Videoovervåking av tunnel Fikk nok rett, ja!

HomeBrann

Videoovervåking av tunnel Fikk nok rett, ja!

Da Oslofjordtunnelen skulle åpne for fem år siden, kjempet brannsjef Terje Rosèn i Søndre Follo brann- og redningsvesen en lang og ensom kamp for å få videoovervåking av tunnelen. Han fikk imidlertid ikke gjennomslag for sitt krav, men etter steinras og vannlekkasjer i tunnelen ble videoovervåking installert for to år siden. Dette viste seg å være til uvurderlig hjelp da en bil begynte å brenne i tunnelen i sommer.

– Selvsagt fikk jeg rett i mine uttalelser om at det ville oppstå brann i tunnelen. Å tro noe annet er jo naivt. Men det er synd at slike ulykker må skje for å få Vegvesenet til å forstå at videoovervåking er et ”must”. 
– Tunnelbranner er noe av det verste brannmannskaper kan komme ut for og derfor sa jeg klart ifra at dersom det ikke ble montert videoovervåking, kunne det oppstå situasjoner hvor jeg ville nekte mine mannskaper å gå inn i en røykfylt tunnel av sikkerhetsmessige årsaker, sier Terje Rosèn .

Rosèn krav ble svært dårlig mottatt av ledelsen i Statens Vegvesen, Vegdirektoratet og daværende DBE. Rosèn gikk så langt at han vurderte å stenge tunnelen dersom Vegvesenet ikke installerte videoovervåking. Vegvesenet anket saken til DBE som overkjørte Rosen.
– DBE la seg helt flate og stilte ikke et spørsmål til risikoanalysen fra Det Norske Veritas som sa at det ville ta over ni år før det ble brann i Oslofjordtunnelen. Dette var jo helt feil skulle det vise seg for allerede fire måneder etter åpningen hadde det vært tre branner i tunnelen.
Videoovervåkingen viste hvilken stor nytte den har da en bil i juli skjenet inn i siden og deretter kolliderte med en annen bil. En person omkom. Vegtrafikksentralen (VTS) kunne følge hele hendelsesforløpet på video og syv (!) sekunder etter hendelsen hadde VTS varslet nødetatene.

– Ulykken som skjedde i juli er dessverre for tragisk til at det føles som en seier ved å ha rett. Men sannheten er at ulykken viste hvor effektivt og sikkert redningsmannskapene kunne arbeide, og hvor raskt alle rutiner ble iverksatt. Dette hadde vært en umulighet uten videoovervåking. I Sverige er det en selvfølge å installere videokameraer i tunneler, men det er det dessverre ikke i Norge hvor staheten og selvgodheten råder i mange etater, noe denne saken er et godt eksempel på, uttalte Rosèn til Akerhus Amtstidende. 

Den ”brysomme” Rosèn ble til og med beskyldt for at trafikkmengden i Oslofjordtunnelen ikke var ifølge målsetningen. 
– Slike argumenter virket mot sin hensikt og vi som kjempet for videoovervåking fikk nærmest ny energi av slike uttalelser. Av og til er det viktig å kalle en spade for en spade, og jeg forstår ikke hvorfor det ikke ble installert videoovervåking fra dag en. Da ville andre tunneler i landet komme etter, ikke minst tunneler i mer perifere strøk som mangler en rekke sikkerhetstiltak. Men nå er ting i ferd med å skje. Nye direktiver fra EU vil åpne for en helt annen sikkerhet i tunneler, en utgift som kan beløpe seg til flere hundre millioner kroner for staten, sier brannsjef Terje Rosèn .

Older Post

COMMENTS