Nye opplæringsteknologier tas i bruk i Bergen Brannvesen

HomeDiverse

Nye opplæringsteknologier tas i bruk i Bergen Brannvesen

I Bergen brannvesen har en tatt i bruk nye teknologier og opplæringsmetoder i sine opplæringsprogrammer. Systemet som brukes heter ADAPT-IT Blueprint Designer (http://www.enovateas.com). Det ble opprinnelig utviklet for bruk i opplæring av flygeledere og flymekanikere i ulike land i Europa, men har vist seg svært nyttig i opplæringssammenheng av brannfolk. Systemet er tilgjengelig på norsk.

ADAPT-IT Blueprint Designer er et ferdighetsbasert system, hvilket vil si at en planlegger øvelser og øvelsesmateriell basert på hvilke ferdigheter elevene skal ha etter endt kurs. Ved å registrere de ferdighetene som skal trenes og hvilken kunnskap og holdninger disse krever, får man en full kompetanseprofil for det enkelte fag. Til de registrerte ferdighetene kan en legge ved bilder, videoer, power points osv. som beskriver deres praktiske og teoretiske utførelser. 
Som et eksempel la oss se på hvordan Bergen brannvesen har fått tilrettelagt røykdykkerøvelsene sine (det arbeides aktivt med å registrere alle øvelsestypene inn i systemet).

For å være kompetent røykdykker kreves det at du har et sett av ferdigheter. Du må kunne tolke brannbildet, utføre søk, slukke, ventilere, samband osv. Det er en mengde ferdigheter som må trenes opp og integreres. Første steg er å registrere disse ferdighetene inn i systemet. Dette foretas enkelt ved å bygge et hierarki, der toppnoden i hierarkiet er ferdigheten “røykdykking”, mens nodene under er en liste over hvilke ferdigheter en må ha for å kunne utføre røykdykking. ADAPT-IT Blueprint Designer har ferdige verktøy for dette.

Ved å klikke seg inn på de enkelte ferdighetene kan man registrere hvilken kunnskap som kreves for å utføre dem. For eksempel for å kunne utføre et søk, må man kjenne til de ulike søksteknikkene og når en skal ta dem i bruk. Dette kan beskrives med tekst, bilder, video osv. Under de andre ferdighetene er det andre kunnskaper som kreves. 
Når man er ferdig med en kompetanseprofil, som den over, vil man kunne starte å definere øvelser. I systemet oppretter man en ny øvelse og “huker ut” hvilke ferdigheter man skal fokusere på i denne øvelsen. ADAPT-IT vil da gjøre tilgjengelig all informasjon om denne øvelsen: hvilke ferdigheter som blir trent, hvordan en skal evaluere ferdighetsutførelsen, hvilken kunnskap som kreves osv. Denne informasjonen kan instruktør ved et tastetrykk gjøre tilgjengelig som internettbasert multimediaopplæring, han kan ta det ut som papirrapporter som kan brukes på øvelsesområdet. Han kan ta ut “handouts” som kan brukes av elevene og han kan ta ut ulike typer observasjonsskjema som kan brukes under systematisert evaluering av elevene.
Dersom en ny øvelse planlegges der fokuset er på andre ferdigheter, er det raskt å opprette en ny øvelse, huke ut de ferdighetene som trenes her. Umiddelbart vil all nødvendig informasjon om dette øvingsopplegget være tilgjengelig for instruktør.

Mange fordeler
Fordelene ved å ta i bruk dette systemet ligger på flere nivå. For det første er det som nevnt over svært raskt å tilrettelegge øvelsesmateriell. All informasjon og filer rundt et øvelsesopplegg er samlet på en plass, og er dermed svært enket å hente ut og vedlikeholde. Videre er systemet bygget opp basert på en pedagogisk modell – 4C/ID – som har høstet stor internasjonal anerkjennelse. Når en bygger opp et øvelsesopplegg vil denne pedagogiske modellen hjelpe den som utvikler kurset i å legge det opp på en god måte. 
Dersom en ser større på det, så er samarbeidsmulighetene med dette systemet nærmest ubegrenset. Ferdige prosjekt kan svært enkelt deles mellom brannvesen slik at en ikke trenger å finne opp kruttet på nytt på hver enkelt øvelsesstasjon. Denne modellen vil føre til at opplæringsmateriell rundt på øvelsesstasjonene lettere lar seg standardisere og at alle brannmenn får den samme grunnopplæringen.

Det er veldig lett å tilpasse opplegg til lokale forhold og bringe inn nye momenter i et kursopplegg.
I Bergen har en kommet langt i sitt registreringsarbeid og jobber med å legge inn ferdighetsanalyser og øvelser til sitt øvingsopplegg. Internt i Bergen brannvesen er dette svært enkelt å ta i bruk og dele mellom instruktørene. De mengdene dokumentasjon som er registrert og vil bli registrert i fremtiden vil lette øvelsesesituasjonen, det blir enklere å vedlikeholde eksisterende kurs og oppretting av nye kurs vil bli svært enkelt. 
ADAPT-IT Blueprint Designer er svært rimelig i anskaffelse for norske brannvesen. En kan ta direkte kontakt med ENOVATE AS for pristilbud. Det finnes en demoversjon av systemet tilgjengelig på nettsidene deres. Systemet ble demonstrert til stor interesse på NBUFs seminar i Sandvika 1.-2. Juni 2005.

COMMENTS