Nittedal brannvesen som er ett ungt yrkesbrannvesen, og som ble heltidsbrannvesen i 2000 har altså fått til det som mange vil misunne dem. Et foredrag av den brannskadede eksbrannmannen Lasse Gustavson står høyt på ønskelisten hos de fleste og maken til ettertraktet foreleser skal man lete lenge etter. Nittedal ser på dette som et arbeidsmiljøtiltak for både mannskap og ledsagere og vognhallen på brannstasjonen dannet en naturlig ramme rundt et foredrag som var spesielt rettet mot tilhørerne.
Hendelsen
Hendelsen som førte til de omfattende brannskadene er beskrevet tidligere, men den er allikevel så spesiell at den tåler å bli gjentatt. Det viktigste er at vi alle lærer av uhellet og innser at vi alle kan stå overfor de samme problemstillinger som Lasse gjorde i Göteborg i 1981.
Kommunikasjon
Innringeren til alarmsentralen kunne fortelle om et kraftig smell og hvit gass rundt et rørsystem i et raffineri i Göteborgs havneområdet. Det ble sendt to grupper fra Göteborgs brannvesen i tillegg til politi og oljehavnens inspektører. I tillegg ble det kalt ut en spesialbil som blant annet hadde tetteutstyr. Lasse Gustavson som på denne tiden kun hadde jobbet i brannvesenet i en uke, tjenestegjorde på denne bilen sammen med Leif som var en erfaren brannmann.
På vei fram til skadestedet beordret alarmsentralen alle enheter over i en annen radiokanal, men denne meldingen kom av ukjente årsaker aldri fram til Lasse og Leif. De fikk således ikke noe mer informasjon om skadens omfang og alvorlighet.
– Det er mulig at vi var inn i en tunnel da de sendte meldingen, sier Lasse, men de burde ha bedt alle bilene kvittere på meldingen.
Politiet hadde sperret begge innkjøringsmulighetene ca. 400 meter fra skadestedet. Mens brannvesenets biler gjorde oppmarsj bak sperringen på den ene siden, kom Lasse og Leif inn fra den andre og så dermed ingen av sine kollegaer. De trakk derfor den slutningen at bilene måtte være på den andre siden av sperringen og hva gjør politiet når en brannbil kommer med sirener, jo de slipper dem fram.
Iskald
Spesialbrannbilen fortsatte inn i det som Lasse beskriver som en hvit tåke da motoren plutselig ble kvelt. Lasse forteller at han ble iskald av frykt, de hadde kjørt for langt. I etterpåklokskapens lys kan man si at det var en dum handling, men hva gjør man når motoren stopper og det eneste man tenker på er å komme seg bort, jo man prøver å starte igjen.
Det var dette som skulle til. Gnisten antente 20 tonn propan og eksplosjonen kunne høres i hele Göteborg.
Er du brannmann?
Leif var først ute av brannbilen samtidig mens han skrek til Lasse at han skulle løpe. Lasse oppfattet bare flammer og han prøvde å følge en hvit linje i asfalten der han løp bakover. Da han endelig fikk hjelp, sank han utmattet sammen og i forfjamselsen spurte han ambulansepersonellet som møtte ham om hvilke stasjon de kom fra. Gutta på ambulansen så forbauset på ham og spurte: ”er du brannmann”? Lasse nikket og skjønte ikke hvor skadet han var, og at han var døende.
Riktig bekledning
Lasse er overbevist om at en av hovedårsakene til at han ikke omkom i ulykken var at han var kledd etter gjeldende regler. Lasse sier at han fikk god opplæring i hvordan og når man skal kle seg når han begynte i brannvesenet, men han tror at man får en avslappet holdning til denne lærdommen med årene. Dette kan være en av årsakene til at ikke Leif overlevde eksplosjonen. Leif kjørte uten utrykningsjakke og støvler fordi han mente dette var til hinder for han som sjåfør.
– Enten man kler seg til utrykning eller forholder seg til andre sikkerhetsrutiner, så gjør man et valg. Det er viktig at man er seg bevisst på at dette valget involverer så mange flere enn deg selv, som kone, barn, foreldre og kollegaer, sier Lasse.
Inntrykk
Selve hendelsen var bare en liten del av et foredrag som gjorde at alle satt igjen med mange sterke inntrykk. Lasses historier handler i stor grad om medmenneskelighet, humor og livets harde virkelighet.
”Brannmannen” takker Nittedal brannvesen for tiltaket som helt klart oppfylte intensjonen om en samlende aktivitet for å opprettholde et godt arbeidsmiljø.
Publisert: 03-09-2004
COMMENTS