6-2013 – Leder

HomeDiverse

6-2013 – Leder

Brannstudien ble 1. desember lagt fram. Den er den første store gjennomgangen av brann- og redningstjenesten på flere tiår og gir en god beskrivelse av dagens situasjon og de utfordringer som fremtiden vil gi.

Arbeidsgruppen har sett på flere modeller for fremtidig organisering av brann- og redningstjenesten. Alle de tre modellene som skisseres har som felles at fremtidig organisering må baseres på større enheter, alt fra minimum 20.000 innbyggere til fylkesbrannvesen eller enheter med minst 100.000 innbyggere. Gruppa foreslår den modellen som vil gi størst enheter med 18-19 brann- og redningstjenester organisert etter fylkesgrensene.

Vi tror det er viktig og riktig å gå ut offensivt ved å foreslå en slik modell. Det vil danne et godt grunnlag for å diskutere videre hvordan man skal skape store enheter. Likevel er det grunn til å tro at landets lange avstander og befolkningsmønster kan gjøre det nødvendig å finne mellomløsninger i deler av landet. Det vil trolig være utfordrende å finne gode modeller for drift og styring når avstandene blir for store. Det kan også skape et følelse av at tilknytning og demokratiske påvirkning blir for liten.

Arbeidsgruppa peker på flere viktige faktorer som er utslagsgivende for å få større kvalitet i tjenestene både operativt og på forebyggende plan. En forutsetning om at ledelsesfunksjoner i brann- og redningstjenesten skal være heltidsstillinger er en viktig faktor. Nasjonale ordninger for å håndtere komplekse ulykker eller samordne forebyggende aktiviteter er også viktig. 
Gruppa introduserer begrepet responstid som tiden fra melding mottas til brann- og redningstjenesten er fremme på skadestedet.  Den skal erstatte innsatstid, men dagens tidsrammer skal fortsatt ligge til grunn. Hvordan de nye brann- og redningstjeneste skal dimensjoneres mener arbeidsgruppa at disse i større grad må bestemme selv basert på lokal risiko og ressurser. Arbeidsgruppa åpner også for mer fleksible modeller av beredskapen.
 

ROS-arbeidet må være førende for dimensjonering av det enkelte brann- og redningstjeneste, men vi mener det fortsatt må være minimumskrav til bemanning for å sikre 

COMMENTS