Askim brannvesen feiret 100 ildfulle år

HomeDiverse

Askim brannvesen feiret 100 ildfulle år

Jubileet ble ett vellykket arrangement hvor brannvesenet fikk møte interesserte på en litt annen måte. Samtidig fikk både forebyggende og beredskapsavdelingen vist frem sine kunnskaper og ikke minst, sitt utstyr til innbyggere og politiske organ.

Ifølge brannsjef Bjørn Pedersen var Askim torg hell svart av folk på formiddagen. Da Askim brandkommisjon ble opprettet 25. januar i 1901, var det vel kanskje ikke så mange som så for seg hvordan utstyret ville se ut om vel ett hundre år.
Brannvesenet i Askim har planlagt jubileet sitt i lengre tid og så langt må det sies at vi har hatt stor nytte og glede av de ulike arrangementer vi har bidratt med i nærområdet .
Hele Askim torg var satt av til brannvesenet lørdag 9. juni i år.

 

Brannsproyte fra 1901

For de yngste var interessen stor for å få seg en tur med Internationalen fra 1968 og samtidig få en gratis is på turen. Inter’n ruslet stolt rundt i sentrum med glade unger denne dagen.
Den yngre garde fikk også selv prøvd seg som brannfolk med egne slangeutlegg. På den andre siden var også samtlige pensjonister i brannvesenet invitert til arrangementet. Stolte fikk selvfølgelig de også bidra med sitt og samtidig beskue gamle slokningsredskaper, som de tidligere hadde benyttet under sine mange arbeidsoppdrag.
Her var det plassert sprøyter fra Ludwigsberg verksted i Stockholm fra 1901. Disse har brannvesenet fatt renovert til ell meget tiltalende resultat.

Brannvesenets første motoriserte kjøretøy var på plass, en Feuerwagen Daimler-Benz 1500 s. Dagens eier er Harald Ulvestad fra Oslo. Denne ble for øvrig kjørt av pensjonist Arne Wang på vei til torvet under paraden, et meget artig oppdrag som betydde mye for ham.
Det som virkelig ble lagt merke til var redningstjenesten i Arvika sin buss
brannbil, en Volvo Firebus Akka 10 M. Denne bilen gjorde inntrykk blant de fremmøtte og mang en mening ble sagt. Dette er nok en bil det blir flere av rundt omkring etter hvert. Etter arrangementet fikk også Askims brannmannskaper anledning til en prøvekjøring med kjøretøyet.

Andre aktorer som gjorde arrangementet til å bli vellykket var Rakkestad brannvesens nye Mercedes Atego mannskapsbil, med Ole Anton Hagen fra Rakkestad i spissen.
Jan Østberg Liftservice a/s stilte velvillig opp med høyderedskap og gjorde inntrykk på mange med sine ferdigheter.
Det som virkelig også var med på å gjøre dagen totalt vellykket, var vår egne minikafe med dertil egnet servering av brannvesenets egne vertinner. I bakgrunnen her sto Kristiania brand og blæseoktett med flott korpsmusikk og de fikk satt prikken over i’en.
Dette arrangementet ble som sagt en ubetinget suksess, en flott måte å bringe frem budskap på, og samtidig får jo også brannvesenet vist seg frem på en positiv måte i nærområdet.

Virkelig noe andre brannvesen burde benytte seg av, enten det være seg 150 – 100 – 75 -50 års – jubileum.
I denne sammenheng må det også nevnes ell annet arrangement brannvesenet har hatt.
På hundre årsdagen 25.januar i år, var selveste brigadesjef Thor Kristiansen fra Oslo brann- og redningsetat, på plass. Han fortalte om sine opplevelser og erfaringer til brannvesenets egne ansatte, dette ble utført som en øvelse. Og som forventet, ble det meget godt mottatt av mannskapene. Takk til Thor.

 

Publisert: 05-07-2001

COMMENTS