Ny brannstasjon med samlokalisering i Salten

HomeMateriell/Stasjoner

Ny brannstasjon med samlokalisering i Salten

Salten Brann sin nye brannstasjon i Bodø sto nylig klar. Med den har brannvesenet fått moderne og funksjonelle lokaler. Ekstra gledelig er det at alle nødsentralene skal samlokaliseres i nybygget.

Den gamle brannstasjonen i Bodø var fra 1949 og man hadde for lengst vokst ut av lokalene. Blant annet hadde feierne kummerlige lokaliteter i kjelleren på det gamle rådhuset i byen.
Arbeidet med ny brannstasjon startet opp som et kommunalt prosjekt i 2013. Underveis ble det et OPS-prosjekt.
Usikkerhet om samlokalisering av nødsentralene gjorde at dette tilbygget lå inne som en opsjon. Vedtaket om at AMK skulle inn kom i 2015, og det gjorde at man vedtok å bygge fløyen til nødsentralene, mens usikkerhet om politiets 112-sentral vedvarte helt til 2. mars da politidirektøren kunngjorde dette.
    –    Vi må få skryte av Bodø kommune som tok risikoen med å bygge for en framtidig samlokalisering. De har vært modige og framsynte, sier assisterende brann- og redningssjef i Salten Brann IKS, Ronny Andre Hagen Langfjord.

 

Stasjonen som nå står ferdig er på 5900 kvadratmeter og har kostet 182,5 millioner kroner. Gunvald Johansen AS er eier av bygget som er tegnet av Borealis Arkitekter i Tromsø. Bodø Kommune overtar bygget etter en leieperiode på 25 år.
Fra Salten Brann vil 77 personer ha sin faste arbeidsplass i bygget, mens AMK har 35 ansatte. Når politiet kommer inn regner man med ytterligere 60 personer.
Brannstasjonen er delt opp i fløyer hvor de ulike avdelingene holder til. Samtidig er det lagt opp slik at man har felles møtepunkter, noe som har vært viktig.

Ivaretar politiets krav

Ved etablering av nye politidistrikter skal politimesteren som hovedregel sitte i det samme bygget og ha nærhet til operasjonssentralen, men i Bodø gjøres det et unntak. Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa dette:
    –    Vår vurdering er at en samlokalisering av nødetatene på Albertmyra i Bodø er godt egnet til å ivareta politiets krav til operasjonell kapasitet, samtidig som det legger til rette for god samhandling med de andre nødetatene.
Også Fellesoperativ stab i Salten politidistrikt vil få sin arbeidsplass i bygget og med det blir begge beredskapsorganisasjonene naboer i den nye brannstasjonen.

 

God plass og aksjonsrom til nødsentralene

Nødsentralene har fått god plass i den nye brannstasjonen. I 110-sentralen har man 100 kvadratmeter til rådighet til de fire operatørplassene. Politiet vil få 115 kvadratmeter til rundt 10 operatører mens AMK har 100 kvadratmeter til sine seks operatørplasser.
Nødsentralene er skilt med glassdører som kan åpnes når det er nødvendig. 110-sentralen er plassert i midten.
På andre siden av gangen har hver sin nødsentral sitt aksjonsrom hvor det kan settes stab. Også her er det flyttbare vegger slik at man åpne opp.

    –    Prosjektet med ny brannstasjon var godt definert, men usikkerheten om nødsentralene og stadig nye signaler gjorde planleggingen av denne delen vanskelig. Man bygde nærmest samtidig som man prosjekterte i den andre enden. Et tema var blant annet sikkerhetsnivået i en ny sentral. Det finnes ingen nasjonal sikkerhetsstandard for nødsentraler, men en del sikkerhetskrav måtte nødvendigvis ivaretas. Vi la oss på det høyeste minimumskravet, sier Ivar Hogstad som er leder av forebyggende avdeling i Salten brann IKS.

Rendyrker det faglige

110-sentralen i Bodø har vært i drift i nye lokaler siden 16. januar og ser allerede effektene av det.
    –    Vi har fått en mer robust 110-sentral med muligheter for bedre håndtering og utnyttelse av ressursene. Gode tilbakemeldinger og kommunikasjon med kommunene tyder på at vi leverer bedre og bedre tjenester, sier Langfjord.
110-sentralen i Bodø dekker 50 kommuner og 92 brannstasjoner. Befolkningsmengden er 277.000 mennesker fordelt på 40.000 km2. Sentralen har betjening på 3 mann med 2 mann som minimumsbemanning på natt og helg.
Sentralen har kun mottak av brannalarmer.
    –    Vi ønsker å rendyrke det faglige og vil vurdere nærmere hvilke tilleggstjenester som skal til 110-sentralen, sier Langfjord.

 

God funksjonalitet

Som seg hør og bør i 2016 er brannstasjonen i Bodø planlagt for god funksjonalitet og HMS. Skitten og ren sone er ivaretatt ved at man tar ut alt skittent utstyr i vaskehall som går rett i inn vaskerom med maskiner for klær og utstyr.
Vognhallen har 19 porter og bak denne ligger ulike verksted, lager, tekniske rom mm. Feierne har egne fasiliteter med verksted, garderober, dusj, lager og garasjer.
Beredskapsstyrken i Bodø er på 7 mann med dagtidsmannskaper i reserve på dagtid. Mannskapene har hvilerom med seng, garderobeskap og toalett.
Brannstasjonen har fått gymsal og godt utstyrt vektrom med utsikt mot vognhallen.
Administrasjon og forebyggende avdeling har fått gode møtelokaler noe som var et savn på den gamle brannstasjonen.
Men å flytte en brannstasjon viste seg å være en stor belastning.
    –    Å fysisk flytte alle utstyr og inventar var ikke det verste, men det var en stor jobb å planlegge hvor ting skal plasseres samtidig som det hele tiden dukket opp forslag til nye investeringer i forhold til ny bruk. Vi er fortsatt ikke i mål, men på god vei mot å finne de mest praktiske løsningene, sier Langfjord.

Synergieffekter

Langfjord og Hogstad mener mye kan oppnås med ny brannstasjon.
    –    Vi tror at vi lettere kan få kontakt med hverandre her – det gjelder både innen egen etat, men også mot de andre nødetatene. Men lokaler i seg selv er ikke nok, vi må skape treffpunkter og en kultur som gjør at vi jobber bedre sammen. Da kan vi skape resultater som gavner innbyggerne i vår region, sier de.
Justisminister Anders Anundsen innviet den nye brannstasjonen 16. mars og han var imponert.
    –    Brannstasjonen ser veldig flott ut. Det er et moderne og funksjonelt bygg, og det er veldig fornøyelig at politikerne i 2013 tok initiativet om å få til en intensjonsavtale om å realisere et prosjekt som er i kjernen når vi snakker om å ha brann og politi sammen. Det er kjempeviktig å få slikt på plass raskt, både for å få erfaring tidlig og for å kunne samarbeide og utnytte hverandres kompetanse når det forekommer store hendelser, sa han til Bodø Nu.
 

Publisert: 20-05-2016

COMMENTS