Bussulykke med fire omkomne

HomeRedning

Bussulykke med fire omkomne

Da en turistbuss med sveitsiske turister kjørte av veien på E6 i Namsskogan kommune fikk den lokale brann- og redningstjenesten en stor utfordring. Men med god opplæring og erfarne mannskaper gikk redningsarbeidet så godt det kunne gå.

Namsskogan kommune har 920 innbyggere og ligger i Indre Namdalsregionen på grensen mot Nordland. Brann- og redningstjenesten i kommunen har 16 deltidsmannskaper uten vaktordning annet enn i jul og påske. I ett normalt år rykker de ut mellom 15 og 20 ganger, hovedsakelig til trafikkulykker. Namsskogan brann- og redningstjeneste er med på ordningen Mens du venter på ambulansen. De ønsket dette selv med bakgrunn i et godt samarbeid med Norsk Luftambulanse.  Frode Bjørhusdal er både brannsjef, brannmester, feier og vaktmester i kommunen.  Han forteller dette om bussulykken:

–    Melding om bussulykken kom klokka 12 onsdag 29. juli og det ble sagt at det var en turistbuss med 17 involverte med noen fastklemte. Vi tok da høyde for at det kunne være helt opptil 17 fastklemte. 
Bjørhusdal rykket ut sammen med sju mannskaper. Etter vel to mils kjøring var de klokka 12.24 framme på skadestedet.

–    På skadestedet var allerede en ambulanse på plass, men det var kaotisk med masse skadde og sivile. Bussen sto på hjula inntil bergveggen. Det første vi gjorde var å få en oversikt og fra ambulansepersonellet fikk vi en klar prioritering. Den gikk ut på å frigjøre to personer som lå under bussen.

Brannmannskapene brukte sylinder til å løfte bussen og skolet etter med treklosser. Da kom de til en person som lå midt under bussen bak. En av mannskapene klatret inn i bagasjerommet i bussen og sagde opp dørken med bajonettsag for å komme til den andre personen. Ingen andre inne i bussen måtte frigjøres.

–     Arbeidet med å frigjøre personene gikk greit. Vi har et moderne frigjøringsverktøy og har lagd til ekstra utstyr i form av treklosser mm. I tillegg har vi en del erfaring med trafikkulykker, sier brannsjefen. 
Etter hvert kom store redningsressurser på plass. Grong brannvesen ble utalarmert samtidig med Namsskogan og deltok i arbeidet med å få ut skadde. Både legehelikopter og Sea King samt fem ambulanser kom til skadestedet. Politiet var på plass allerede 40 minutter etter at ulykken inntraff og det er uvanlig raskt i dette distriktet.

TAS-kursene viktige
Brann- og redningstjenesten i Namsskogan har deltatt på alle TAS-kursene som Norsk Luftambulanse har gjennomført og brannsjef Bjørhusdal mener dette er viktig.
–    TAS-kursene har gjort oss mye mer forberedt og samtrent. I tillegg kjører vi jevnlig samøvelser med nødetatene. Vi øver også selv på teknikken rundt frigjøring. Så har vi lagt inn i varslingsplan at en person i bygda som har kranbil med tyngre løfteutstyr varsles ut ved trafikkulykker. Det er nyttig spesielt ved ulykker med tyngre kjøretøy.

Bjørhusdal forteller at de har hatt debrief og gjennomgang av ulykken, men at de også sammen skal de andre nødetatene skal se på mulige forbedringspunkter.
–    Alt i alt mener vi at redningsarbeidet gikk så bra som det kunne gå. Vi kunne uansett ikke har reddet de som omkom. Bra utstyr, god opplæring, erfarne mannskaper samt godt samarbeid med de andre nødetatene gjorde redningsarbeidet effektivt, sier Bjørhusdal.   
 

Newer Post

COMMENTS