Dramatisk garasjebrann

HomeBrann

Dramatisk garasjebrann

Det er tirsdag 8. januar og Drammensregionens brannvesen IKS, som fra 1. januar 2002 er navnet på sammenslåingen av Drammen, Lier, Sande og Svelvik brannvesen, skal snart få teste samarbeidet. Kveldsvakta, er to timer gammel og det kasernerte vaktlaget på Drammen brannstasjon på 12 mann er i gang med kveldens program. I 110sentralen sitter to operatører klare, alt er normalt.

Telefonen ringer klokka 18:35. Det meldes om brann i garasje i Tangenveien på Syvertsvollen, ved fjorden mellom Drammen og Svelvik. Samtidig som lokalstasjonen i Svelvik varsles, holderoperatoren melder på linja. Det er kona i huset som tror at mannen hennes og en kamerat er inne i garasjen.
Samtidig med dette, innkommer melding om arbeidsulykke på tømmerterminalen på Lierstranda. Alarmen går og redningsbilen med fem mann og brigadeleder med sjåfør, reiser ut kl. 18:41.

Brannen i garasjen øker og resten av styrken i Drammen, fem mann, reiser ut med en bil kl. 18:42 mot Tangenveien. Brannmannskapene i Svelvik er på vei med fire biler og 11 mann. Sjefsvakta er også på vei. AMK er varslet.
Adressen er kjent fordi en arbeidskamerat av meg, Tor, bor i området. Han er «hobbymekker», men tanken skyves til side. Ny melding fra 110-sentralen, en person er bekreftet ute og en person er fortsatt inne i garasjen. Røyken mot himmelen og lyset gir oss et varsel. Veien opp er bratt, og idet vi runder toppen og ser en overtent garasje, smeller det. Vi kjenner trykket i brannbilen og ser flere personer som løper, huset blir også antent. Tor kommer løpende og han gir oss verdifulle opplysninger. Det har vært flere eksplosjoner. Garasjen brukes også til reparasjoner av veteranbiler og inneholder derfor flere sveiseapparater. Tor får jobben med å sjekke den skadde personen og skaffe vann fra en hydrant.

Eksploderte gassflasker

Det gjør at vi får en ting mindre å tenke på. Gutta er snart klare med to slanger, hele fasaden på huset brenner, vinduene sprekker, og varmen står ut av garasjeporten som ble slått opp ved eksplosjonen. Brannen i fasaden er raskt under kontroll, og en mann er inne i huset for å sjekke at det er i orden der. Styrken fra Svelvikstasjonen har nå kommet fram og heldigvis har de med seg sin tankbil. Hydranten er ødelagt, så det er ikke vann i nærheten. To røykdykkere fra Drammen er i full gang med slokking av garasjen da utrykningsleder for Svelvik melder at de har røykdykkere klare, med utlegg fra egen bil og vann nok.

En acetylenflaske blir funnet, den har gått igjennom veggen og et gjerde, og ligger revnet utenfor. Men hvor er oksygen flasken?, opplysningen gjør sjefsvakta engstelig. Melding til røykdykkerne; Mulig oksygenflaske inne! Søket på innsiden av hullet etter acetylenflasken er negativt, men funn av person blir bekreftet. Vi ser fort at varmen i garasjen minker. Temperaturen er nå så lav at vi vurderer eksplosjonsfaren av oksygenflasken som liten, og flasken blir senere funnet i naboens hage. Undersøkelse viste at denne flasken også var sprengt. Under etterslokkingen finner vi i tillegg en propanbeholder hvor hele krana er borte, et sveiseapparat med argonflaske og mange andre «kjekt å ha i garasjen ting» som egentlig hører til andre steder.

Små marginer

Vi er alle enige om at samarbeidet hadde fungert bra, her var vi avhengig av hverandres hjelp. Svelvik lokalstasjon tok over resten av etterslokkingen og senere vakthold. Vi takket hverandre for god jobb, og Drammensgutta vendte godt fornøyde hjemover.
Til ettertanke: Hadde kjøreveien vært kortere, gassflaskene eksplodert litt seinere eller informasjonen vært mangelfull, kunne jeg da helt sikkert som formann/utrykningsleder på vei hjem, snudd meg i bilen og hatt muligheten til å takke alle for god innsats?
Vi sitter igjen med den erfaringen at private garasjer kan inneholde så mangt, og det er derfor viktig å vurdere egen sikkerhet for slokkeinnsatsen iverksettes. 
 

Publisert: 04-01-2002

COMMENTS