Prosjektet i mål – 34 fullførte

HomeDiverse

Prosjektet i mål – 34 fullførte

Ketil Tærum fra Oslo brannkorps idrettslag (OBIL) hadde en plan, og den ble fullført i slutten av juni. Planen gikk ut på at han ville lære bort landeveissykling som lagidrett til sine brannkollegaer. Tærum har fartstid som syklist på Sportsklubben Rye sitt «ekspresslag» i rittet Den store styrkeprøven Trondheim – Oslo, hvor de kan skilte med totalseier.

Første samling for de interesserte ble holdt på høsten i fjor hvor Ketil presenterte sitt opplegg, og han hadde også et treningsprogram fremover for de som ønsket dette.
Tilbudet gikk til alle ansatte i Oslo brann- og redningsetat (OBRE). Det var ca. 50 mann som meldte sin interesse, det vil si godt over 10 prosent av de ansatte. På startstreken i Lillehammer 28. juni i år sto det 34 mann fra OBRE pluss mange kollegaer i støtteapparatet som sjåfører etc.

Dette var en sammensetting av folk på tvers av avdelinger og seksjoner. Et utrolig positivt tiltak hvor de som var med fikk gleden av å bli kjent med hverandre på en helt annen måte enn bare å møtes i jobbsituasjon. Frem til vi ankom Lille hammer har det vært mange felles treninger både inne og ute, samt at det har vært deltagelse på ulike oppkjøringsritt. Dette har hatt en veldig positiv effekt blant kollegaene langt utover det å øke oksygenopptaket og få kraftigere lår.
Av de 34 startende på Lillehammer kom samtlige i mål, og 29 mann i samlet flokk. For hovedgruppen ble det en sluttid på ca. 4,46 på de 190 kilometerne. Det ble litt punktering underveis, med fem hjul på en gang som det meste, men ellers forløp turen veldig fint uten alvorlige uhell. 

Takk til gode kollegaer og andre
Stor takk til alle brannkorpsene som sto langs løype på veg mot hovedstaden. Det var Gjøvik, Østre Toten, Øvre Romerike, Nedre Romerike og våre egne kollegaer i Oslo som sto på flere steder på slutten. Dere som heiet skal alle vite hvor inspirerende det er for den som sitter på sykkelsetet – tusen takk til alle gode og hyggelige kollegaer som sørget for litt ekstra energi i slitne ben. Det skal også rettes en stor takk til alle kollegaene fra OBRE som stilte opp i støtteapparatet. Uten gode bakmenn- og kvinner hadde dette vært vanskelig å gjennomføre. Sponsorene bør også nevnes, det er også viktige bidragsytere når slike prosjekter skal gjennomføres; Møller bil – Skoda, Torshov sport, Multipower, Oslo brann- og redningsetat, Oslo brannkorps idrettslag, Sykkelstasjonen, DSB, Compressport, JAA design, Oslo brannkorpsforening og Tidsskriftet Brannmannen.

Brannmenn mot kreft, og hårete mål.
Brannmannen tok en liten prat med primus motor Ketil Tærum i etterkant av prosjektet. 

Dette har vært et prosjekt som du har lagt ned mye tid og arbeid i, var det verdt all jobbingen?
–    Det har helt klart vært verd alle timene jeg har lagt ned! Det er utrolig tilfredsstillende å se at jeg klarte å engasjere så mange kolleger (både syklister, støtteapparat, ledelse). Prosjektet har bare fått positive tilbakemeldinger og støtte hele veien. Laget jobbet sammen hele veien, både for å sykle raskt og for å synliggjøre saken vår, «Brannmenn mot kreft».

Nådde du målene dine du satt deg for prosjektet?
–    Målene for prosjektet har endret seg etterhvert som prosjektet gikk frem. Jeg ønsket primært å lære bort lagsykling til kollegene mine, og det har jeg definitivt klart. De første målene som jeg satt meg, (men aldri presenterte), var å lage et lag som skulle kjøre i 40 km/t i snitt og bli det raskeste rene bedriftslaget.

På dette tidspunktet (juni 2013), så jeg for meg at vi skulle starte ca. 15 mann, og komme inn med 10-12 mann.
Etter å ha presentert prosjektet på et infomøte, var det hele 50 som viste interesse. Dette var helt overveldende, og jeg valgte å legge vekk både km/t og sluttid. Jeg beholdt målet om å bli raskeste rene bedriftslaget. Det ble viktigere for meg å få med så mange som mulig til mål samlet. Vi var på det meste 47 påmeldte til Lillehammer- Oslo. En del trakk seg i løpet av oppkjøringen, men vi startet hele 34 mann, og kom i mål samlet med 29 mann. Når det gjelder det å bli beste rene bedriftslaget, så er det vanskelig å måle dette da det ikke er en egen bedriftsklasse.

Det kan i dag se ut som om Atea AS slo oss med ca. 10 minutter, men det er usikkerhet om alle der er ansatte i Atea eller om de har fått «sponsor-plasser». Jeg er uansett meget fornøyd med tiden 4.46 og en mulig andreplass av bedriftene, forteller en oppglødd Ketil.

Hva vil du si var det beste/viktigste du fikk ut av dette?
–    Jeg lærte mye personlig av å drive et så omfattende prosjekt (som dette etterhvert ble). Det å samle nesten 10 prosent av alle ansatte i OBRE mot et felles mål var fantastisk.
Det er mange kolleger som har fått større interesse for sykling, og jeg håper det er sådd noen korn som vil gi oss flere felles opplevelser på to hjul. Det føles også veldig viktig at vi har vært med på å synliggjøre kreftproblematikken i yrket vårt.
 
Noen råd om det skulle være noen andre korps som kunne tenke seg å gjøre noe lignende?
–    Gå høyt ut. Sett hårete mål. Og vær fleksibel på å justere etterhvert. Begynn planleggingen tidlig. Etabler en ressursgruppe som du kan spille på, avslutter Ketil Tærum. 

Brannmannen prøver avslutningsvis å høre om det kan være noen nye planer i ermet, men Tærum er da tydelig på at det er familie, egotid og den nye jobben som brannmester på Smestad brannstasjon som skal prioriteres.

COMMENTS