Fyrverkeri

HomeForebyggende

Fyrverkeri

Utgjør fyrverkeri noen fare for innsatsmannskaper om det skulle brenne i en lagringscontainer?

Dette kan være et høyst relevant spørsmål å stille i disse tider. Både før og etter nyttår finnes det mye fyrverkeri rundt omkring i ulike salgslokaler, containere, telt osv. rundt omkring i Norges land. Her, som i mange andre bransjer, finner vi en del useriøse aktører som skaper ekstra utfordringer. Dette  sett i lys av sentrale myndigheters regler på området, hvor vi som lokale brannvesen er ment å håntere en hendelse kan by på utfordringer.

DSB?
Agder brannbefalslag ved varabrannsjef i Grimstad brannvesen, Eirik Evensen, tok fatt i dette og ville undersøke ting litt nærmere. Det er flott at det finnes slike engasjerte sjeler rundt i brann-Norge. Dette er vel strengt talt en sak Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) burde ha tatt tak i på et tidligere tidspunkt. Det varabrannsjefen først måtte gjøre var å skaffe tilveie en egnet container. Det var ikke mulig å få tak i en godkjent lagringscontainer (dvs. en som er kledd innvendig og med påkobling for vann) som kunne brukes til dette forsøket, så det ble en avdanket ordinær 20’ container med dobbel dør i ene enden i stedet. Denne containeren ble etter hvert fylt med fyrverkeri i klasse 1,3G og 1,4G som Evensen i all hovedsak fikk inn via Norsk pyroteknisk bransjeråd ved Rolf Terkelsen, Sportpartner i Bergen.

3 tonn fyrverkeri
Containeren ble fylt opp med drøye 3 tonn fyrverkeri, det vil si ca 700 kg NEI (Netto Eksplosiv Innhold). Lagringscontaineren ble plassert i et steinbrudd utenfor Grimstad sentrum, i god avstand til sivilbefolkningen. Alle inviterte og deltagere fikk først en teoretisk gjennomgang av to representanter fra DSB, Olav Jacobsen og Jan Øistein Kristoffersen, og lederen av Forsvarets destruksjonsanlegg i Lærdal, major Odd Regevik. Han har praktisk erfaring med å brenne av flere 100 tonn krutt i en smell, det er det vel ikke så mange som overgår! Det ble også vist en del filmsnutter fra ulike forsøk i utlandet. En viktig ting å ta med seg fra dette er forskjellen på en åpen og lukket container i brannsammenheng. Oppstår det brann i en lukket container må innsatsmannskaper ha fokus på sikring og beskyttelse i nærområde, IKKE aktiv innsats mot containeren før det har brent mer eller mindre ut. Dette var også bakgrunnen for at Evensen fra alle eksperthold ble frarådet å kjøre dette forsøket med lukket container, selv langt inne i et steinbrudd. Europa har vært rammet av flere alvorlige fyrverkeribranner de siste 10 årene, med flere omkomne. Blant annet i Danmark, Nederland og Spania.

Hurtig 
Situasjonen for brannmannskapene er vel ofte at containeren blir tent på etter et innbrudd for å slette spor, så da står dørene forhåpentligvis allerede åpne. Uansett bør det også tenkes på hvilken vei døråpningen på containeren står i forhold til tilstøtende bygninger. Mengden som skal lagres i disse containerne er maks 250 kg NEI, men så er det slik at en 20’ lagringscontainer rommer så mye mer enn 250 kg, hva er det som da ofte skjer i det praktiske liv? ”Jeg skulle bare……” osv.
Det ble også foretatt en grundig gjennomgang av HMS-momentene for forsøket før følget reiste til steinbruddet.  
Det som kanskje overasket alle sammen mest under forsøket var hvor fort det gikk fra det ble påtent i containeren til alt stod i lys lue med et heftig fyrverkeri. Dette er nok noe fyrmester Evensen og hans kollega og sjåfør Helge Hansen fikk erfare nede ved containeren. De fikk det mildt sagt travelt med å komme seg unna i den ventende bilen som heldigvis stod på tomgang. Se ellers bildeserie.
Brannmannen stilte primus motor Eirik Evensen noen spørsmål etter at det hele hadde roet seg ned.

Gikk forsøket som planlagt?
– Planlagt og planlagt, det vi kunne planlegge fungerte utmerket. Det er klart at selve brannen var vanskelig å planlegge da det ikke finnes vesentlig bakrgunnsmateriale på område som vi kunne støtte oss til. Etablering av en HMS i forkant var selvsagt vesentlig, og arbeidet med denne ble vektlagt. Siden denne risikoanalysen baserte seg på estimater og forutsetninger som ikke var definerte ble den også oversendt KBR for gjennomgang, en slags uavhengig kontroll for å sikre at alle eventueliteter ble fanget opp. Alt i alt vil jeg si gjennomføringen gikk smertefritt og at dette var i tråd med forarbeidene.
Har du noen råd du vil gi dine kollegaer i Brann-Norge etter det du har sett denne gangen?
– Først og fremst vil jeg anbefale alle å innhente kompetanse på området. Det er lite informasjon her til lands på område, men tilsyn og befaringer (objektsyn) vil være en god forberedelse. Det er laget en rapport og en dvd etter dette som gir noe dypere innblikk enn denne artiklen, dette sammen med www.chaf.info gir noe informasjon.

Nå har du tent på gassflasker og satt fyr på fyrverkericontainer. Hva blir det neste Evensen?
– Vet ikke om jeg likte undertonen til dette spørsmålet… Faktum er at disse prosjektene er igangsatt da jeg som leder i brannvesenet har snublet over områder hvor jeg har dårlig magefølelse for sikkerheten til våre mannskaper. Det er vesentlig at vi utfører våre oppgaver uten fare for vår egen helse, og hvis ingen andre kan gi oss svar, så får vi søke svar selv. Hva gjelder nye prosjekter vil fremtiden vise om noe dukker opp, men jeg mener at DSB bør kikke NS/ISO-spesifikasjonene i sømmene etter dette prosjektet.
Etter at ting hadde roet seg ble det en diskusjon vedrørende sikkerhetsavstander ved slike hendelser. Representantene fra DSB lurte på om det faktisk burde settes på 300 meter ved slike hendelser. Uansett hvilket antall meter det skulle ende på, må innsatsmannskaper vise aktsomhet ved slike hendelser.


Rapport og film
Eirik Evensen har laget en rapport etter dette forsøket, den finner du på www.grimstad.kommune.no  Klikk videre inn på brann- og feiertjenesten og forebyggende.
Det ble laget en interessant film under denne brannen med flere kameravinkler. Den kan bestilles gjennom:
Simon Grinde Drivdal
e-Mail: simon_g_drivdal@hotmail.com
Tlf: 41457320
Ved bestilling sendes en mail direkte som skrevet ovenfor med returadresse og antall som bestilles. Pengene betales til konto: 3060.18.78298. Dvd-en sendes etter at pengene er mottatt.
Filmen koster 100,- pr. stk.
Spilletid: ca 8 minutter
Format: DVD-VIDEO
Språk: Lyd: Norsk


Fakta
Krav til avstander fra container for oppbevaring av fyrverkeri i tilknytning til handelstillatelse for pyroteknisk vare (verifisert med DSB) og mengder:

  • 1 meter fra dokumentert EI 60 vegg, eller bedre. (avhengig av type virksomhet)
  • 4 meter fra vindu/annen åpning. Sideveis når container er plassert 1 meter fra EI 60 vegg.
  • 10 meter fra kjøretøy.
  • 10 meter fra brannfarlig vare. (egen virksomhet)
  • 25 meter fra bolig.
  • 25 meter fra bensinstasjoner.
  • Godkjent container kan lagre inntil 250 kg NEI i klasse 1.3G og 1.4G i perioden 1. desember – 31. januar.

 Fakta 2
Krav ved salg av fyrverkeri og handelslokalet:

  • Utlevering og oppbevaring av fyrverkeri tillates ikke inne i kjøpesenter (flere butikker under samme tak med felles rømningsveier)
  • Salg og utlevering av fyrverkeri i klasse II og III direkte til forbruker kan bare skje i tidsrommet 27. – 31. desember.
  • Personer som håndterer eksplosiv må være over 18 år.
  • Personen som er søker for salget eller dennes stedfortreder må være fysisk tilstede i handelslokalet eller på salgsstedet i den tiden salget pågår.
  • Det skal ikke være boenheter i samme bygg som lokale hvor det foregår utlevering og oppbevaring av eksplosiv vare.
  • Utendørs salgssted (telt/bod) må avstanden være minst 5 meter til parkerte biler og minst 5 meter til uklassifisert vegg i bygning.
  • I handelslokalet kan det oppbevares inntil 100 kg. NEI pyroteknisk vare bak disken i åpningstiden.
  • Etter stengetid maks. 10 kg. NEI
  • Eventuelt eget rom i tilknytning til salgslokalet 100 kg. NEI, men total mengde kan ikke overskride 100 kg. NEI.

Avstandskravene kan avvikes dersom tilstrekkelig sikkerhetsnivå kan dokumenteres på en annen måte.

COMMENTS