Ønsket seks millioner- fikk 100 000

HomeForebyggende

Ønsket seks millioner- fikk 100 000

Porsgrunn kommune søkte om seks millioner kroner til brannsikring av verneverdig trehusbebyggelse. De får 100 000 kroner. – Det er altfor lite, sier Jon Erik Bergendahl i Porsgrunn brannvesen.

Riksantikvaren har fordelt de ti millioner kroner som Regjerningen bevilget i revidert statsbudsjett til brannsikring av tette trehusmiljøer. Den største enkeltsummen, to millioner kroner har gått til Lærdal. De resterende åtte millioner kroner har blitt fordelt på 22 kommuner. Riksantikvaren har fordelt midlene etter søknad, til områder som er registrert på liste over verneverdige tette trehusmiljøer. Områder der det er utarbeidet en brannsikringsplan og områder som er fredet har blitt prioritert. Ved tildelingen har Riksantikvaren blant annet vurdert søkers egenandel, prosjektets overføringsverdi og avstand til brannvesen.

  • De seks millionene vi søkte om dekker vel ikke egentlig alle våre behov for å verne om kommunens tette trehusbebyggelser. Vi har skjønt det slik at det var nærmere 50 søkere til et fond på 10 millioner kroner, så det var ikke realistisk å få et stort beløp, men 100.000 er ikke mye å skryte av, uttaler Jon Erik Bergendahl til Porsgrunn Dagblad. Han er leder for forebyggende avdeling i Porsgrunn brann- og feiervesen. 
  • Det er sprinkling vi tar fatt på i første omgang, det er snakk om lofts- og fasadesprinkling, sier Bergendahl. 

Vurderer å takke nei

Halden kommune søkte om 5 millioner kroner til brannsikring av den verneverdige trehusbebyggelsen i sentrum av byen. De fikk 200.000 kroner. Nå vurderer de å takke nei til midlene.

Halden brannvesen ønsket å bruke midler til å detektere brann i den verneverdige bebyggelsen blant annet med varmesøkende kamera, slik de har i Røros. Alternativt ønsket de å gå til innkjøp av slokkeutstyr som er spesielt egnet mot branner i de trange sentrumsstrøkene. De 200.000 kronene de kan få monner lite.

– Riksantikvaren setter som krav at midlene skal gå til alarmsystemer. Vi kan få til noe med 200.000 kroner, men lite opp mot de tiltakene vi mener er de viktigste. Med så små bevilgninger er det ikke mulig å få til helhetlige løsninger, sier brannsjef Ole Christian Torgalsbøen i Halden. 

En annen utfordring er at kommunen må forskuttere midlene. Dette er ikke enkelt i forhold til dagens kommuneøkonomi.

Halden jobber samtidig med å se på muligheten for overvåking med drone av trehusbebyggelsen i sentrum, dersom brann truer de berørte verneverdige områder. Dette er et prosjekt som kanskje Riksantikvaren vil støtte, men da utenfor de midlene som nå er bevilget. 

– Drone er et interessant prosjekt fordi alle fire områder med verneverdig bebyggelse i Halden er utformet på en slik måte at effektivt søk etter brann er vanskelig fra bakkenivå. Trange bakgårder, smale passasjer og tett bygningsmasse er utfordrende. Ved overvåkning fra luften kan bilder sendes direkte til innsatsledelsen og innsatsressurser disponeres raskere til aktuelt sted. I tillegg vil det være enklere å legge en strategi for videre bekjempelse og mottiltak for å møte mulig eskalering av brann, sier Torgalsbøen. 

Publisert: 07-03-2015

COMMENTS