Behold trykkammeret ved Olavsvern!

HomeVannredning

Behold trykkammeret ved Olavsvern!

En av Tromsøs mest erfarne redningsdykkere, Håvard Malmedal, sier at han ikke vil fortsette som redningsdykker – av hensyn til egen sikkerhet – om trykkammeret ved marinebasen Olavsvern blir nedlagt. Brann- og redningssjef Nils Ove Sollid i Tromsø kommune har full forståelse for Malmedals vurdering.

Både Forsvarsjefen og Sjøforsvaret fastholder at marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø bør nedlegges, og Stortinget skal ta endelig stilling til basens framtid før sommeren.  Nedleggelse av basen vil også innbefatte at basens trykkammer; som ligger 850 meter inne i fjellet, vil bli nedlagt. Dette trykkammeret, som betjenes av egen beredskapsgruppe ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) – bestående av både leger og sykepleiere, har de siste årene hatt en viktig funksjon, både med hensyn til å behandle dykkere som får problemer etter dykk på dypt vann, samt å behandle folk med kullosforgiftning og enkelte typer infeksjoner.

Rask behandling viktig
– Vi har de siste årene behandlet et betydelig antall personer hvert år i trykkammeret ved Olavsvern. Det har vært vanlig å få mellom ni og ti pasienter med kullosforgiftning eller spesielle infeksjoner til behandling årlig – i tillegg til de dykkerne som behandles. Dersom trykkammeret her nedlegges, så er alternativet bortimot tre timers flytur til trykkammer i Bergen, og ut fra et behandlingsperspektiv er dette slett ikke noe godt alternativ. Det haster nemlig med å få i stand trykkammerbehandling, dersom varige skader på pasienter skal unngås, sier overlege ved anestesiavdelingen ved UNN og medlem i beredskapsgruppen for trykkammeret ved Olavsvern, Olav M. Sivertsen.
Han viser til at trykkammeret er viktig for et stort geografisk område – fra grensen til Trøndelag i sør til Svalbard i nord.

Mange behandlinger
Statistikk viser at det i 2007 ble foretatt 22 trykkammerbehandlinger ved Olavsvern av dykkere og andre. I 2006 var antall behandlinger 27, mens det i 2005 ble foretatt 32 trykkammerbehandlinger. Dette er sivile behandlinger, behandlinger Forsvaret har foretatt kommer i tillegg. Nedleggelse av trykkammeret ved Olavsvern kan resultere i at hele redningsdykkertjenesten ved brannvesenet i Tromsø opphører å eksistere. Håvard Malmedal er brannmann og en av de meste erfarne redningsdykkerne i Tromsø; med dykkererfaring tilbake til 1986. Han sier at han vil slutte som redningsdykker, dersom trykkammeret ved Olavsvern blir borte.

– Personlig sikkerhet
– Dette gjør jeg ut fra egen sikkerhet, og jeg har et klart inntrykk av at de andre redningsdykkerne mener det samme som meg. Nærmeste trykkammer er i Ramsund, som ligger 40 minutters flytur med helikopter unna. Men der fins det ikke noe beredskapsteam med dykkermedisinske helsetjenester. Det reelle alternativet blir derfor at man frakter folk til trykkammeret ved Universitetssykehuset i Bergen. Det innebærer en flytur på nærmere tre timer. Når noe går galt med en redningsdykker eller en sportsdykker, så haster det med å få vedkommende til behandling, for å unngå varige skader. Dette understrekes også sterkt av helsepersonell. Personlig vil jeg derfor ikke ta sjansen på å måtte flys til Bergen om noe skulle skje med meg under dykking, sier Håvard Malmedal.

– Dykkertjenesten kan bli borte
Brann- og redningssjef Nils Ove Sollid i Tromsø kommune har full forståelse for Malmedals vurdering.  
– Trykkammeret ved Olavsvern er en viktig del av sikkerheten til våre dykkere. Slik situasjonen er i dag, så er det ikke mulig å framskaffe noe fullgodt alternativ til Olavsvern innen de økonomiske rammer vi opererer med. Derfor må vi rett og slett vurdere å legge ned hele redningsdykkertjenesten i Tromsø dersom trykkammeret blir borte; noe som vil medføre en betydelig dårligere sikkerhet for befolkningen i vårt område, sier Nils Ove Sollid.
Omkring 20 av de 44 personene som inngår i den døgnkontinuerlige vaktturnusen ved Tromsø brannstasjon er utdannet som redningsdykkere.

Øvelser
Malmedal viser til at trykkammeret også er viktig i forbindelse med øvelser: 
– Øvelsen består i å bli utsatt for et trykk tilsvarende 60 meters dybde og tilbake igjen i løpet av 46 minutter. Å kunne utføre slike øvelser er en viktig del av arbeidet med å utdanne dyktige redningsdykkere, påpeker Malmedal.
Han viser til at Olavsvern også har et godt rykte blant dykkere internasjonalt. I slutten av januar var rundt 200 minedykkere fra flere land på en større øvelse ved Olavsvern. Uten det velrenommerte trykkammeret ved basen hadde ikke en slik øvelse kunne blitt gjennomført.
I løpet av den siste tiden har det kommet sterke reaksjoner fra flere hold mot nedleggelsen av marinebasen ved Olavsvern.  Fylkestinget i Troms går imot nedleggelse, og viser til økt militær og sivil aktivitet i nord som følge av den erklærte nordområdesatsingen. Basen har de siste 40 årene vært viktig for undervannsbåter på oppdrag i nordområdene, og ifølge Aftenposten er flere i Forsvarets ledelse i tvil om at NATO vil tillate at Olavsvern stenges

COMMENTS