High tech øvelsescontainer – eneste i Norden

HomeBrann

High tech øvelsescontainer – eneste i Norden

Brannvesenet Midt IKS har investert i fremtiden og anskaffet seg en gassdrevet øvelsescontainer av ypperste klasse som per i dag er den eneste i Norden.

Styret i det interkommunale selskapet var mer enn villig til å anskaffe en slik gassdrevet øvelsescontainer som er mer miljøvennlig, reduserer faren for kreft, er enkel å bruke og skåner utstyret i forhold til hvordan vi (har drevet) driver de varme øvelsene. Undertegnede ble veldig misunnelig og jeg er sikker på at resten av brann-Norge kommer til å følge nøye med på erfaringene som gjøres med denne containeren.
Brannvesenet Midt IKS har betalt nesten 2 millioner kroner for denne containeren pluss en 10 fots container som brukes som sluse. Den er fullspekket av ulike løsninger som skal gjøre det enklere å drifte varme øvelser uten at det går på bekostning av sikkerheten. Konseptet, som er anskaffet, er basert på en 40 fots stålcontainer. Hele containeren er isolert med 8 cm rockwool og innervegger av 5 mm stålplater. I tillegg er det utskiftbare stålplater på 5 mm som skjermer de fire brannpunktene. Langs den ene langveggen er det felt inn en renne på golvet som skal ta unna slukkevann. Containeren leveres sertifisert og med en forventet levetid på minst 10 år (vedlikeholdsservice hvert annet år må påregnes).

 

Dräger

Det er Dräger`s avdeling i Lübeck som har konstruert og laget denne containeren. Da tidsskriftet Brannmannen var på besøk holdt den tyske representanten og Trond Flenstad fra Dräger Midt-Norge, med opplæring på den nye containeren. Heldigvis kunne tyskeren engelsk, slik at jeg slapp å børste støv av skoletysken. Han kunne fortelle at de bygger ulike øvelsescontainere i forhold til hva kunden skal bruke den til. Konseptet er at det skal være basert på sikkerhet, renslighet og enkelhet. Containerne kan bygges på flak (20 fot), som  stasjonære påbygningsmoduler (40 fot) og sågar på hele trailertilhengere.

 

High tech

Containeren inneholder et kontrollrom i ene enden, med vindu inn til selve øvelsesdelen. Her styres alt gjennom en touchskjerm hvis man ikke har lyst til å sitte med egen trådløs fjernkontroll og gjøre samme jobben. Det er også eget modem for blant annet oppkobling mot Tyskland om det skulle være noen problemer eller det bare trengs ny programvare. Det finnes mikrofon og høyttalere, samt et lydanlegg hvor alt fra Tom Jones med «Burning down the house» til barneskrik kan avspilles. Knappen for å utløse teaterrøyken blir nok også en hit.
Sikkerhet
Sikkerheten er ivaretatt på ulike måter da det fyres med LPG. Her kan nevnes flere godt merkede nødstoppbrytere for å kutte tilførselen av LPG i gassfasen umiddelbart. Det er gassdetektorer/alarmer og temperaturfølere, slik at man får ikke startet opp anlegget om innlagte verdier overskrides. I den andre enden for kontrollrommet står det montert en kraftig vifte som suger ut fuktighet, røykgasser og senker temperaturen slik at de sikre verdiene hele tiden er innenfor.

 

Kurs

    –    Med den nye containeren kan vi henvende oss til flere eksterne aktører hva gjelder kursing, sier leder beredskap Arnstein Kvelstad.
Foruten at man kan bruke gassflammene til ren oppvarming av selve containeren, er det lagt inn fire ulike faste momenter som hver seg kan justeres i tre ulike nivåer etter hvilken intensitet man ønsker. Her kan man øve gassflasker i brann, brann i sofa, brann på/i stekeovn og man kan skape en overtenning i taket.
    –    Øvelsesfeltet til Brannvesenet Midt IKS er det eneste godkjente i Nord-Trøndelag og det er ytterligere planer for utvidelse. Blant annet med lokaler for bespisning og garderober, sier Arnstein. Fra før gjennomfører de både grunnkurs og Ber 1 i regi av Norges Brannskole.

Tidsskriftet Brannmannen ønsker å gratulere med en flott øvelsescontainer.
PS: Jeg regner med det vil komme flere nysgjerrige brannfolk på besøk til Brannvesenet Midt i 2017.

 

Publisert: 20-02-2017

 

 

COMMENTS