HomeMateriell/Stasjoner

Droner gir nye øyne til brann- og redningstjenesten

Ny teknologi, med potensialet til å forbedre arbeidsmetoder som blir brukt i brann- og redningstjenesten i dag, er alltid viktig å undersøke. Dette gjelder spesielt nye metoder som kan føre til bedre sikkerhet for liv og helse, både for brannvesenets personal og for sivilpersoner. Den nye droneteknologien har teoretisk sett dette potensialet og det er derfor viktig å undersøke om dette stemmer i praksis

I dag har droner blitt mer populære og lettere tilgjengelige enn for bare få år siden. Utviklingen som har skjedd den siste tiden har bidratt til at prisene på droner har sunket kraftig, samtidig som kapasiteten til dronene har økt betraktelig. Flere steder har det blitt gjort forsøk med droner i brann- og redningstjenesten. Noen steder er droner også tatt i bruk i slik tjeneste. Droner har flere egenskaper som i teorien kan bidra positivt til å gi bedre beslutninger, fremfor alt gi et helt annet oversiktsbilde enn det som personer fra bakken klarer å se. 

Det må finnes et behov i brannvesenet
Målet med den avsluttende hovedoppgaven var å se på om droner egner seg som operativt beslutningsstøtteverktøy i brann- og redningstjenesten. For å avgjøre dette ble behovet i brannvesenet i dag forsøkt kartlagt. Det ble også sett på hvilke muligheter og begrensninger en drone gir som et verktøy i brann- og redningstjenesten.
 For å løse denne problemstillingen ble en spørreundersøkelse sendt ut til de 279 brannvesen som finnes i Norge. Undersøkelsen var rettet mot brannsjefer, dette fordi det ble ansett at de hadde best bakgrunn og erfaring for å gi et godt svar. Ettersom bruk av droner i brann- og redningstjenesten er et nytt tema, ble undersøkelsen utformet med utgangspunkt i at mange av deltagerne ikke har noen tidligere erfaringer med dette. I undersøkelsen var det på noen spørsmål lagt opp til at deltagerne kunne svare mer utfyllende, der de kunne komme med egne tanker og meninger rundt bruken av droner.

Det kom inn 131 svar på undersøkelsen, noe som utgjør ca halvparten av Norges brannvesen. Ut i fra svarene fra spørreundersøkelsen og intervjuene kom det frem hvilket behov det finnes for droner i dag, og de muligheter og begrensninger en drone medfører. Det kom også klart frem at det er nytteverdien som avgjør om det finnes et behov for droner i brannvesenet. Nytteverdien vurderes ut i fra hvilke muligheter og begrensninger en drone medfører, sett i forhold til kostnader og ressursbruk. 
Ut i fra svar fra undersøkelsen ble det valgt å gjennomføre dybdeintervju med noen spesielt utvalgte brannvesen, med ulik tilnærming til droner. Dette gjennomførtes for å få et dypere innblikk i hvordan droner har, eller skal bli tatt i bruk, i deres brannvesen i dag. 

Ulike meninger i brannvesenet
I arbeidet med oppgaven fremkommer det mange teoretiske muligheter med å bruke droner i brann- og redningstjenesten. Disse er ofte knyttet rundt det å få bedre oversikt og økt personsikkerhet. Mange mener at det finnes store muligheter for en drone til å forbedre skadestedsledelsen. Det er fremfor alt i tilknytning til store hendelser, hvor det tidligere har vært vanskelig å få en god oversikt, de fleste ser nytten med en drone. Det er også funnet at det ved mindre og rutinemessige hendelser, med god oversikt, ikke finnes tilsvarende behov for et slikt verktøy.
Det kom også frem en del begrensninger med bruk av droner i brannvesenet. De ble ofte knyttet til ressursbruk i form av tid, kostnader og bruk av mannskap. Det var også flere tekniske begrensninger som kom frem. Disse gikk ut på at det er et for avansert verktøy å ta i bruk, og at det ikke alltid går å bruke i alle værsituasjoner.
Etter arbeidet med oppgaven menes det at mange av begrensningene går å løse på en god måte. Tester og bruk i virkelige hendelser, som intervjuobjektene har gjennomført, har vist gode resultater og at mulighetene er reelle og ikke kun teoretiske. Dette viser at de har fått til en løsning som gir en god nytteverdi for dem. Basert på dette anses det at de fleste brannvesen i Norge har mulighet til å finne en egen løsning som fungerer for deres behov.

Droner har forskjellige egenskaper
Droner i dag kommer med ulike egenskaper ut i fra hvilken type drone det velges. Eksempel på egenskaper som kan variere er hvilke typer kamera og sensorer de kan få med seg, hvilke tålegrenser de har mot vær og vind eller hvor lang flytid dronen har. 
For å finne hvilke type drone og egenskaper som passer et enkelt brannvesen best, er det kommet frem til to hovedkriterier som brannvesenet bør ta hensyn til. Det første er hvilke ressurser de har tilgjengelig, både i form av økonomi, personal og tid, som kan settes av til et drone-prosjekt. Det andre viktige kriteriet er hvilke type hendelser brannvesenet ser for seg bruken av en drone. Til de ulike hendelsene er det ofte knyttet ønskede egenskaper en drone bør ha. 

Har droner en fremtid i brannvesenet? 
Gjennom oppgaven kommer det frem at begrensningene kan deles opp i to kategorier. En type begrensninger kan forebygges og reduseres med god planlegging og klare retningslinjer. Den andre type begrensninger er de tekniske utfordringene en drone medfører. Med dette menes det at noen av problemene er mulig å løse i dag, mens andre er avhengige av ny teknologi og tekniske løsninger som kan utarbeides i fremtiden.
Nytteverdien for bruk av droner er god, da mulighetene er flere enn begrensningene. Dette fører til at det er behov for droner i brann- og redningstjenesten. I det hele menes det at en drone har en plass som et godt, fremtidig, operativt beslutningsstøtteverktøy i brann- og redningstjenesten.

COMMENTS