Bil i sjøen med 3 barn inni

HomeVannredning

Bil i sjøen med 3 barn inni

Tre barn ble reddet av redningsdykkere i en utrolig bragd. Her er brigadesjef Per Håkon Halvorsen i Brannvesenet Sør-Rogaland sin skildring av innsatsen som har fått internasjonal oppmerksomhet.

Tre barn reddet opp fra sjøen i Stavanger
Lørdag 21.august i år var alt mannskap samlet på stasjonen i Stavanger. To av mannskapet hadde nettopp kommet tilbake etter å ha vært ute og handlet til lunsj som skulle inntas klokken 12.00.

Klokka 12.00
En melding kom inn til vår 110-sentral kl.12.00 om at en bil var havnet i sjøen ved Skogstøstraen, ca. 5 kilometer fra brannstasjonen. Meldingen ble straks sendt over høyttaleranlegget og alarm aktivert på stasjonen. To redningsdykkerne kledde seg opp og sammen med dykkeleder, linemann og sjåfør startet utrykningen umiddelbart. Brigadesjef og de som var igjen på stasjonen satte også kursen mot skadestedet. Det var mye trafikk på veiene i sentrum denne lørdag formiddag. Etter få minutter fikk vi melding fra 110-sentralen om at det befant seg folk i bilen. Bil 141, fra Kvernevik stasjon ble også alarmert, da vi regnet med å få bruk for flere folk i redningsarbeidet.

Klokka 12.08
Vi ankom skadestedet klokka 12.08 og dykkerne hoppet straks i sjøen. Vi ble anvist sted der bilen gikk ned fra vitner i en båt. En av disse viste seg å være en sykepleier som jobbet i nærheten og som ble oppmerksom på hendelsen. Han hadde hoppet på sjøen for å prøve å hjelpe, men bilen sank fort. Han hadde ingen muligheter for å gjøre noe for dem i bilen. Dykkerne slapp å bruke tid på å søke etter bilen og fant denne raskt på 11 meters dyp.

Klokka 12.13
Dykkerne fant tre forulykkede som i løpet av fem minutter ble tatt ut av bilen, og fraktet til overflaten. Der sto resten av redningsmannskapet klare til å få dem opp på kaien og å starte med gjenoppliving.
En ambulanse hadde vært på et oppdrag like ved, og var blitt omdirigert til skadestedet. Denne var alt på plass da den første av de forulykkede ble tatt opp på kaien. Flere ambulanser var på vei og luftambulansepersonell var også på vei i bil. Etter hvert som de forulykkede ble tatt opp på kaien, ble det igangsatt gjenoppliving på alle. Mannskap fra alle etatene deltok i dette arbeidet og politiet sørget i tillegg for et avskjermet skadested der vi hadde ro til å konsentrere oss om redningsarbeidet.

De som ble tatt opp var en gutt på tre år, ei jente på seks år og en gutt på seksten år. Alle var av utenlandsk opprinnelse. De to minste var søsken og faren var fører av bilen som havnet i sjøen. Han hadde kommet seg ut av bilen, men var i sjokktilstand og ble tatt hånd om av en kvinnelig sykepleier. Alle barna hadde hjertestans og ikke målbar hjerteaktivitet på EKG.

Klokka 12.58
Det ble fortsatt med HLR på kaien og etter ca. 45 minutter startet transporten til sykehus med den første av barna. De to andre fulgte like etter i hver sin ambulanse.
Alt personell som hadde vært med på redningsaksjonen var sterkt påvirket av hendelsen. Spesielt gjaldt dette dykkerne våre som plutselig hadde tre barn de måtte få ut av bilen og opp til overflaten. De visste at det var folk i bilen som hadde kjørt på sjøen, men hadde ikke forberedt seg på å finne tre barn på bunnen. Det var derfor fint å se hvor godt alle støttet opp om og tok vare på hverandre.

Før ankomst til sykehus
Etter kort tid fikk brigadesjef tilbakemelding fra leder sanitet at det ble registrert hjerteaktivitet på alle barna før de ankom sykehuset. Det var derfor en god følelse å kunne samle alle brannfolkene på skadestedet og tenne håpet om at det likevel var en mulighet for at noen kunne overleve denne tragiske ulykken. Etter ulykken hadde vi en intern gjennomgang av hendelsen. Samme dag gjennomførte vi også en ”debrief” sammen med helse og politi.

Informasjon fra sykehuset
Blant brannmannskapet var det naturligvis et stort behov om informasjon fra sykehuset om hvordan det gikk med de tre. Det var derfor flott at sykehuset kunne holde oss rimelig oppdatert om utviklingen. Det ble tidlig klart at de to guttene ville overleve, men det var lenge kritisk og ustabilt for den seks år gamle jenta. Hun var sendt videre til Haukeland sykehus i Bergen. Utrolig godt var det da en person fra Helse Vest kom ned på brannstasjonen etter et par uker. Han kunne gi informasjon om at det nå var klart at alle tre barna ville overleve hendelsen. Det var også fremsatt et ønske fra barna og familien deres om å få møte redningspersonell som hadde deltatt i aksjonen.

Gripende seremoni
Det ble derfor en gripende seremoni i den baptistiske menighet i Stavanger der redningspersonell, som deltok i redningsaksjonen fikk hilse på barna og deres familie. Med selvsyn fikk vi se hvor godt alle tre hadde det. Det var nok mange av oss som hadde en tåre i øyekroken over å kunne oppleve disse tre blide ungenes oppførsel. Å kunne oppleve et slikt mirakel er en god betaling for alt det arbeid, øvelser og de midler brannvesenet har brukt på dykkertjenesten. Samtidig får vi også en bekreftelse på at det gode samarbeide mellom nødetatene gir et godt resultat.


Redningsdykkerberedskap

Brannvesenet i Stavanger startet med redningsdykkerberedskap i 1989. I 1987 kjørte en bil med mor og to unger ut i sjøen. De ble reddet opp av dykkere fra Sandnes dykkerklubb som lå like ved. Dykkerklubben hadde tilfeldigvis samling og utstyr tilgjengelig. Denne ulykken var bakgrunnen til at mannskap i Stavanger tok opp tanken på å starte opp med egne redningsdykkere. 
Leder i Stavanger Brannkorpsforening søkte VG om midler til opplæring av dykkere og fikk 25.000 kroner til dette formålet.  Det ble bestemt våren 1988 å starte opplæring til en slik beredskap. Mannskap ble plukket ut og beredskapen har vi hatt siden sommeren 1989. Dykkertjenesten ble en tjeneste som vi nå har i Brannvesenet Sør-Rogaland, som er et interkommunalt selskap med ni eierkommuner.
 

COMMENTS