Voldsom avfallsbrann

HomeBrann

Voldsom avfallsbrann

Det brenner i plast på industriområdet, sa den ansatte da han ringte 110. Klokken var 06:31 mandag 21. juli, en svært varm sommerdag. En av de tre stasjonene i Vestfold Interkommunale Brannvesen(VIB) ble utvarslet. På vei mot skadestedet, i Re drøye 12km fra brannstasjon i Tønsberg, så mannskapene tidlig enorme mengder røyk på himmelen. Da rykket også de to andre stasjonene i VIB ut

-Ved ankomst ble vi informert om at det brant i ren plast, i en stor haug, sier senioringeniør Jarle Steinnes som var overbefal på hendelsen. Vi iverksatte slukking, både med vann og skum. Men det var som en dråpe i havet. Brannen bare økte på i omfang. Da plasten smeltet, hadde  vi i realiteten en oljebrann. Med voldsom røykutvikling, beksvart røyk, sier Steinnes.

Etter brannen avdekket Mepex Consult at haugen inneholdt en million tohundre og femti tusen kilo (1.250 tonn) med EE-avfall. Deriblant ca. 62 tonn metaller, 2,5 tonn kretskort, 125 kg kondensatorer og 312 kg med batterier. Videre er det avdekket at VIB ikke på noe tidspunkt var blitt gjort kjent med virksomheten Revac drev på Linnestad.

KO opprettet 500 meter unna brannen
– Den største utfordringen var mangel på spesifikk erfaring, sier Jarle Steinnes. 

– Jeg sto der sammen med tre vaktlagsledere, alle med mer enn 20 års erfaring, vi trodde vi skulle ta brannen i den første fase da vi kom. Nå var faktum at brannen økte på, det samme gjorde røykutviklingen. Røyken var i ferd med å bli en utfordring for liv og helse i et stort område. 110-sentralen var proaktive og henstilte oss på skadestedet til å veie miljøkonsekvensene. Skulle vi la det brenne eller slukke. Vi kjente til at plast utvikler kreftfremkallende dioksiner, som ville bli spredd med røyken, over hele Vestfold. Altså til stor skade for miljøet om vi ikke fikk has på brannen. Vi besluttet selvsagt å slukke, etter blant andre å ha rådført oss med kommunelegen. Større kvanta med skum og utstyr med stor kastelengde kom opp som en mulig løsning for å kvele brannen. 

Re kommune og overbefal rekvirerte hjelp fra Torp flyplass, deres Panther 6×6, og fra Esso Slagentangen. Begge hadde mengder med skumvæske lagret, og kunne bistå. Stokke brannvesen bisto også. Totalt var det på det meste 9 brannbiler, 1 Panther og 18 brannmannskaper i innsats. Brannen roet seg utover formiddagen, men VIB forlot aldri skadestedet fordi det var magasinert varme under skumteppet. 

Natt til tirsdag blusset brannen opp igjen. Nok en gang med voldsom røykutvikling, og på et tidspunkt måtte mannskapene trekke seg tilbake fordi det ikke var trygt å være i innsats på grunn av sikten. Det ble en ny omgang med skumbil fra Esso Slagentangen, Stokke brannvesen og VIBs egne. Etter 36 timer var brannen slukket. Da var det gått med ca.12 kubikk med ren skumvæske (utblandet 3 prosent) og 1,8 millioner liter vann.

Løpende vurderinger

  • VIB og Viken Bedriftshelsetjeneste har utarbeidet en kjemikalierapport om hvordan vi praktisk skal kunne ivareta et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, for våre som utsettes for kreftfremkallende brannrøyk og sot, sier beredskapsleder Einar Flogeland.
  • Erfaringene fra Revacbrannen minnet oss på at vi hele tiden må vurdere områdene hvor det er fare for eksponering, de endres under hendelser, sier han.
  • Hvilket verneutstyr skal brukes. Hvor er sikkert sted, og ditto ren sone  for flaskebytte osv, er spørsmål vi må stille oss. Rutinene våre for omfattende renhold av mannskaper, biler og utstyr må klargjøres. Revac-brannen vil sannsynligvis føre til at vurderingene og tiltakene ved framtidige hendelser blir bedre, sier sjefen for de 69 brannmannskapene i VIB.

Her er noen av konklusjonene av evalueringen:

  • Det var for dårlig vannforsyning til industriområdet. Vi forfølger dette, og jobber for at kommunen skal lukke dette avviket. Kan også være en utfordring i våre andre fem kommuner.
  • Kvalitetssikre bistandsavtaler, med bedrifter med spesialutstyr og kompetanse.
  • Terskelen for å opprette stab må bli lavere, de i front må få den støtten de trenger.
  • Er vi godt nok rustet om hendelsen hadde skjedd en helg med 48 timers vakt? Tilgang på egne mannskaper. Løpende vurdering av belastning på individnivå, VIB har døgnvakter.
  • Under Revac-brannen ble legevakt og giftinformasjonssentralen konsultert. Ved forgiftningssymptomer, som sår hals, hodepine etter eksponering, må lege oppsøkes snarest. Vi må også se på verneutstyr som sikrer mannskapene som er i innsats utenfor Hot Zone på et skadested.
  • Kystverket har det formelle ansvaret ved akuttforurensning, uansett om det er til luft, vann eller grunn. I etterkant ser vi at kontakten med beredskapsvakten i KYV i akuttfasen burde vært bedre.

Evalueringsprosessen med alle impliserte i VIB har vært god, og bidrar til at vi kan møte hendelser og samtidig ivareta sikkerheten til mannskapene bedre.

Strengere oppfølging

Etter brannen har forebyggende avdeling befart virksomhetens to lokasjoner, og kartlagt øvrige avfallsanlegg i vårt område. Samt at det er dialog med Fylkesmannen om oppfølging av bransjen fra flere av tilsynsmyndighetene. Et av temaene vil være konsesjonsvilkårene gitt av Fylkesmannen. Det trengs for Vestfold Interkommunale Brannvesen har så langt i år hatt 13 utrykninger til avfallsanlegg. Flest små, men tre med lengre innsats, og i tillegg 36 timers brannen ved Revac. 

Bedriftens daglige leder Anders Aas har flere ganger etter brannen sagt offentlig at det aldri vil være aktuelt å oppbevare så store mengder plast uten brannskiller. 

Fylkesmannen politianmeldte Revac gjenvinning, en måned etter brannen, for å ha brutt forurensningsloven og vilkår i tillatelsen til å motta, lagre og miljøsanere elektrisk og elektronisk avfall

COMMENTS