Teknikk og taktikk

HomeBrann

Teknikk og taktikk

Gode taktiske vurderinger reddet store verdier

En godt utviklet brann i et hotell er en stor oppgave for ethvert brannvesen, men når ressursene er begrenset er gode taktiske vurderinger ekstra viktige.
For brannsjef Geir Petter Hatlenes i Selje kommune i Sogn og Fjordane ble brannen en praktisk eksamen etter at han nylig hadde gjennomført beredskapsutdanning trinn 3 ved Norges Brannskole. Men Hatlenes var ingen fersking – han hadde vært deltidsbrannmann i 27 år før han ble brannsjef i 2015.
Selje kommune har rundt 3.000 innbyggere. Brannvesenet har brannsjef i 60 prosent stilling og 19 deltidsmannskaper fordelt på to stasjoner.
Selje hotell ble bygd i 1975 og senere påbygd blant annet med spa-avdeling. Hotellet hadde 85 senger. Da brannen inntraff var hotellet vinterstengt.

Unormalt brannbilde

Melding om brann kom klokka 03.38 natt til 25.november. Ti minutter senere var første styrke fra brannvesenet framme med åtte mann og mannskapsbil med 3000 liter vann. Brannsjef Hatlenes var selv blant de første til stedet og han ble møtt av en brann i full utvikling.
Tre – fire hotellrom var helt overtent og det brant fra hele fasaden. Det første jeg tenkte var at det var et unormalt brannbilde og at jeg hadde for liten slagkraft til å håndtere dette, sier Hatlenes.
Nærmeste ressurs var stasjon på Stadtlandet, som var utalarmert samtidig med styrken i Selje, men den hadde 30 minutters kjøretid til brannstedet. I tillegg rekvirerte Hatlenes umiddelbart brannvesenet i Vågsøy og Vanylven med brannmannskaper og tankbiler.
Jeg visste at ledningsnettet er gammelt der hvor hotellet ligger så det var kritisk å få tilstrekkelig slokkevann dit så tidlig som mulig.
Første tiltak ble å sette inn røykdykkere i resepsjonen i vestfløyen for å sjekke situasjonen der. Der sto dørene åpne mot trappesjakt, men det var ingen spredning så langt. Da mannskapene fra Stadtlandet ankom fikk de som oppgave å hindre spredning mot legekontoret som lå bare 15 meter unna. Bygget har papptak og faren for spredning via gnister var stor.
Inntil man ventet på flere ressurser så ble utvendig slokking prioritert for å begrense brannen på den høyre fløyen av hotellet.
Jeg lagde meg tidlig en plan for hvordan vi skulle fordele mannskapene så de visste hvilken oppgave de hadde når de kom fram. Dette ble meddelt via samband.
Det ble opprettet ILKO og helse ble satt til å vekke  beboere i leiligheter på oppsiden så det skulle gå raskt å evakuere disse når politi ankom. Det var tidsbesparende, sier brannsjef Hatlenes.

Mål med innsatsen

Etter ca. 50 minutter ankom mannskaper fra Vanylven og deretter Vågsøy. Vågsøy fikk oppgaven med å sikre resepsjonen mot brannspredning, mens Vanylven ble satt til å forsterke begrensningslinjen på den høyre fløyen. Også i den høyre fløyen sto branndører åpne pluss at  dører til hotellrommene var åpnet.
Det var vanskelig å komme til blant annet der hvor taket fra midtseksjonen gikk innpå taket over resepsjonen så det var små marginer på at det gikk bra, men mannskapene gjorde en flott jobb, sier  Hatlenes.

Suksessfaktorer

Hatlenes mener det er viktig å ta noen valg tidlig skal resultatet bli bra.
Jeg så tidlig at fløyen med rommene var tapt så det gjaldt å begrense best mulig. Det lyktes vi godt med for verken resepsjonen eller den høyre fløyen med spa-avdeling fikk brannskader.
Etter hvert deltok rundt 30 mannskaper fra tre kommuner i slokningsarbeidet.
Politi ankom 30 minutter etter brannvesenet.
Hatlenes mener dette var suksessfaktorene for at man klarte å begrense brannen så mye:
•    be tidlig om hjelp – da er du i forkant
•    lag tidlig en plan for sektorisering
•    tildel oppgaver og klargjør disse for ankommende styrker
Brannen ble meldt slokket klokka 08.28.

Påsatt brann

Politietterforskning har konkludert med at brannen på Selje hotell var påsatt på flere steder og eierne er siktet for grovt skadeverk og bedrageri.  I tillegg til at branndørene sto åpne så var brannalarmen på hotellet koblet ut.
Bygget hadde vært uten brannteknisk dokumentasjon i flere år da det brant. En tilsynsrapport skrevet av Flora brannvesen i 2013 avdekker manglende dokumentasjon på en rekke områder av kritisk art for et hotell. Etter at nye eiere overtok hotellet i 2014 er det ikke gjennomført nytt tilsyn.
Brannsjef Hatlenes uttaler til Brann og Sikkerhet at han ikke vil uttale seg om det som har skjedd før han overtok som brannsjef i 2015.   
Kronologisk sammendrag av hendelsesforløp

 

Publisert: 20-02-2017

COMMENTS