Gjøvik brannvesen utdanner redningsdykkere

HomeVannredning

Gjøvik brannvesen utdanner redningsdykkere

Etablering av redningsdykkerberedskap fra bunnen av er et stort løft på alle måter

Fakta:
Gjøvik kommune har ca 28.000 innbyggere
Brannvesenet er organisert med kasernert styrke samt to bi-stasjoner med deltidsmannskaper.
Gjøvik brannvesen står for drift av 110-sentral for Vestoppland, – tilsammen 13 kommuner og ca 107.300 innbyggere.
Kommunen har samarbeidsavtale med Vestre Toten som omfatter bl.a. felles forebyggende avd. og felles overbefalsvakt, samt nært beredskapssamarbeide med gjensidig bistand ved flere eller større hendelser som krever mye ressurser samtidig.

Innlandet har behov for dykkerberedskap !
I forbindelse med ny brannlov ble brannvesenets rolle som redningsetat utvidet betydelig til også å omfatte ansvar for redning i ulike situasjoner,  der dette er beskrevet i risikoanalyse. 
Brannvesenet på Gjøvik har i forbindelse med risikovurdering sett behovet for å ha en lokal redningsdykkerberedskap. I sommerhalvåret er det enormt stor aktivitet knyttet til de mange vann og elver som er i regionen. Fisking, kanopadling, kajakk, rafting o.s.v  er populært. Det er ikke mindre enn 10.000 fritidsbåter bare på Mjøsa. 

Dette er omtalt både i lokal risikoanalyse for Gjøvik kommune, samt i fylkesdelplan for utvikling av sivil beredskap -Oppland. En kan vel si at denne risikoen er en felles problemstilling for alle kommunene i vårt område, men som ingen har tatt på alvor før nå. 
Vi ser for oss at Oppland og Hedmark er et naturlig dekningsområde selv om sannsynligheten for redning av liv raskt reduseres jo lenge kjøreavstanden og innsatstiden blir. Det sier seg selv at ikke alle brannvesen kan ha slik beredskap, men at dette bør være en samarbeidsordning på linje med IUA, skogbrannovervåking, o.s.v. På sikt blir det viktig å få til et samarbeide som også ivaretar den økonomiske siden. 
I tillegg til det vi kan påregne av redningsdykking knyttet til ulykker, er det en realitet at mange oppdrag for redningsdykkere også dreier seg om sokning etter savnede personer av ulike grunner. Dette er også en viktig jobb i forhold til pårørende og krav fra samfunnet.

Prosess og milepæler
Gjøvik brannvesen startet i 2003 med å kartlegge muligheter og begrensninger for å etablere en regional redningsdykkerberedskap. Dette har vært en spennende, men også en krevende prosess som endelig begynner å ta form, både med utstyr, kompetanse og organisering.
En viktig faktor har vært entusiastiske medarbeidere som har bidratt både med ideer og vilje til å satse for å nå et slikt mål. Tilslutning fra brannvesenets ledelse og økonomisk støtte fra fylkesmannen i Oppland har også vært avgjørende for prosjektet. Dette har bl.a. bidratt til at redningsdykkerberedskapen nå sees i et mer regionalt perspektiv for innlandet.
Vi har nå passert en viktig  milepæl. Utstyret er på plass og de tre første redningsdykkerne ble utdannet på Norsk Yrkesdykkerskole i april-mai ! 
Opplegg for utdanning av ytterligere fem redningsdykkere er klart og starter i august. Vi vil med dette være i mål med målsettingen om å ha en  redningsdykkergruppe på plass i løpet av 2005.

Beredskap – ambisjoner -fremtid
En redningsdykkergruppe bestående av åtte personer gir selvsagt ikke grunnlag for døgnkontinuerlig beredskap. Utfordringen blir dermed å organisere ressursen slik at en oppnår størst mulig dekningsgrad. Lokalt samarbeide med nabobrannvesen, øvrige nødetater, lokalt sjøredningskorps og luftambulanse er viktig for å oppnå effektiv innsatstid.

Det er her troen på evnen til å lykkes kommer inn. Hvis vi som redningsmenn mister troen på at beredskap nytter, så har vi tapt på forhånd. Vi vet jo aldri hva som møter oss eller hva som er avgjørende for å oppnå et vellykket utfall, -nemlig å redde liv. Det er etter min vurdering ikke tvil om at det vil lønne seg å satse på utvikling av brannvesenets beredskap og kompetanse fremover. Vi opplever stadig nye utfordringer som krever høy redningsteknisk kompetanse og evne til å improvisere innenfor sikre rammer. I et slikt perspektiv er det kun positive erfaringer i vente og det lover bra.

Regionalt samarbeid
Etablering av redningsdykkerberedskap fra bunnen av er et stort løft på alle måter og det har vært til stor nytte og hjelp at Oslo brann- og redningsetat velvillig har bidratt med sine erfaringer og prosedyrer. Dette setter vi stor pris på og det lover godt for fremtidig samarbeide ute på ulykkestedet.

COMMENTS