NY «PLUTO»

HomeRedning

NY «PLUTO»

I de siste 20-25 årene har Bergen Brannvesen (BB) hatt en 10.000 liters luftforsyningsbank på trillevogn, til oppdrag i tunneler. Denne har fått navnet PLUTO som skal være forkortelse av Puste Luft Under Tunnel Oppdrag.

Overbrannmester Olav Spilde, som er leder av røykdykkeravdelingen ved BB, syntes denne etter hvert burde forbedres etter dagens krav til mobilitet, ikke minst ved bruk i tog-tunneler.
Etter mye tankevirksomhet har Spilde fått laget et nytt konsept med mange flere muligheter, som virker genialt enkelt.
Den nye «PLUTO» kan lett trekkes på vei av to personer og det spesielle er at det er montert toghjul som gjør at den raskt kan tilrettelegges til bruk på tog skinner.

Denne nyvinningen har seks flasker som inneholder netto 15.000 liter luft med tre uttak på hver side, seks stk. 2,5m luftslanger pluss to stk. 10 meter, redskapskasse med blant annet seks stk. masker med lungeautomat for eventuell evakuering av personell, kontrolltavle for røykdykkerleder etc.
Der er også to lyskastere som blir drevet av et batteri med fire timers kapasitet, samt to scoopbårer som kan være montert på vognen med pasienter. Totalvekt 200 kg.

Spilde har vært i møter med både Jernbaneverket og Vegvesenet angående bruken av PLUTO, og ikke minst Jernbaneverket har tent på dette konseptet. De har også tillyst interesse i å være med på finansieringen av denne prototypen, og lage en egen dressin for transport til den meget trafikkbelastede togtunnelen under Ulriken i Bergen.
Jernbaneverket vil også vurdere å gå anskaffelse til noen av de «verste» tunnelstrekningene sine.

Gratulerer med et glimrende produkt!

Publisert: 05-05-2001

COMMENTS