Ny utdanning for deltidsmannskaper- Vi skal finne den beste måten å utdanne deltidsmannskapene på og komme opp med forslag til den beste metodikken som tar hensyn til tid, økonomi og motivasjon, sier seniorrådgiver i DSB, Carsten Aschim

HomeDiverse

Ny utdanning for deltidsmannskaper

Carsten Aschim jobber fulltid med utdanningen for deltidsmannskaper i prosjektet etablering av fagskole. Han er seniorrådgiver i avdeling for brann og redning, enhet for kompetanse og rapportering i DSB.

Carsten er fra Lena på Østre Toten med bred erfaring fra beredskapsarbeid. Han har vært utrykningsleder i Østre Toten brannvesen, undervist ved Sivilforsvarets kompetansesenter på Starum, vært ambulansearbeider og jobbet i beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold. Siden 2013 har han vært ansatt i DSB og jobbet blant annet med øvelser og erfaringslæring, PLIVO og CBRNE. Han har også en master i samfunnssikkerhet fra universitetet i Stavanger.

54-åringen startet i HV-ungdommen i Oppland i 1978 og med noen tiår som medlem i Norges Røde Kors i sekken er Carsten nå i startfasen med å utvikle en ny utdanning for deltidspersonellet, som i framtida skal betjene innbyggerne fra svært mange av Norges over 600 brannstasjoner.

Skissere mulige løsninger

Sammen med 5-7 personer med god innsikt i behov og utfordringer i deltidsorganiserte brann og redningsvesen, er han ansvarlig for å utarbeide et beslutningsgrunnlag for valg av framtidens utdanning av personell til brann- og redningsvesen med deltidsorganisering. Utdanningen skal være i samsvar med de til enhver tid gjeldende krav i Dimensjoneringsforskriften slik at innbyggerne i den enkelte kommune i prinsippet betjenes med jevngode tjenester.

– Vi skal i denne fasen ikke se på innholdet i utdanningen, men finne den beste måten å utdanne de mannskapene det er flest av innen brann og redning. Og komme opp med forslag til den beste metodikken som tar hensyn til tid, økonomi og motivasjon, sier Carsten Aschim. Han legger til at faginnholdet naturlig nok vil hentes fra det arbeidet som gjøres i forbindelse med etableringen av heltidsutdanningen.

Utredningsgruppen for konseptfasen for deltidspersonell skal svare ut:

  • Beskrive dagens utdanningsmodell og erfaringene med denne
  • Skissere ulike utdanningskonsepter, utrede styrkene og svakhetene, gevinster og   kostnader ved hvert konsept.
  • For så å vurdere de opp mot hverandre og anbefale ett konsept innen jul 2017.

Ny utdanningsmodell for deltidspersonell skal inneholde en god digital læringsplattform som gjør at mye av teoriundervisningen kan gjøres hjemme fra og tilfredsstille følgende kriterier :

  • Den må være faglig relevant og attraktiv
  • Fleksibel med hensyn til gjennomføring
  • Hensiktsmessig metodikk
  • Kvalitetssikret opplæring og undervisningspersonell
  • Involvering av fagmiljøet

– Det siste punktet er viktig, og til høsten vil vi arrangere en innspillkonferanse. Videre sikrer ressurspersoner fra fagmiljøet i utredningsgruppen involvering. I tillegg er alle som ønsker det er hjertelig velkommen med innspill på e-post til brannutdanning@dsb.no , sier Carsten Aschim.

– Målet er at vi skal komme opp med et forslag til utdanning som er bredt forankret. Målet er økt samfunnssikkerhet, økt kompetanse og økt beredskap i hele landet ivaretatt av de ansatte i de kommunale brann- og redningstjenestene, avslutter Carsten Aschim.

 

 

COMMENTS