Oslo brann- og redningsetat fokuserer på sikkerhet i høydenArbeidsgruppa som har arbeidet med sikkert arbeid i høyden har utført omfattende testing og kommet frem til en metodikk som man anså som den beste

HomeDiverse

Oslo brann- og redningsetat fokuserer på sikkerhet i høyden

Prosjektet "arbeid i høyden" er i disse dager i ferd med å ferdigstilles i Oslo. Prosjektet startet for ca. fem år siden og kom på bakgrunn av at etaten så utfordringen med bygningsmassen Oslo har med alle inneklemte tak og 1890-gårder i sentrumsområdene. Oslo har veldig mange tak som vi ikke når med høyderedskaper. Bygårder som ligger inne i bakgårder til andre bygårder er eksempler på dette. Så etter flere hendelser med utfordrende branner og adkomst kom spørsmålet, hvordan skal vi sikre oss?

260 kg var resultatet av måling av max belastning av takfestet da man slapp en 100 kg tung dukke i fallfaktor 2, noe som tilsvarer at en person faller to ganger sin lengde.

Fagansvarlig for høyderedskap Vidar Bader og fagansvarlig  for tauredning Truls Aronsen fikk mandat sammen med brannkonstabel Rune Sten Nilsen å kartlegge utfordringene og finne løsninger på denne problematikken.
Brannmannen fikk en prat med sistnevnte, den engasjerte brannkonstabelen Sten Nilsen, som ivrig forteller videre om prosessen.
– Det første vi gjorde var å invitere Arbeidstilsynet med på et møte med ledelsen for å diskutere problemstilling og hvordan vi skulle gå frem i prosessen. Arbeidstilsynet har hele tiden vært engasjert i prosjektet og gjort veien for oss mye lettere. Det vi gjorde så var å ta kontakt med de største brannvesen i Norge for å se om noen hadde samme problemstilling og om det var allerede var en rutine på hvordan det kunne løses, noe det ikke var

Deretter tok de kontakt med kolleger i København, Stockholm, Gøteborg og London, men fikk samme svar av dem.  Etterpå reiste vi på et to dagers kurs i fallsikring hos Aak Safety med sekken full av spørsmål og forventninger. Kurset var relevant, men kunne ikke løse noen av våre problemer med arbeid i høyden.

Kartlegging og testing

Arbeidsgruppen var i perioder på dagtid hvor de jobbet sammen for å løse problemene. Det ble foretatt kartlegging og turer til de forskjellige leverandørene for å se på hva de hadde av utstyr.

– Disse besøkene ga rom for mye diskusjon og erfaringsdeling rundt problematikken og
tilbakemeldingene vi fikk ga oss en del faglig utbytte, sier Sten Nilsen. Ut i fra disse erfaringene kunne vi etterhvert sette sammen en metodikk i forhold til sikring som vi hadde tro på for testing. Denne testingen foregikk ved at flere leverandører kom til vårt øvelsessenter på Lahaugmoen for to testdager med forskjellige type utstyr og måleapparater.

Resultatet etter all testing er at man har kommet frem til en metodikk som OBRE og alle leverandørene anså som den beste.

– Vi har fått laget et eget tegnet «takanker» som er blitt testet og sertifisert. Dette produktet arbeides i disse dager med å få CE godkjent. Som følge av dette får vi nå utarbeidet en prosedyre for OBRE og en rutinehåndbok for alt som har med arbeid i høyden som blir revidert minst en gang i året. 

Øvelsesobjekt til fallsikring

Nå venter intern opplæring, kurs og en spennende periode med utvikling av nytt øvelsesobjekt på øvelsesområdet som skal gi mulighet for øving med fallsikring m.m.

– OBRE søkte Gjensidigestiftelsen og fikk en betydelig sum, som gjorde at vi kunne starte denne prosessen kort tid etter at prosjektgruppen hadde avsluttet sitt arbeid. Vi jobber på og har stort fokus på å bli ferdig så raskt som mulig ,men
vi vil trolig ikke sette i gang opplæring før årsskifte 2017/2018. Arbeidstilsynet er også særs fornøyd med måten vi har jobbet på og resultatet vi har kommet frem til, legger han til.

Sten Nilsen understreker at det også i fremtiden er viktig at vi som brannvesen følger med på nye byggeteknikker og at vi henger med på utviklingen av nye bygningsmaterialer som blir brukt i dag.
– Vi må hele tiden jobbe for å forbedre oss på en sikker og god måte. Det er dessverre alt for mange fallskader her i landet og vi jobber så godt vi kan for å få en så sikker hverdag som mulig, enten det er brannfolk eller feiere som ferdes på taket, sier han.

Han håper også at kolleger fra resten av landet er interessert og ønsker å være med på å videreutvikle sikkerheten og bidra med å dele kunnskaper på tvers av kommunegrenser.
Selv om dette prosjektet er noe OBRE har laget, håper han at mange kan få muligheten til å være med på å videreutvikle og sikre arbeidshverdagen.

– Lovverket er satt for å følges og vi har nok vært litt på lånt tid. Jeg håper at kompetanseutviklingen går så raskt som det er mulig og holdningen til arbeid i høyden tas på alvor, avslutter en engasjert Sten-Nilsen.

 

COMMENTS