Første beltegående vifte og slukkeenhet i Norden

HomeMateriell/Stasjoner

Første beltegående vifte og slukkeenhet i Norden

Det er en travel morgen i Oslo sentrum, klokken har passert syv og morgenrushet er godt i gang. Klokka 07:06 ankommer T-bane 5 spor 2 ved Stortinget stasjon. Folk står pakket både på perrongen og om bord i togene. I det dørene åpnes, rusler noen ut mens nye passasjerer finner seg et ledig sete og finner frem en bok. ”Dørene lukkes”, kommer det fra høyttalerne og toget setter sakte farten opp med retning Nationaltheatret.

Klokka 07:10 kommer det inn en telefon til 110-sentralen, hvor en fortvilet person forsøker å formidle at han sitter fast mellom to T-bane stasjoner i Oslo og at det er masse røyk i tunnelen og i vognene. Det kommer inn flere telefoner hvor det meledes om det samme og operatørene klarer raskt å lokalisere området det dreier seg om til å være strekningen mellom Stortinget og Nationaltheatret. 
Operatørene varsler umiddelbart egne mannskaper: ” Brannmelding i Hovedstasjonens distrikt, det er meldt om røykutvikling i T-banesporene mellom Stortinget og Nationaltheatret og det skal stå flere tog med passasjerer fast inne i tunnelene. Briskeby kjører med bil 11, 12 og 13, hvor oppmøte vil bli Nationaltheatret og Hovedstasjonen kjører med 91, 92, 93, 96 og 97 og møter opp på Stortinget inngang Egertorget.” 
99: 110, stasjon 9 har mottatt melding. 
110: Det er mottatt, og dere tar med LUF´en. 
99: Ja, vi er allerede i gang med å iverksette det, over.”

Det er kanskje slik det kommer til å høres ut nå som Oslo brann og redningsetat har investert i en LUF 60, en beltegående vifte og slukkeenhet som er genuint tilpasset for arbeid i tunneler, parkeringshus m.m. 
Vifta ble levert i april i år og er den første av sitt slag som er blitt levert til Norge. For å finne ut mer om denne maskinen tok Brannmannen turen til Hovedbrannstasjonen for å møte en som har jobbet med vifter og brannventilasjon siden 1997, Jostein Dyrød. Den engasjerte brannmannen har gjort vifter til sitt ”hjertebarn” og er et kjent ansikt ikke bare i Oslo, men også i det ganske land.
Brannmannen fikk låne litt tid sammen Dyrød, som ivrig besvarte våre spørsmål.

Hvordan har OBRE gått frem i kjøpet av LUF 60?
– Dette har vært en lang prosess. Man kan liksom ikke bare si ”løp og kjøp” når det gjelder innkjøp av et så spesifisert arbeidsverktøy som en beltegående vifte. Etaten gitt meg muligheter til å reise rundt i Europa på messer, seminarer og temareiser for å se på hva som finnes av ulike løsninger og hva som passer etter vårt behov. 
– Det OBRE måtte ta stilling til var hvilken type vifte som var best egnet til oss. Her ble det delt inn i to grupper: en ren vifte med mye kapasitet, eller en flerbruksvifte med akseptabel kapasitet. Det vi kom frem til var en flerbruksvifte, som gir oss store muligheter og den fleksibiliteten vi ønsket. Da vi var på studietur til brannvesenet i Frankfurt, hadde de LUF 60 og var godt fornøyd med produktet. Dette var naturligvis med på å overbevise oss om at det var denne vi skulle gå for.

Hvilke bruksområder er tiltenkt LUF 60?
– Bruksområdene er først og fremst vei-, tog- og T-banetunneler, parkeringshus- og kjellere, store lokaler og brukt til begrensning ved trykksetting av tilstøtende rom og lokaler. Vi så også hos andre brannvesen i Europa at man kunne bygge ut LUF 60 med en ekstern vifte som gir 60.000 m3, i tillegg til de 90.000 m3 som hovedviften gir. I tillegg kan man montere pallegaffel, kran og sugepumper som drives hydraulisk med mer.

Hvordan vil opplæringen for egne mannskaper foregå?
– Opplæringen blir todelt, de som skal betjene vifta vil få brukeropplæring og de som skal ha det taktiske ansvaret vil få opplæring på sitt felt. Opplæringen foregår på Lahaugmoen kurs og kompetansesenter (LKKS) i disse dager. Opplæring vil i første runde bli gitt til mannskaper på Havnestasjonen og Hovedbrannstasjonen der vifta er stasjonert. Etter sommeren vil opplæring bli gitt til de resterende mannskapene i Oslo. 
– Vi ser for oss å sette vifta i skarp drift fra uke 25 og vi vil nok promotere LUF 60 for våre tilstøtende kommuner etter hvert, avslutter en engasjert Dyrød.

Tidsskriftet Brannmannen takker Jostein Dyrød for en hyggelig samtale og ønsker han og Oslo brann- og redningsetat lykke til videre med LUF 60.  
 


Fakta om LUF 60:
Kapasitet: 90.000 m3/time
Vannpumpe: 2.400 liter/min.
360 dyser gir vanntilførsel til luftstrøm. 
Skumrør for mellom- eller tungskum kan tilkobles. Kastelengde med mellomskumrør er 35 meter. Kastelengde med tungtskumrør er ca. 70 meter. 
Kastelengde for vann med monitor er 80 meter med en vannføring på ca. 3.000 liter/min. 
Max hastighet: 6 km/t.
Vekt: 2.200 kg.
Motor: John Deere 140 PS. 
Pris: 1,2 millioner kroner
LUF 60 er levert av Braco A/S.


 

Fakta:

Jostein Dyrød
Dyrød er 49 år og jobber som brigadeleder på brigade A Kastellet brannstasjon i Oslo. Han begynte sin karriere i Oslo brann- og redningsetat i 1988. Jobbet 23 år på Hovedbrannstasjon og har gått hele karrierestigen fra kummann, røyk-/kjemikaliedykker, dykkerleder og ordinær underbrannmester.
Dyrød har vært engasjert i bruk av vifte/overtrykk siden 1997. Det startet med et kurs i Borås og siden den gang har det bare blitt mer og mer. Dyrød deltok også på Workshop PPV i Dublin 2009, her var det samlet fagpersoner fra hele Europa og USA.

COMMENTS