Vikinger erobret New York CityViking firefighters under åpningsseremonien ble lagt godt merke til og alle ville bytte til seg T-skjorter og hjelmer.

HomeDiverse

Vikinger erobret New York City

Det var New York City som denne gangen var vertskap for World Police and Fire games (WPFG) som med hele 18.000 deltakere fra 70 nasjoner og 65 idrettsgrener er et formidabelt arrangement.

Kanonballaget frå Sør-Rogaland gjorde det meget bra i turneringen. Her med en trofast heiagjeng i bakgrunn. Kanonball var en veldig morsom, sosial og passe uhøytidlig gren.

WPFG, som første gang ble arrangert i 1985, holdes hvert andre år i ulike deler av verden og Norge har stilt med utøvere på mange av lekene i de senere år. Årets norske deltakelse satt imidlertid en ny rekord med 135 utøvere hvorav mange hadde medbrakte supportere.

Åpningsseremonien
Solen skinte fra skyfri himmel og varmen var trykkende da de fleste av de 16.000 deltakerne samlet seg for åpningen av lekene. Mens åpningsseremonien ved tidligere mesterskap var holdt på en idrettsstadion, ble dette års mesterskap åpnet i en enorm park i Brooklyn. Prospect Park er nok velegnet til ballspill og rekreasjon for New Yorks innbyggere, men kanskje ikke like godt egnet til en åpningsseremoni i denne størrelsen. I følge utøvere som har deltatt mange ganger tidligere var denne åpningsseremonien en liten nedtur. 

Vekket oppsikt
Alle de tilreisende idrettsutøvere og gjester hadde kledd seg opp i klær som viste hvor de jobbet og hvilke land de representerte. Det er hevet over enhver tvil at Norge skilte seg kraftig ut fra de andre nasjonene med sine T-skjorter med norske flagg og vikinghjelmer på hodet. “The Viking Firefighters” ble meget populære fotoobjekter og pågangen av folk som ville bli tatt bilde av sammen med ekte vikinger var stor. Dagen etter åpningsseremonien var det et stort bilde av smilende vikinger i New Yorks avis “Daily News”. Også på vår vandring i New Yorks gater vekket vi oppsikt og vi ble stadig stoppet av folk som ville snakke med oss og ta bilder. I vrimmelen av mennesker på Times Square med tilstøtende gater var det aldri vanskelig å finne en landsmann.

Orkanen og avlysninger
Orkanvarselet fikk naturligvis følger for arrangøren av WPFG og tusenvis av utøvere som hadde forberedt seg over lengre tid. Alle idretter som var arrangert på lørdag og søndag ble avlyst, eller utsatt, noe som selvfølgelig var en nedtur, men byen har naturligvis sine beredskapsplaner å ta hensyn til og ville ikke ta noen sjanser. Det skulle vise seg at orkanen kun slo ut som et kraftig regnvær over storbyen og selv om andre deler av kysten ble hardt rammet var orkanen knapt nok merkbar for oss. Hele 370.000 ble evakuert fra lavtliggende områder og alle New Yorks 468 T-banestasjoner ble stengt klokka 12 lørdag. Med hele seks millioner passasjerer som bruker T-banesystemet daglig fikk dette store følger for alt og alle som rørte seg i byen.

Dårlig informasjon
Flere av de avlyste idrettsgrenene kunne utvilsomt ha vært gjennomført, men når avgjørelsen var tatt var den endelig. Dette berørte svært mange av de tilreisende utøvere, men størst var nok frustrasjonen over informasjonen, eller mangelen på denne. Det gikk hele tiden rykter i den ene eller den andre veien og noen fikk e-post med informasjon og andre ikke. Arrangøren hadde på forhånd utvilsomt lagt opp til god informasjon, men det er uvisst hva som sviktet. Ishockeylaget fikk tidlig lørdag en endelig bekreftelse på at den første kampen deres var avlyst, men på ettermiddagen kom en kontrabeskjed om at kampen, som skulle gå i New Jersey likevel kunne spilles. Med lang reisevei, spillere som var uforberedt og trusler om stengte broer, slik at returen til New York kanskje ikke ville være mulig, klarte laget likevel å stille til kampen, noe som er imponerende.  Dårlig informasjon var også årsaken til at det på flere arenaer var mange misforståelser og store forsinkelser. Minst like frustrerende var det at resultatservicen ikke fungerte. I skrivende stund er ennå ikke mange av resultatene oppført på den offentlige siden.

Medaljer i fleng
De fleste av de norske utøverne sa i utgangspunktet at de var med for å ha det morsomt og at resultatet ikke var så viktig, men dette var nok en sannhet med modifikasjoner, for de fleste var meget godt forberedt. Med startnummeret på brystet og heiet fram av en stor skare av entusiastiske vikinger ytet utøverne maksimalt, noe som ga nærmest oppsiktsvekkende resultater. Hele 19 medaljer til lille Norge, derav seks gull, ni sølv og fire bronsemedaljer er så absolutt noe å skrive hjem om. Noen innfridde sine egne forventninger, mens andre overrasket seg selv. Det kunne være fristende å skrive om hver enkelt øvelse, men til det har vi får liten plass. Brannmannen har likevel lyst til å trekke fram finalen i innendørs roing til tidsskriftets egen Håvard Bakken. Det ble en thriller av ypperste merke der Håvard hele tiden lå et par sekunder bak, inntil de siste åretak der Håvard hentet ut krefter han ikke viste han hadde, noe som holdt til gull med minste margin. Undertegnedes begredelige innsats i trappeløpet har allerede gått i glemmeboka.

New York City rettet opp inntrykket
Selv om mange av utøverne som hadde deltatt tidligere sa at dette var de dårligste arrangerte lekene, de hadde deltatt i, var de fleste svært fornøyd med oppholdet som turister i storbyen New York. Byen med sine over åtte millioner innbyggere er både støyende og svært intens, men man blir allikevel slått av vennligheten man møter overalt. Uansett hvor stresset en New Yorker er i sin hverdag vil han alltid ta seg tid til å bistå en forvirret turist som fortvilet prøver å finne veien gjennom byen.

Minneseremoni
Det faktum at lekene ble holdt i New York ti år etter terrorangrepet på World Trade var jo litt spesielt og i og med at lekene var slutt før tiårsmarkeringen hadde WPFG en minneseremoni for å ære de som mistet livet for ti år siden. Seremonien ble holdt på lekenes siste dag og på det tidspunktet hadde dessverre mange reiset hjem. Oppmøtet i den fantastiske Cathedral of Saint John var dårlig, noe som var synd for dette ble alt annet en kjedelig. Det ble en fin balanse mellom appeller og utrolig bra musikk. 

Belfast neste
Det er store forventninger til lekene som skal arrangeres i Belfast i 2013 der arrangøren regner med ca. 10.000 deltakere.

Ishockeylaget gikk med sine ene tap, ene uavgjort og ene seier dessverre ikke videre i turneringen

Medaljer

Bryting
Roy Karlsøen     Sølv
Audun Torp    Sølv

Roing MIX
Håvard Bakken og Renate Bostrøm Gull

Roing
Renate Bostrøm   Sølv
Håvard Bakken   Gull
Rolf Olsen    Sølv
Christian Berntsen   Sølv
Cathrine Duås    Gull
Arvid Lie    Bronse

Ultimate Firefighter

Renate Bostrøm og Håvard Bakken tok Gull i roing-mix. I tillegg tok Håvard gull individuelt og Renate Sølv.


Marte Lund    Gull
Lasse Vadla    Sølv

Judo
Andre Stensnæs   Bronse

Benkpress
Rune Christiansen   Sølv
Jan E. Selboe    Sølv

Sykkel-Gateritt
Ketil Tærum    Bronse

Muster Bucket Brigade
Trondheim Fire Dept.   Gull

Muster Hose Cart
Trondheim Fire Dept.   Sølv

Motocross
Jørgen Bye    Bronse

Bowling mix dobbel
Rune Feirud og makker fra NY  Gull


Tidligere arrangementer:
1985 – San Jose, USA
1987 – San Diego, USA
1989 – Vancouver, Canada
1991 – Memphis, USA
1993 – Colorado, USA
1995 – Melbourne, Australia
1997 – Calgary, Canada
1999 – Stockholm, Sweden
2001 – Indianapolis, USA
2003 – Barcelona, Spain
2005 – Quebec City, Canada
2007 – Adelaide, Australia
2009 – British Columbia, Canada

COMMENTS