Nyttig verktøy

HomeRedning

Nyttig verktøy

Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) har sammen med Subwing utviklet et nytt search and recover (SAR) verktøy for undervannsredninger. Nå kan de søke motstrøms opp elva, og dekke hundre meter kaianlegg på noen minutter

Den opprinnelige Subwingen ble laget for å henge etter en båt til lekebruk. For profesjonelt bruk blir det for tungt å henge etter armene på denne vingen, spesielt med tanke på tungt utstyr og lange søk. Nå har Kristiansandsfirmaet Subwing i nært samarbeid med KBR laget en til redningsbruk. Denne sitter dykkeren på, mens han blir slept etter redningsbåten. På den måten kan store områder søkes på relativt kort tid. 
–    I forhold til søk ved Silokaia i Kristiansand eller i elver, fungerer dette utrolig bra. Silokaia er 250 meter lang, og det er veldig langt å svømme, sier leder for redningsdykkerne i Kristiansand, Sigbjørn Justnæs.
–    Det er ikke bare at søk blir veldig mye enklere, vi bruker veldig mye mindre luft og krefter, slik at det er mulig å søke over lenger tid enn tidligere. Dette handler mest om å finne ting og omkomne. Når det er mulighet for å finne overlevende, har vi som regel en viss formening om hvor personen har gått under, og da slipper vi naturligvis dykkeren rett ned der, forklarer Justnæs.

Hjemmesnekret SAR
KBR har i mange år brukt en hjemmesnekret planke, som de henger etter i forbindelse med søk under vann. Ved hjelp av denne, har de funnet omkomne. 
–    Vi har testet Subwingen og vært med på hele prosessen med å få dette til, men vi har ikke fått brukt den på annet enn øvelser hittil. I sommer har det heldigvis ikke vært drukningsulykker hos oss. Med Subwingen har vi større mulighet til å manøvrere under vann, i motsetning til med det gamle brettet, som vi snekret sammen av noe kryssfiner og ei gardinstang, sier Justnæs.
Han presiserer at dette er ikke et verktøy for hvem som helst. I hendene på en ukyndig, kan oppstigningen bli for rask, med sprengte lunger som resultat.

Genial i søk mot strømmen
–    Den er superb i søk over store strekninger med jevn bunn og god sikt. Det er utrolig tungt, eller nesten umulig, å søke i elver. Vanligvis har vi kjørt dykkeren opp i elva og sluppet dem, mens med Subwingen kan vi slepe dem opp under vann, sier brannmester i KBR, Tor Eriksen. 
KBR oppfordrer brannvesen i andre kanter av landet til å forsøke Subwingen. Den vil koste rundt 10.000 kroner, når den blir helt ferdig. Foreløpig er det småting igjen i utviklingen. Blant annet jobbes det med å gjøre den lettere, og få et flyteelement, slik at den vil flyte opp hvis man må utløse den fra tauet. 
–    I den neste produksjonen har vi fått ned vekten og bedret flyteevnen. Vi regner med at den endelige versjonen av Subwing SAR er ferdig i løpet av oktober, sier Kjetil Sivertsen i Subwing.

Justnæs mener også at dette er et bra verktøy for minedykkerne i Forsvaret.
–    Vi hadde møter med KBR i løpet av vinteren, og har prøvd og feilet noen ganger, sier den unge gründeren Simon Sivertsen, som var 18 år da han laget den første lekesubwingen, da han kjedet seg under en seiltur i Middelhavet. Senere har han som den yngste noen sinne, fått Merket for god design av Norsk Designråd. I dag studerer han mekatronikk ved Universitetet i Agder, ved siden av Subwingprosjektet som han driver med sin far Kjetil Sivertsen.
Justnæs har vist frem Subwing SAR til både Norsk- og Nordisk redningsdykkerforum, hvor det er stor interesse for produktet. Politiet i Dubai er også interessert i å ha Subwingen på sine båter. SARen skal også til utprøving i et Middelhavsland i disse dager.

–    Vi ønsker å vise frem Subwingen, slik at flere skal få oppleve hvor bra og hvor effektivt dette er. KBR har ingen økonomiske interesser i Subwing, vi har bare vært heldige å få være med å utvikle den og har to av prototypene hengende klar til bruk, sier Justnæs.
 

COMMENTS