NY BÅT TIL FOLLO BRANNVESEN 

HomeUncategorized

NY BÅT TIL FOLLO BRANNVESEN 

Beredskapen i Indre Oslofjord har økt ved at Follo Brannvesen IKS har fått ny brannbåt. Båten vil gi bedre brannberedskap og økte muligheter til å håndtere oljeutslipp og andre hendelser. 

 Follo Brannvesen IKS har idag en mindre båt liggende i båthavna i Drøbak. Den nye båten ligger i Vindfangerbukta sammen med politiets båt og Røde Kors sin båt. Båten vil kunne dekke hele kysten fra Nesoddlandet til Son, en distanse hvor trafikken med både fritidsbåter og fraktebåt er stor.   

 En brukergruppe definerte behovet og har jobbet sammen med verftet i utforming og innredning av båten.  

 

  • Det er viktig med engasjerte og kompetente folk som kan følge opp arbeidet. På båten er det mange detaljer som man må ha kunnskap om, sier Freddy Filling.   

 

12 ledere og mannskaper fra Korsegården brannstasjon har gjennomført opplæring på Redningsselskapets Sjøredningsskole i Horten. 

 

  • Kurset var på 60 timer og inneholdt grunnleggende kunnskap om navigasjon, radar, bogsering og nattkjøring. Vi fikk også trent i simulator med ulike forhold. noe som var veldig nyttig. I tillegg fikk vi lært oss knuter og stikk, som jo er viktig på sjøen, sier Filling.  

 

Filling sier kurset var meget bra og helt nødvendig for å kunne gi tilstrekkelig kompetanse til å føre en båt under ulike forhold.  

 

  • Vi skal kjøre et oppdateringskurs til høsten med mannskapene. Da har vi fått erfaring med båten.  

 

Båten koster 3,3 millioner kroner, hvor IUA Indre Oslofjord har bidratt med 300.000 kroner.  

Med bauglem er båten funksjonell til å dra lenser.  

 

En klar risiko i Follos dekningsområde er oljesøl fra Blucher. Det siver kontinuerlig ut noe olje fra skipet, og det ligger fortsatt igjen rundt 20 tonn olje i skipet som man ikke har klart å pumpe ut tidligere. På et tidspunkt kan det bli en større oljelekkasje fra skipet som vil kreve mye ressurser for å hindre at oljen treffer land. Da er Follos nye brannbåt en viktig ressurs.  

Vi kommer til å bruke sommeren til å trene med båten for å bli kjent med både navigasjon og bruk av utstyret. Så langt er vi godt fornøyd. Det er en båt som dekker vårt behov godt og gjør oss bedre rustet til å håndtere hendelser på sjøen, avslutter Freddy Filling.

Båten har også mulighet til å ta med pasienter på båre. Inne i styrhuset er det god plass både til båre og flere personer.  

 

Fakta: 

 Båten er en SKARSVAAG 800B. Den er 7.99 meter lang og 3,5 meter bred. Båten er utstyrt med en fast og en bærbar brannpumpe. Den faste brannpumpen er senket under dekk og leverer 3000 liter/min. Vannkanon leverer 2000 liter/min.  

2 x Yamaha 250 hk fra Yamaha Outboards gir en makshastighet på ca. 40 knop. Båten er utstyrt med Sleipner Norge thrustersystem.  

Raymarine Norge AS har levert navigasjonssystem inkludert FLIR M364C Pan and Tilt Thermal kamera.