l/min.

Den drøye millionen som næringsliv og andre i Grue har bidratt med, har gått til innkjøp av:
frontmontert 5 tonns vinsj
Drager røykdykkerutstyr til fem mann 
strømaggregat på 5 KW og lysmast
bensindrevet brannpumpe på 1000 l/min.
2 eldrevne lensepumper
takmontert vannkanon på 2000 l/min. med 50 meters kastelengde
Lukas eldrevet hydraulikkaggregat med verktøy
Lukas bensindrevet hydraulikkaggregat
3 bærbare stiger
Hansaboard redningsbrett
2 tørrdrakter
førstehjelpsutstyr 
I tillegg kommer en del ekstra detaljer og funksjoner på bil og pumpe.

 

 

Publisert: 03-03-2003 av Lars Brenden

COMMENTS