From Hell to Bergen

Home110/Nødnett

From Hell to Bergen

110-konferansen 2004 var flyttet fra sitt tidligere sted Hell i Trøndelag til Bergen. Årets konferanse samlet i overkant av 100 stykker. Det var to ting det var knyttet særlig spenning til på årets konferanse. Det var avklaringen med eventuelt felles nødnummer -112, og etableringen av nytt felles nødnett. Men ble vi noe klokere?

Første foredragsholder var fungerende ekspedisjonssjef, Mette Stangerhaugen fra Justisdepartementet. Hun brukte deler av sin taletid til å skryte av vårt nye direktorat. Som hun sa; ”de har levert helt i fra starten, selv under omorganiseringen har de levert varen”. Stangerhaugen sa de var stolte over hva Direktoratet hadde fått ut av synergieffekt ved sammenslåing av direktoratene og da særlig på skole- og øvelsesfronten. Ønsket til departementet er at effekten skal bli større enn at 1 + 1 = 2 etter sammenslåingen. Hun nevnte videre at departementet ønsker å ha et ”føre var” prinsipp. Det vil si satsing på forebygging, men samtidig vekt på god håndtering når uhellet er ute. Dette er et felles mål både for Storting og Regjering. Det er også ønskelig at organiseringen skulle være tilnærmet lik i krig og fred. Justisdepartementet ønsket også å legge vekt på nærhetsprinsippet, det vil si at oppgaver løses på lavest mulig nivå.

Utnyttelse
Finn Mørch Andersen, fra DSB, var inne på utnyttelse av ressursene. Han mente det var mye å gå på der. Som han sa, er Sivilforsvaret der for å benyttes. 
– De ”sitter” på mye, sa han. Han dro frem blant annet politiet som et eksempel på en etat som har mer tradisjon på å trekke inn kompetanse fra andre. Han fremhevet også behovet for at brannvesen rundt om i Norges land måtte bli mer dynamiske og flinkere til å omstille seg. Særlig ved store hendelser, og situasjoner hvor skadestedet kunne flytte seg en del, for eksempel skogbrann og FG-uhell.

Lite å hente
Samarbeid mellom nødetater om alarmering og kommunikasjon var tema tre aktører fra de respektive nødetatene hadde som tema. Politi og brann har i grunnen felles syn på denne saken, mens helse har større motforestillinger mot felles nødnummer. Steinar Olsen som er avdelingssjef på ambulanseavdeling ved Ullevål universitetssykehus hadde et engasjerende innlegg om det. Hovedargumentet til Olsen var at de hadde svært lite å hente på felles nødnummer. Ut i fra tallene Olsen opererte med er det kun 2 % av oppdragene de håndterer som er en samhandling med 110 eller 112. Olsen mente derfor at et felles nødnummer derved i de aller fleste tilfellene bare ville være et forsinkende ledd. 

– Det er ikke her helse har noe å hente, mente Olsen.
Visepolitimester i Bergen, Geir Gudmundsen, så det som veldig bra at distriktene til 112 og 110 i Hordaland var sammenfallende. Han så det også som litt problematisk at ”helse kjører sitt eget løp”. Gudmundsen var opptatt av gevinsten ved at nødetatene kjenner hverandre, og har felles møter på strategi, taktikk og det operative.

Felles nødnett
Tor Helge Lyngstøl, som er prosjektdirektør i Justisdepartementet, snakket om felles nødnett, og hvor saken står. Nå har prosessen pågått i ca. 9 år, og det er brukt omlag 126 millioner når det gjelder utredning og pilot for felles nødnett, eller TETRA som det har vært omtalt i Norge tidligere. Det ser allikevel ikke ut til at det er nok. I revidert nasjonalbudsjett av 11. mai 2004 heter det; ”..at det arbeides videre med å utrede alternative utbygningsformer for nytt nødnett, herunder trinnvis utbygging og realisering ved tjenestekjøp. Regjeringen vil komme nærmere tilbake til dette i forbindelse med statsbudsjett for 2005”. Som vi da kan skjønne er ikke løsningen rett rundt hjørnet. Noe som kan være med på å fremskynde prosessen er varselet om pålegget fra Datatilsynet om å gjøre nødnettene avlyttingssikre. Det alene er kalkulert til å koste ca. 665 millioner kroner.

Lyngstøl mente brukerne har vært beskjedne når det gjelder å melde behov for et felles samband.
– Ingen har demonstrert utenfor Stortinget for et felles nødnett, og ingen politikere 
kommer til å gå til valg på denne saken, sa Lyngstøl.
Selv om det har vært laget underskriftskampanjer etc. i sakens anledning er det kanskje på tide at nødetatene slår sine krefter sammen, og rasler litt høyere med sablene? Kanskje det kan være en måte for at denne saken får høyere prioritet hos våre folkevalgte? 
– Til syvende og sist er det snakk om din og min trygghet. Verdien av dette må forklares godt for at prosjektet skal få tilstrekkelig prioritet av Regjeringen opp i mot andre viktige behov i samfunnet, sa Lyngstøl. 
Nødnettprosjektet har for øvrig egen hjemmeside med adressen: www.nodnett.dep.no

Felles nødnummer – 112 var det også tatt opp på konferansen, men høringen vedrørende ”utredning om forenkling og effektivisering av nødmeldetjenesten” var da enda ikke lagt frem. Se derfor egen sak på side 14 og 15.

Håvard Bakken
”Brannmannen”


Stortingsflertall for nytt nødnett 
 
Det går mot flertall på Stortinget for å starte utbygging av et nødnett. Oppstart kan skje i 2005 og teknologien blir trolig Tetra. Prisen kommer på minst 3,6 milliarder kroner.
Stortingspolitikere for Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet ønsker et nytt nødnett nå. De sender ballen videre til regjeringen, og forventer en avklaring senest i forslag til neste års statsbudsjett. 
I realiteten snakker man kun om Tetra som realistisk alternativ. Tetra benyttes i Sverige, Finland og en rekke andre europeiske land. 
En teknologinøytral spesifikasjon av behovene i det nye nettet skal være klar i løpet av forsommeren.
 

COMMENTS