FALSK TRYGGHET?
Må konstatere at det er brann
Når en brannalarm i bolig utløses, må vaktselskapet sende ut en vekter for å sjekke at det virkelig brenner før brannvesenet blir varslet. I ett tilfelle på Ringerike kom det melding fra naboer om brann i et bolighus. Huset hadde direktevarsling til vaktselskap. Vekteren som skulle verifisere om det var brann så røyken fra huset da han nærmet seg, ringte 110 og meldte brannen men da var allerede brannvesenet på stedet. Boligen fikk store skader. I et annet tilfelle ringte en vekter 110 og meldte om at brannalarmen var utløst i et hus, men at han ikke kunne være framme før etter 25 minutter. Brannvesenet måtte selv vurdere behovet for utrykning! Hvis dette er rutinene ellers i vaktselskapsmiljøet så vil jeg si at vi har system som ikke ivaretar sikkerheten til de som kjøper tjenesten.
Hva gjør vekteren hvis han kommer først (og alene..) fram til et hus som brenner? Har han slokkeutstyr? Øvelse i brannbekjempelse? Førstehjelp? Vi vet om tilfeller i nærområdet hvor vektere har gjort innsatser i livsfarlig røyk og flammer med livet som innsats. Det har gått bra, men i det lange løp er ikke dette holdbart.
Blir oppringt
Ved flere tilfeller har vaktselskap ringt til 110-sentralen på Ringerike og gitt beskjed om at det er utløst brannalarm i bolighus. Operatøren ved 110 får samtidig beskjed om, sitat: ”-da har vi gitt beskjed, og dere får rykke ut om dere vil, det er opp til dere å bestemme”. Hvilket valg har et brannvesen da? Selvsagt rykker vi ut. Tenk for et oppslag i lokalavisen det ville ha blitt hvis det virkelig var brann og brannvesenet ikke rykket ut?
Et av vekterselskapene har inngått avtale hvor man er enige med brannvesenet om at de rykker ut samtidig som vekter, og hvis det er en unødig alarm så kan brannvesenet fakturere et avtalt beløp til selskapet. Det er en løsning som fungerer bra. Men hva med de andre som ikke har slike avtaler? Brannvesen rundt om i landet bør gjøre en henvendelse til lokale vaktselskap hvor det kan forsøkes å få til en lignende avtale. Slik systemet fungerer i dag er et abonnement på direktevarsling til enkelte av vekterselskapene en tjeneste som i praksis ikke holder mål. Man får ikke den tryggheten man betaler for.
Informasjonsplikt?
Undertegnede har selv blitt stoppet på kjøpesenter med spørsmål om å kjøpe alarm med direktevarsling til vaktselskap, men det å få vite at brannvesenet blir varslet etter at vaktselskapet har kjørt fram til stedet for å se om det brenner – ja, det mangler. Man må krysse av for om ”skal brannvesenet varsles ved brannalarm”. Det aksepteres da at man kan få en tilleggsregning for unødig utrykning fra brannvesenets side. Det sitter nok langt inne for en ny kunde å krysse av her i og med at man kanskje går inn på en meget gunstig avtale med rimelig abonnement – ingen ønsker ekstraregninger.
Konklusjonen på dette må være at brannvesenet bør ta hånd om all direktevarsling av brann. Det er den eneste måten å sikre en rask hjelp for de som trenger det. Det anbefales på det sterkeste å kople brannalarmen direkte til 110-sentralen og ikke til et tidkrevende mellomledd.
Brannvesenet skal ikke utføre en tjeneste som kunden betaler et annet selskap for. Vekterselskapene får pengene – brannvesenet må gjøre jobben. Hvor rett er det?
Publisert: 03-09-2004
COMMENTS