Beredskapsutdanning trinn 3

HomeDiverse

Beredskapsutdanning trinn 3

Forkurs til beredskapsutdanning trinn 3 er gjennomført ved Norges brannskole for tredje gang. Skolen ønsker å informere om mål og opptakskrav til forkurs samt våre erfaringer.

Beredskapsutdanning trinn 3 består av to deler – forkurs på en uke og en hoveddel på fire uker som er obligatorisk for alle. Forkurset vil være for elever som ikke har gjennomført beredskapsutdanning trinn 2.   
Målet med forkurset er at elever med lite bakgrunn innenfor brann og redning får kunnskaper og ferdigheter innen følgende emner: Brannfysikk/-kjemi, arbeid på brann-/skadested, kunnskap om stoffers reaksjon og faregrad, bruk av verneutstyr og materiell, vannforsyning med bruk av håndregler, slokkemidler – teknikk og taktikk, taktisk brannventilering i øvelseshus, arbeidstaktikk ved røykdykking og bruk av røykdykkerutstyret opp til innsatsnivå 0. 

Opptakskrav til forkurset forutsetter at eleven har ingeniørutdanning eller annen relevant høgskoleutdanning med tillegg av brevkurs i brannvern – eller svennebrev som feier med gjennomført forebyggende kurs. 
Forkurset retter seg spesielt mot personer som skal ha stilling som brannsjef/varabrannsjef eller leder av beredskaps- og eller forebyggende avdeling, samt personell som har eller skal ha overordnet vakt. 
Norges brannskole sin erfaring med kurset er at vi har nådd målet i henhold til læreplanen. Det vil si at vi har greid redusere noe av kompetansespriket til de med lang linje.
Etter avsluttet forkurs, ba vi deltakerne om å foreta en evaluering av kurset. Her følger deres ”dom”: 

Tilbakemelding fra deltakerne på forkurs til beredskapsutdanning trinn 3, mars 2006.
Om man er – eller kan tenke seg å bli brannsjef eller ha en annen sentral stilling innen norsk brannvesen, så bør man ha beredskapsutdanning trinn III – sier direktoratet! Videre sier de – gjennom Norges brannskole – at de som ikke har fulgt lang linje, bør gjennomgå et forkurs før trinn III. Forkurs – praksiskurs – you name it! I alle fall stod det i kursprogrammet at hensikten med forkurset var å gi nødvendige forkunnskaper før hovedkurset, og å utligne den faglige bakgrunnen i forhold til de med lang brannfaglig utdannelse. Det sier de – rett ut – til branningeniører og andre som har surra med brann en del. Ti stykker var vi på første kurs i år fra det ganske land, med Søgne i syd og Nordkapp i nord. To kvinner og åtte menn.

Uka begynte med generelt stoff om lovgrunnlaget for norsk brannvesen. Greit nok, men så ble det mye praktisk stoff for et brannbefal – som er i – eller som skal begynne i overbefalsrollen. I mange mindre brannvesen er det riktignok slik at brannsjefen like gjerne kan ende opp som røykdykker. Flere i kullet hadde tilbakelagt andre kurs som kvalifiserer til det, bare så dere vet det – dere der inne i de store byene!  Brannfysikk og brannkjemi må man forstå for å kunne vite hvordan et branntilløp eller en brann skal angripes. Likeledes er det viktig å kunne beregne vannforbruk på en rask og effektiv måte ved hjelp av håndregler.

Da er det godt å dukke ned i gruppeoppgaver for at det skal bli mest mulig praktisk – for deretter å sitte fast mellom ørene til senere bruk. Farlig stoff var også et sentralt tema. HMS og sikkerhet er, og må jo være, et viktig element i et slikt kurs. Verneutstyr av alle slag for en brannmann i innsats ble både gjennomgått og prøvd. Kanskje var det et høydepunkt å ligge rett ut i container med røyk og ild rett over hode for å ”slå det tilbake” med optimal størrelse på dråpene !!! Arbeidet på et skadested er også et selvfølgelig tema på et slikt kurs.

Alt i alt en praktisk og god uke med mye godt humør som – ikke minst – Steinar Hustad bidro med. Det er ikke lett å slappe av i timen når det hele tiden kan komme faglige gullkorn i humoristiske former. 
Forventingsfulle ser vi fram til selve hovedkurset som skal ta oss videre fram til den h…  eksamen på siste dag. Etter den vet vi at vi kan gjøre en god jobb i våre lokalsamfunn – til beste for innbyggere og næringsliv. 
Så – vi er faktisk enige med direktoratet i det de sier. Fem uker i praktfull natur lar seg også gjøre. Men ingen sa noe om skrivepulten der hjemme! Var det noen som gjorde den andre jobben mens vi var borte?

Older Post

COMMENTS