Varslet ikke dødsbrann, tross 5 alarmer

HomeDiverse

Varslet ikke dødsbrann, tross 5 alarmer

I tre dager fra 19. november møter Securitas Direct i Asker og Bærum tingrett tiltalt for ikke å ha varslet om brann. – Vi mener alarmselskapet ikke har agert på tilstrekkelig god vis, sier politiadvokat Børge Enoksen i Asker og Bærum politidistrikt

Bakgrunn for den berammede rettsaken er en dødsbrann i en enebolig i Asker 17. september 2012. Etterforskningen bragte på det rene at Securitas Direct hele fem ganger mottok signal fra røykvarsler i boligen til Oskar Myrseth uten å varsle brannvesenet. Myrseths sønn Trond omkom i brannen. Securitas Direct fikk en foretaksstraff på en million og ble pålagt å betale hver av foreldrene 100.000 kroner hver, sier politiadvokaten. Selskapet godtok ikke forelegget.

Hva skjedde 17. september?
Boligeier og alarmkunde Oskar Myrseth er på hytta. Like etter klokka 21 får han telefon fra alarmselskapet om at brannalarmen hjemme i boligen i Asker var utløst. Selskapet hadde ringt hjemmetelefon uten svar, men nådde Oskar Myrseth på mobilen. 
–    Jeg kunne umulig vite om det var brann hjemme, da jeg fikk telefon fra alarmsentralen til Securitas Direct når jeg var på hytta. Men jeg ga operatøren ettertrykkelig beskjed om at min sønn var i huset. Da regnet jeg med at alarmselskapet reagerte og gjorde sin jobb. Mens jeg ringte vår leieboer og fikk han til å sjekke om han kunne se brann fra utsiden, sier Myrseth til Brannmannen. 
–    Leieboeren hører røykvarsleren mens jeg har ham på tråden. Men den stopper etter kort tid, vi tolker det som om min sønn Trond har slått av alarmen. Dette slo vi oss til ro med, forteller Oskar Myrseth.
Leieboeren så også inn i vinduene i første etasjen, men så ingen røyk. Etter noe tid merket leieboeren røyklukt i sin del av boligen. Han prøver da å ta seg inn i boligen, men ble møtt av et hav av røyk og klarte ikke gå inn. Leieboeren varslet Asker og Bærum brannvesen som var der på fem minutter. En time etter den første alarmen.
–    Med bakgrunn i de opplysningene jeg har fått fra politiet er jeg sikker på at Trond hadde overlevd dersom brannvesenet hadde blitt varslet tidligere, sier faren Oskar Myrseth i et intervju med Aftenposten.

Årsaken til det som ble en dødsbrann var trolig en sigarettglo i en sofa i andre etasje. Røykdykkerne ble møtt av massiv røykutvikling i andre etasje, men fant raskt mannen og bragte ham ut. Trond Myrseth ble 38 år.
– Enhver er pliktig å varsle brann. Securitas Direct har en ekstra plikt fordi de finansierer sin virksomhet gjennom å selge brannalarmer, sier politiadvokat Børge Enoksen.
Securitas Direct på sin side mener at alarmen fungerte som den skulle og at normale varslingsrutiner ble fulgt, i følge en pressemelding fra selskapets direktør Tore Staveland.
Oskar Myrseth håper at hendelsen hvor han mistet sin sønn fører til at alarmselskapene endrer sine rutiner.

COMMENTS