HomeBrann

Brannventilasjon i landbruket

Rissa brannvesen gjennomførte 25. November i fjor fullskalaforsøk med automatisk brannventilasjon for driftsbygninger i landbruket. Forsøket ble ledet av brannmester Terje Sunde fra Rissa som ansvarshavende og Brannteknisk Consult ledet av branningeniør Torstein Fredriksen.

Bakgrunnen for fullskalaforsøket var at under en brann presses, på grunn av overtrykket, branngasser inn i husdyrrommet med de problemer dette medfører. De tragiske brannene i landbruket de senere år med de dyretragediene dette har medført, var grunnlaget for forsøket. En eldre bygning (låve) ble satt i stand slik at mekanisk/automatisk brannventilasjon kunne fungere. En ventilasjonssjakt av trestendere, gipsplater og isolasjon ble laget fra husdyrrommet, gjennom forrommet og over tak. På toppen av sjakten ble det laget luke med måleinstrumenter som skulle varsle ved 80 grader C og luken kunne åpnes. Hele bygningen fremsto som en branncelle, slik det ofte gjør i landbruket.
Noen takplater var istandsatt til brannventilasjonsluker som skulle åpne ved 150 grader C.

Det ble påtent en brann i naborommet til husdyrrommet. Rommet inneholdt kun fibrøse materialer og branngassene begynte å spre seg etter ca. 4 minutter. Gassene spredde seg på grunn av overtrykket i brannrommet, og husdyrrommet begynte å få røyk i det øverste sjiktet etter ca. 10 minutter.
Etter ca. 13 minutter ble røykventilasjonsluken i ventilasjonssjakten åpnet mekanisk og røyken i husdyrrommet begynte å sive ut. Ca. ett minutt senere ble det åpnet for innluft og det ble fart i røykgassene. Røykgassmengden i forrommet på låven økte og etter ca. 14 minutter så vi åpen flamme.
Etter ca. 20 minutter åpnet de første brannventilasjonslukene i låvetaket. Nå ble låven nærmest «røykfri» og man hadde god anledning til å følge med på det videre brannforløp. Forsøket med automatisk brannventilasjon viste følgende fordeler:

A: Overtenningen uteble i forhold til «normal brann» i ca. 20 minutter.
B: Temperaturen sank ved åpning av luker.
C: Røyksjiktet steg og man fikk bedre oversikt i ca. 20 minutter.
D: Innluften sikret nok luft inn i rommet til dyrene og vil lette/sikre evakueringen.
E: Man kunne se initialbrannen og få slokket denne uten å få overtenning.

Forsøket ga positivt svar og bekreftelse på mange spørsmål..

En rapport om forsøket sammen med en video er under utarbeidelse av branningeniør Torstein Fredriksen, Brannteknisk Consult i Trondheim.
 

Publisert: 06-01-1999

COMMENTS