Ny røykdykker-froskemannsbil

HomeMateriell/Stasjoner

Ny røykdykker-froskemannsbil

Etter mye diskusjoner gikk praten livlig om hvordan dykkerbil vi skulle ha etter at vår trofaste Dodge van begynte å skrante. Briskeby brannstasjon hadde akkurat fått sin nye Ford E350. Det var en veldig fin bil, men de slet med vektene. Det er mye utstyr vi skal ha med oss på en slik bil, og de nærmet seg faretruende største tillatte totalvekt.

Dette var et problem vi måtte ta hensyn til når vi skulle bestille ny bil. En annen ting var ønsket om større plass. Det blir stadig mer utstyr, og det er trangt innvendig i disse bilene. Vi hadde snakket i mange år om at det hadde vært fint med en større bil. Det er tross alt arbeidsplassen vår. Vi så på flere alternative biler og etter vår kravspesifikasjon havnet vi på et Ford E350 Cutaway chassis med skap-påbygg fra McCoy Miller, Indiana USA.

De hadde laget ambulanser til det amerikanske marked i mange år, og vi ble fortalt at de produserte ca. 900 ambulanser i året. Dette måtte være en solid bedrift, med stor kompetanse på skap-påbygg. 
Anbudet gikk til «Bil-interiør», på Lørenskog, som også hadde bygget Briskebys dykkerbil. Bilen som ble valgt, en Ford E350 Econoline, er «Cutaway» chassis, det vil si bare et førerhus som er kuttet av rett etter førersetet, og som er beregnet på et påbygg bak.

Skapet er bygget i aluminium, og består av et mannskapsrom, som går i ett med førerhuset. Bakerst er det et redskapsrom, med det verktøy, utstyr og reserveutstyr vi har. Utvendig på høyre side er det et skap for reserve røyk- og vanndykkerflasker. 
Utvendig bakerst på venstre side er det et eget «våt- rom» til brukt dykkerutstyr. Det er saltvannsbestandig og har drenering i bunnen, og utvendig foran på venstre side har sjåføren sitt  skap med utstyr og flaskepakke. I mannskapsrommet er det tre kombinerte røykdykker- og froskemannsstoler med vendbare rygger.

Det vil si at det sitter røykdykkerflasker på den ene siden av ryggen, og vanndykkerflaskesett på den andre siden, ryggen vendes i forhold til type melding som blir sendt. På taket er det et «Hansaboard» redningsbrett og en sammenleggbar dykkestige, samt feste og belysning for dykkerflagg.

Chassiet er et 158- som er kortet til 138-, på grunn av krav om 1300 kg nyttelast, og det har tvillinghjul. Dette trodde vi skulle bli en belastning, på grunn av redusert framkommelighet på vinterføre. Heldigvis viste dette seg å være feil. Bilen har utrolig framkommelighet på vinterføre og er meget stabil.

Bilen har en turboladet diesel motor på 210 hester. Den har ABS-bremser på alle hjul. Bilen har en total bredde på 243 cm kontra en van som har totalbredde på 202 cm. Dette medfører litt mindre smidighet i trange bygater, men den prisen betaler vi for en så god arbeidsplass.

Mannskapene på Sagene brannstasjon er veldig godt fornøyd med resultatet. Bilen ble bestilt våren 1998, og et prosjekt av denne typen tar litt tid. Skapet ble bygget i Indiana og montert på chassiet, og Bil-interiør sto for all innredning, og konstruksjon av blant annet de unike stolene. Bilen ble satt i drift 29. januar i år og ble offisielt overrekt til Oslo brann- og redningsetat 26. februar. 
Bilkomiteen på Sagene vil med dette takke for et godt samarbeid med Stig Mellerud ved Ford Autoteam og ikke minst de ansatte ved Bil-interiør på Lørenskog.

Publisert: 06-03-1999

COMMENTS